Tüfeğin ağırlık merkezi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Selam arkadaşlar,

    Şöyle bir teorim var:
    Bildiğim kadarıyla tüfeğin tepmesinin sebebi, pistonun hızla ileri doğru hareketi. Eğer tüfeğin ağırlık merkezi, pistonun hareket ekseniyle aynı çizgide olursa, tüfek sadece geriye teper, namlunun yukarı veya aşağı hareketi engellenmiş olur. WS special tüfeğimin piston eksenini bulduktan sonra, dürbün ve dampa ayağı da taktım ve ağılık merkezi piston eksenine gelene kadar dampa ayağın civatalarına bağladığım bir sac parçasına civata ve somunlar sıktım. Sonuçta ağırlık merkezi tam olarak pistonla aynı hizaya geldi. Tabi ağırlık eklemek yerine dipçik ve kundaktan ağırlık azaltmak daha iyi olacak, ama şimdilik sadece deneme yapıyorum.

    Hızlı bir kamerayla fotoğraflar çektim, gözlemlerim şöyle (sitede paylaşamıyorum, yüzlerce bmp dosyası var ve özel yazılımla izleniyor):
    Hafif saçmalar, tüfek namlusu tepip yukarıya hareket etmeden önce namludan çıkmış oluyor.

    Ağır saçmalar (H&N baracuda) namlu yukarı hareket ettikten sonra namludan çıkıyor. Tüfeğin ağırlık merkezi ayarlandıktan sonra, tüfek önce geriye, saçma çıktıktan sonra hafifçe yukarı tepiyor, sonuçta tepme öncelikle geriye olduğundan hedefi tutturmak kolaylaşıyor.
    Ağırlık merkeziyle ilgili benzer çalışmaları veya bilgisi olan var mı acaba?

    Teşekkürler.
    BT

    Evanix Blizard .22 + iyi bi dürbün
    Airarms Prosport .22 + Gamo 4-16x50
    Zoraki HP-01 .17 + bozuk gözler
    Hoyt 1999 In Tec Carbonite

  • Selamlar,

    bu konuda saçma sapan işler yapıyor olma ihtimalime karşı çok düzenli denemeler yapmadım, sizlerden gelecek yanıtlara göre daha detaylı çalışacağım. Aşağıda hafif saçma ve ağır saçma (H&N baracuda) ile yaptığım çekimler var. Her bir çekim yaklaşık 2 saniye sürdü. Hedef namludan yaklaşık 15-20 cm ilerideydi, herhangi bir destek kullanmadım, diz çöküp salladım. Salladım derken atışın kalitesini de anlatıyorum, amacım sadece tetiği çektikten sonraki namlu hareketini yakalamak olduğundan öncesinde namlu biraz oynuyor.

    Yaptığım ağırlıkların ve silahın ağırlık merkezinin yerini de bir iki gün içinde fotoğraflayabilirim.


    http://rapidshare.com/files/34663213…_hafif.rar.html


    http://rapidshare.com/files/346632131/dengeli_hafif.rar.html


    http://rapidshare.com/files/346632133/dengeli-agir.rar.html


    Yorumlarınızı bekliyorum, teşekkürler.


    BT

    Evanix Blizard .22 + iyi bi dürbün
    Airarms Prosport .22 + Gamo 4-16x50
    Zoraki HP-01 .17 + bozuk gözler
    Hoyt 1999 In Tec Carbonite

  • yayli tufekler sadece geri tepmez. yaptiklari hareket sirasi ile ''cekme-tepme'' hareketi dir.

    bu etki en iyi mod125 de gozlemlenebilir. bu tufegi kullananlar sunu farketmislerdir; tufekle ayakta yapilan atislar ile bipod la yapilan atislarin gruplari farkli yerlerde toplanir, ayakta atislarda daha asagida(cekme hareketi pelet namludan cikmadan namluyu asagiya ittiginden) destekli atislarda daha yukarida. bu butun yayli-pistonlu tufeklerde boyledir az yada cok.

    yayli tufeklerde piston ve varsa yay ucu agirligi, piston kurtulup silindir duvarina carpinca tufegi one dogru ceker. daha sonra bu etkinin tepkisi ve pelet in cikisindan meydana gelen tepme ile tufek geri teper.

    bu etkinin en az gozlemlendigi silah herhalde hw97k dir. 12-14ftlb orta karar gucunu dizginleyecek 4kg gibi bir agirliga sahiptir cunki. pistonun silindir duvarina carpmasi ile olusan one cekme hareketini dizginleyecek bir agirligi vardir.

