Daha Çok Göster15-20 metre sonra ses hızının altına düşmez demiyorum zaten abi. ne kadar kısa süre havada kalırsa o kadar iyidir mermi ve o kadar az maruz kalır dış etkenlere. Ses üstü hızda namludan çıkan bir pelet 0,032 BC değeriyle ne kadar süre ses üstü hızda kalır ki zaten. Fakat ses altı hıza düşmesi, havada daha kısa süre kaldığı gerçeğini değiştirmez. Önünde de oluşan sonic boom dan etkilenmeyecek kadar da dengeli ise, ne gibi bir olumsuzluk bu peleti yolundan saptıracak ? Aman ben çok hızlıyım sağa sola gideyim mi diyecek
havada daha kısa kalması dış etkenlerden az etkilenmesine neden olur bu doğru. ama uygun mermi değilse "ben çok hızlıyım sağa sola gideyim" der.
Sizin anlayışınıza göre yıllarıdr yanlış bilinen birşeyi değiştirmek için çook yaşlı olmak, en az 30-40 sene o işle uğraşmak gerekir. Bu mantıkla gidilirse dünyada şu an icad edilmiş birçok şey bulunamazdı yada bulunur fakat "hadi canım sende, daha yenisin sen ne anlarsın" yaklaşımı ile silinir giderdi. O kişiler ne düşünüyor veya ne yazıyor beni ilgilendirmiyor ki ben silahın kundağını ve dipçiğini masaya ve desteğe koyarak atış yapan adamların yaptıklarını pek önemsemem çünkü o şekil silah sabitleyerek nineminde bir süre çalışma yaparak başarılı olacağını düşünüyorum. Hele o bahsettiğiniz forumlardaki adamlar da 60 yaş üzerinde ve bu şekilde 10 metreye 50x le atış yapanlardansa hiç bahsetmeyin bile o adamlardan..
bir silahın isabetliliği masaya/mengeneye sabitleyerek denenir. silah fabrikadan/üretimden çıkıp ne araziye ne savaş alanına gider, masa başı çalışmaları yapılmadan bırak silahı silahın tetiği bile üretilemez. 10metreye 50x ile atış yapmadan, 10 metrede silahın isabetliliğine emin olunmadan ne seri üretim yapılır nede 20-30-50-100 metreye atılır.
Ben yapılanı ve gördüğümü bilir onu söylerim. Bir delikanlı da çıkıp o öyle olmaz böyle olur deyip araziye çıkamamış şimdiye kadar. Madem o işin doğrusunu yıllardır biliyorlar da neden susuyorlar. Kendine saklayacaksan eğer bilgiyi ne anlamı var.
sen ses üstü pcp ile atıp çok isabetli olduğunumu gördün? aynı gün ses altı hızda atan bir silahta kullandınmı? bu kıyaslamayı kendin yapabildinmi? ben hiç sesütü bir silahla atış yapmadım, ama takip edebildiğim forumlardan, bunun gereksiz olduğunu gördüm. atıcılıkta kabiliyeti/tecrübesi olan biri her silahla her şartta zaten diğerlerinden iyi atabilir, bu o kişinin kullandığı ekipman ve ekipman özelliklerinin en iyisi olduğunu göstermez.
bir nesneye aynı kuvveti 3 saniye uygulayınca mı daha çok yer değiştirir 5 saniye mi ? sadece bu sorunun cevabını kendinize verin. 1 saniye havada kalan mermi mi daha çok etkilenir rüzgardan yoksa 2 saniye mi ?
tabiiki uzun süre havada kalan mermi/pellet etkilenir. ama 1200fps ile atılmış bir 16g pellet 0.34saniyede 100metreye ulaşırken, 980 fps ile atılmışı 0.42saniyede ulaşıyor. yani 100metrede bile öyle 2 katı süreyle havada uçmuyor yavaş olan pellet.
