NAMLU İÇİ YİV SETLERİN ADIMI,SAYISI,DERİNLİĞİ V.S.NASIL HESAPLANIYOR?

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Teknik konularda yazabilecek arkadaşlara ardışık bir kaç soru sormak istiyorum.
    Ben de internetten araştırma yapmaya çalışacağım ama yabancı dilim olmadığımdan yabancı kaynakları doğru değerlendirme imkanım olmayabilir.
    Sorularıma gelince:
    * Namlu içerisine açılan yiv ve setlerin içeride her tam döngüsüne bir adım diyoruz.(vidalarda olduğu gibi)
    * Havalı PCP tüfeklerde 200 bar basınçla atış yapıldığını bildiğimize göre bu itme enerjisinin bir kısmı bu adımlarda döngü hareketine çevriliyor ve bu döngü hareketini alan pelet de namluyu terk ettikten sonra bu enerjinin verdiği çift yönlü hareketle hedefe doğru gidişini en az sapmayla yapmaktadır.
    1- Burada bu adım hesabı hangi yöntemlerle hesaplanıyor?Neye göre, hangi kurallara göre,ateşli tüfeklere göre farkı nasıl?
    Saptama - Bu adım uzunlugu değiştirilirse mantıken peletin namlu çıkış hızı değişecektir, ama peletin eskiye göre doğrusal gidişinde sapma çoğalacaktır değil mi?
    2- Peki bu saptamayı doğru kabul edersek:PCP tüfeklerde yay çekiç ve moderatör ile pelet arkasına verilen güç miktarlarını değiştirdiğimizde bu tüfek için güç artışı sağlarken hedef sapmasına neden olmaz mı?
    3-Yiv ve set yükseklikleri nasıl bir hesaba göre yapılmaktadır?
    4-Geniş yivin avantajı var mıdır?
    5-Geniş setin avantajı var mıdır?
    6-Yiv ve set sayıları neye göre belirleniyor?(Ben böyle yaptım oldu deneceğini sanmıyorum)
    Şimdilik bu kadarla başlıyalım devamını sonra sorarım. ^^

    • Resmi Gönderi

    Selçuk senin şimdi bu kadarla başlayalım dediğin soruların yanıtını ben yazsam şimdi, en az 3 saat ve sayfalar dolusu yazı yazmam gerekir, ama ana kriterleri müsait bir zamanımda yazacağım, şimdilik yabancı kaynaklardan düzgün çeviri ile buraya nakledenler olursa da zenginlik olur. ama kafadan atmasyon yazılmaması da kirliliği önler.

    FX Revolution .22 - AirArms S410 .22 - Samyang Recluse .357 - Samyang Sumatra 2500 .25
    Weihrauch HW100 .22 - Weihrauch HW50 .177 - Weihrauch HW35 .177 - Diana Mod52 .22
    Diana Mod48 .22 - Diana Mod250 .177 - BSA Mercury .177 - Gamo Stutzen .177
    Gamo CF20 .177 - Webley Patriot .22 - Webley Longbow SE .177 - Benjamin Mod392 PA .22
    Daisy Powerline 917 .177 - Nightstalker NS1200 .177 - Smith Wesson Revolver .25

    Forum Kuralları
    Foruma Yeni üye oldum, öncelikle hangi bölümleri incelemeliyim ?

  • densizlik etmeden kendi bilgilerimi kısmen paylaşayım diyorum.

    öncelikli konu isabet ve sürtünme konusu . pellet ivmelenirken tur sayısı hızı olumsuz etkilemekte ama isabete olumlu etkisi olmakta. kalın set ise yumuşakpellettte sürtünmeyi artırsada mermiyi deforme etme özelliği var. setlerin dörtgen olması peleltin tam dörtgen olmasını sağlamıyor .illaki köşelerden gaz kaçağı olur. poligon namlu gibi namlularda bu az ama havalı silahlarda nasıl uygulanır yada varmı bilmiyorum.önemli olan pelletin namluya yada namlunun pellete uygun olması . yani , namlu bol olursa dengesiz atış ve gaz kaçağı olur. dar olursa deforme olur ve sürtünme artar . tüfeğimize hangi peleltin tam uyduğunu iyi bilmek lazım. 5.50,5.52 .5.54 gibi çaplar var. etek çapları ise fx lerde ince etek ve yumuşak ve 5.65 çaplı bu nedenle başarılı bir pellet.
    diğer faktör de namlu boyu . ne uzun nede kısa olmalı . pistonlularda kısa ve şoklu tercih edilirken ,ürettiği enerjiye göre pcp lerde uzun namlu gidiyor .
    en güzel örneklerden biri marjinal olarak ince sete sahip hw 100-90 namlusu ve kalın sete sahip diana .tabiki lw ler bunlarla kıyaslanamaz bile.

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png