    agirlik merkezi bu cekme tepme durumunda su acidan onemlidir; diyelimki ayakta atiyoruz, agirlik merkezi ne kadar geride ise on kola binen yuk o kadar azalir ve daha rahat bir atis yapilir. ve biraz daha cekmeden kaynaklanan namlunun asagi inmesi de bir nebze azalir.

    sonuc olarak yayli pistonlu bir tufegin agirlik merkezi mumkun oldugunca geride olmali, bu basitce kundaga agirlik yerlestirerek yapilabilir.
    ikinci olarak tufegin one cekme gucunu dizginleyecek bir agirligi olmalidir, yine kundaga agirlik eklemek basitce cozum saglar. mesela mod125 plastik kundak alirsak hem agirlik merkezi cok onde oldugundan ayakta atislarda canimiz cikar hemde asiri cekme tepme yaparak daha istikrarsiz atis yapar.

  • Tüfeğin önce ileri gittiği fikrine katılmıyorum. Tetiği çektiğimizde piston ileri fırlar, momentumun korunumu gereği tüfek te aynı enerjiyle geri itilir. Yani piston kütlesi x piston hızı = tüfeğin kütlesi x tüfeğin hızı olacağından, yaklaşık 500 gramlık piston yaklaşık 4000 gramlık tüfeği ancak pistonun sekizde biri hızla geri itebilir. Piston silindir duvarına çarptığında veya sıkışan havanın etkisiyle durduğunda da aynı şekilde tüfeği öne doğru çeker. Bu durumda piston hafifledikçe veya tüfek ağırlaştıkça tepme-çekme hızları azalır.


    Tüfek geriye doğru yay tarafından itilirken, dümdüz geriye gitmek yerine ağırlık merkezi etrafında dönmeye çalışır.


    http://www.arld1.com/


    Belirttiğiniz gibi kundağa ağırlık eklendiğinde tüfeğin toplam kütlesi artacağından tepme de daha az hissedilir. Ancak benim araştırdığım konu, ağırlığı dipçiğe değil yukarıya eklemek, böylece dönme hareketini de önlemek.


    Ayakta yapılan atışta sol el tüfeği yaklaşık olarak ağırlık merkezinden kaldırdığı için dönme hareketi çok olur, bipodla yapılan atışta ise bipod tüfeği çok ileriden kaldırdığı için dönme hareketi zor olur.


    Yukarıdaki animasyonun olduğu adresteki diğer animasyonların da çok faydalı olduğunu düşünüyorum, izlememiş arkadaşlara tavsiye ederim.


    Saygılar,

    BT

    Evanix Blizard .22 + iyi bi dürbün
    Airarms Prosport .22 + Gamo 4-16x50
    Zoraki HP-01 .17 + bozuk gözler
    Hoyt 1999 In Tec Carbonite

  • su demoda cok enteresan hareket ediyor tufek; once yukari, pelet cikarken asagi ve tekrar yukari. yani neticede pelet cikmadan bir asagi itis var ve tufek agirligi herturlu hareketi dizginleyeceginden faydali olacaktir.
    http://www.arld1.com/rifledynamicssmaller.html

    Mesaj 3 düzenlendi, son düzenleyen wrc (6 Şubat 2010 15:39).

  • tabii demoda hicbir yerden destek almayan tufek icin hareket var. tufek piston harekete gecince, kendi agirlik merkezi etrafinda (dipcik asagi hareket edecek sekilde) donuyor. pratikde omza dayali dipcik asagi hareket edemeyeceginden bu etki firenlenip direk namlu asagi cekecek, pelet ciktiktan sonrada geri tepme meydana gelecektir. (yine dipcik omza dayali oldugundan agirlik merkezi etrafinda donus istegi cekme ve tepme olarak tezahur edecektir yani).

  • Burada tepme açıkça görülüyor. Kundakla namlu arasında da hareket var, Hatsan torpedo kundaklarını tutan vidalar bu nedenle gevşiyor.


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    Evanix Blizard .22 + iyi bi dürbün
    Airarms Prosport .22 + Gamo 4-16x50
    Zoraki HP-01 .17 + bozuk gözler
    Hoyt 1999 In Tec Carbonite

  • Bu kadar tepmeye gene iyi dayanıyormuş o vida, resmen tüfeğin her yeri ayrı oynuyor. Çekim için teşekkürler.

    • Resmi Gönderi

    Çok faydalı bir video çekimi olmuş, bu paylaşım için ayrıca teşekkür ederim,

    Üçüncü görüntüyü tekrar tekrar izleyin, kırma namlunun isabetsizliğinin nedeni apaçık görülüyor, kapanma yeri neredeyse açılmaya çalışıyor, milimetrik oynuyor.