sonic boom dan etkilenmeyebileceği etkilenmeyeceği anlamına gelmez demişsin abi de ben doğru namlu ve mermi ile sonic miş cartmış curtmuş fark etmiyor demek istedim. Tek amaç en kısa sürede hedefe vardırmak mermiyi. O 900 le atan adamlar kaç metreye atıyor birde o var. Ayrıca silahın parçalarını yeniden yapmak veya daha iyisini yapmak mühendislik ister, atıcılık değil. Silahla atış yapamadıktan sonra gözün kapalı resmini çizsen ne yazar..
sen "etkisinin olmayabileceğinin" demişsin, yani sende kendinden emin değilsinki o şekilde ifade etmişsin, o nedenle o kısmı vurguladım. o 900le atan adamlar 170 yardaya kadar atıyorlarmış.
"Even my targets for 171 yds the performance of the 4 guns from 30 to 32fpe clearly outperformed all 3 AW's (daystate airwolf ) shooting at 38fpe by more then triple in size." 30-32 fpe gücündeki 4 silahı 38fpe gücündeki 3 airwolfun yaptığının üçte biri ölçüde gurup yapmış. (destekli olarak tabiiki)
ama çoğunluğu havalısilahı 70-80 metre üzerine kullanmıyor, çünkü ihtiyaçları yok. yivli-ateşli kullanıyorlar. Mühendislik yapılmadan çelik-çomak oynanır, sapanla atış yapılır. Mühendis balistiğide bilir, fizik kanunlarınıda; fazla hafife almamak lazım. Kötü mühendislik ürünü bir silahla/mühimmatla atıcı karavana atar. Benim burada söylemek istediğim adamlar mükemmeliyetçi kişilikler, silahlarını en iyi hale getirmeye çalışıyorlar. Niye? duvara asmak için değil herhalde, attıklarını daha yüksek yüzdeyle vurmak için
PCP genel soru
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
farklı tellerden çalıyoruz. ben ne diyorum sen ne diyorsun abi
-
farklı tellerden çalıyoruz. ben ne diyorum sen ne diyorsun abi
Doğan farklı tellerden çalıyor olabiliriz ben senin yazdıklarını bildiğimce, düşündüğümce cevaplamaya çalıştım. Ama sonuçta bunlar benim, diğerleri senin düşüncelerin. Umarım 1200fps 5 atış yapabilen bir silaha sahip olursun.
-
Sevgili Jay,
Bütün mesele transonik hız bölgesi. Havacılık tarihine dikkat edin, ses duvarının aşılmasından hemen önce, ses dalgalarının hareket halindeki cisim önüne yığılarak hızlandıkça büyüyen bir direnç oluşturmaya başladığı transonik hızlar uçakların hızlarını artırmaları önündeki en zorlu engellerden biridir. Havacılıkta ses duvarının aşılması çok ciddi zaman ve çabaya malolmuş olsa da bir defa aşıldıktan sonra her şey çok daha kolay olmuştur. Bunun sebebi ise süpersonik uçakların ses üzeri hızlarda süratlerini korumalarını sağlayan itki sistemlerinin olmasıdır ki bu noktada bizim attığımız peletler ile süpersonik uçaklar arasında teorideki en büyük fark ortaya çıkıyor: Attığımız peletler sürekli itkiye sahip değil.
Ses hızının hemen üzerinde, 1200fps hızında atılan bir Eley Magnum(ki bir Eley Magnum'u 1200fps hızla atabilmek için 96fp enerji üretebilen bir silah gerekiyor) 20metreden daha kısa mesafede tekrar ses hızının altına düşüyor. Aynı mühimmatın 100metre sonra hala ses hızının üzerinde kalması için en az 1650fps hızla(181fpe) atılmış olması gerekiyor. Birincisi, pelet bu transonik hız bölgesindeyken karşılaştığı ses direncinden olumsuz etkileniyor. İkincisi, seri imalatta bu hız değerlerine erişebilen bir havalı tüfek bildiğim kadarıyla yok. Son olarak, .50 kalibrelik, bir bizonu yıkabilecek güçte silahlar üretildiğine göre istenilse böyle yüksek hızlı silahlar da üretilebilirdi fakat belli ki tercih edilmiyor.
Modern havalı silahlar tarihi 1580'e kadar dayanıyor. Öncelikle herhalde geçen 400yıl içinde birileri süpersonik atışlar yapmayı düşünmüş, istemiş ve denemiştir. Bu konuda bir verim alınmış olsaydı günümüz teknolojisi böyle süpersonik hızlara ulaşan havalı silahların üretimi için gayet yeterli olduğundan bugün süpersonik silahlarla atış yapıyor olurduk. Peki neden tercih edilmiyor? Birinci sebep diabolo pelet şekli. Bu paraşüt şekli süpersonik hızlarda stabil seyahat için hiç uygun değil. İkinci sebep sesten hızlı verimli atışlar yapılabilmesi için namlu çıkış hızlarının 1600-1800fps seviyelerinde olması gerekliliği ve kurşun mühimmatın bu hızlarda yeterli dayanımı gösterememesi. Yani ceketsiz mermiler kullanıyor olmamız. Dördüncü sebep solid peletlerin yapı itibarı ile havalı tüfek sınırları dahilinde diabolo pelet dizaynı kadar isabetli olamaması. Son sebep ise bu yüksek hızların ne isabete, ne de av amacı ile kullanıldığında tahribata hiç bir olumlu etkisinin olmaması. Örneğin bir kıyaslama yapmak gerekirse 1200fps'de 5 atış yapan tüfeğin 5 atışta düşüremeyeceği bir avı 900fps'de atış yapan tüfek tek atışta düşürebilir. Ya da 900fps'de atış yapan tüfek 1200fps'de 5 atış yapan tüfeğin 5 atışlık grupmanından daha küçük çapta 10 atışlık grupman yapabilir.
Konuyu destekli atış yapan, araziye çıkmayan falana getirerek ad hominem yapmanın alemi yok. Malesef modern enformasyon teknolojisi ile çok gezen değil, çok okuyan biliyor. Fazla atış yapmaya gerek yok, yeteri kadar kaynak üzerinde araştırma yaparsan tek başına yapabileceğin atış sayısının onlarca katını atmış kadar deneyim ve bilgi edinebilirsin.
-
dünyada en hızlı pellet atan silahın bende olduğu düşünülürse ki öyle 2 adet 5*10 kalası 5metreden delip geçiyor. eblemiz kardeşimizin dediği gibi kaplamasız kurşun hiç bir şey değil bu konuda. namlu içinde nerdeyse yarısı kalıyor. ilk hız noktasında eteklerinden bir kısmı kalıyor. bu denemeyi baracudalar ile yapmama rağmen birde. belki 100 atış yaptım isabet olayını henüz tespit edemedim. 20 metreye kadar penetrasyon yaptım hep. ama namludaki kalan kırıntılar nazarı itibara alınırsa isabetli olacağını sanmam. değişik oranlarda denememe rağmen sanırım 350 m sn geçtiğinde hasar almaya başlıyor pellet. peleltin ardında nerdeyse 3 tane mantar tıpa var. yani yanmadan etkilenmesin diye defalarca kombinazonu denedim.
çok yüksek hızda hw 100 namlusu gibi çok ince setli kaygan bir namluda olsa aşırı hız erime yapıyor. 1 metre havuzun dibine koyduğum suyun içindeki kilime gelen pelletlerde karşılaştığı hava şokundan etkilenmişti.
yani kısaca havalı silahlarda 340 m sn den fazla hız beklemek birşey değildir. pellet eordinamik yapısı buna izin vermemektedir. solid olurda kaplamalı olursa o zaman birşey diyemem. -