    FX Revolution .22 - AirArms S410 .22 - Samyang Recluse .357 - Samyang Sumatra 2500 .25
    Weihrauch HW100 .22 - Weihrauch HW50 .177 - Weihrauch HW35 .177 - Diana Mod52 .22
    Diana Mod48 .22 - Diana Mod250 .177 - BSA Mercury .177 - Gamo Stutzen .177
    Gamo CF20 .177 - Webley Patriot .22 - Webley Longbow SE .177 - Benjamin Mod392 PA .22
    Daisy Powerline 917 .177 - Nightstalker NS1200 .177 - Smith Wesson Revolver .25

    Forum Kuralları
    Foruma Yeni üye oldum, öncelikle hangi bölümleri incelemeliyim ?

  • Keşke bunları ben çekebilseydim, youtube da "barrel vibration" yazıp aradığınızda çıkan videolardan birisi bu. Bir sonrakinde de PCP tüfeğin atışı var, ilgililere duyurulur.


    Belirttiğiniz gibi namlu yukarı aşağı çok fazla sallanıyor, eğer becerip ağırlık merkezi teorimi çalıştırabilirsem bu kadar sallanma olmamasını bekliyorum.


    BT

    Evanix Blizard .22 + iyi bi dürbün
    Airarms Prosport .22 + Gamo 4-16x50
    Zoraki HP-01 .17 + bozuk gözler
    Hoyt 1999 In Tec Carbonite

  • Namlunun harmoniğinin bile isabete etkisi bulunuyor. Ayrıca ben bir zamanlar gevşek veya sıkı tutulan yaylı tüfekte hız farkı oluyor mu diye ölçmüş ve kayda değer bir fark ölçememiştim.

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

  • btpak1 adamsın valla. tamda benım kafa yordum gum bır durumbu. ne yaptın sen enson tufegıne . ben de bır seyler yapmak ıstıyorumda bu agırlık merkezı hakkında. bır akıl versene

  • Selam arkadaşlar,

    Şöyle bir teorim var:
    Bildiğim kadarıyla tüfeğin tepmesinin sebebi, pistonun hızla ileri doğru hareketi. Eğer tüfeğin ağırlık merkezi, pistonun hareket ekseniyle aynı çizgide olursa, tüfek sadece geriye teper, namlunun yukarı veya aşağı hareketi engellenmiş olur. WS special tüfeğimin piston eksenini bulduktan sonra, dürbün ve dampa ayağı da taktım ve ağılık merkezi piston eksenine gelene kadar dampa ayağın civatalarına bağladığım bir sac parçasına civata ve somunlar sıktım. Sonuçta ağırlık merkezi tam olarak pistonla aynı hizaya geldi. Tabi ağırlık eklemek yerine dipçik ve kundaktan ağırlık azaltmak daha iyi olacak, ama şimdilik sadece deneme yapıyorum.

    Hızlı bir kamerayla fotoğraflar çektim, gözlemlerim şöyle (sitede paylaşamıyorum, yüzlerce bmp dosyası var ve özel yazılımla izleniyor):
    Hafif saçmalar, tüfek namlusu tepip yukarıya hareket etmeden önce namludan çıkmış oluyor.

    Ağır saçmalar (H&N baracuda) namlu yukarı hareket ettikten sonra namludan çıkıyor. Tüfeğin ağırlık merkezi ayarlandıktan sonra, tüfek önce geriye, saçma çıktıktan sonra hafifçe yukarı tepiyor, sonuçta tepme öncelikle geriye olduğundan hedefi tutturmak kolaylaşıyor.
    Ağırlık merkeziyle ilgili benzer çalışmaları veya bilgisi olan var mı acaba?

    Teşekkürler.
    BT

  • bu teorinin sahibi burdamı acaba.güzel bir paylaşım olmuş ama bence silahın ağırlık merkeziyle alakası yok bu durumun.silahı nerden ve nasıl tuttuğuna bağlı.Yani silahın tutulan yerde tork oluşur bununla alakalı bir durum.geri tepmenin torku ağırlık merkeziyle alakası olmamalı.bu önemli bir konu isterseniz tartışalım ve bununla ilgili bir çalışma yapalım.saygılar..

  • genelde saten sol elle kundagı tuttugumuz yer tufegın tam agırlık mekrkezı . ama işte tufege atıs yaptırdıgımızda da bu sefer pıston sona vurdugunda , o çarpmanın etkısıyle saga sola bır salınım yapıyor tufek onu nasıl etkıleye bılırız. çok sıkıca tutsak kundagı oylede olmuyor.nasıldır bılemedım