Selam arkadaşlar,
Şöyle bir teorim var:
Bildiğim kadarıyla tüfeğin tepmesinin sebebi, pistonun hızla ileri doğru hareketi. Eğer tüfeğin ağırlık merkezi, pistonun hareket ekseniyle aynı çizgide olursa, tüfek sadece geriye teper, namlunun yukarı veya aşağı hareketi engellenmiş olur. WS special tüfeğimin piston eksenini bulduktan sonra, dürbün ve dampa ayağı da taktım ve ağılık merkezi piston eksenine gelene kadar dampa ayağın civatalarına bağladığım bir sac parçasına civata ve somunlar sıktım. Sonuçta ağırlık merkezi tam olarak pistonla aynı hizaya geldi. Tabi ağırlık eklemek yerine dipçik ve kundaktan ağırlık azaltmak daha iyi olacak, ama şimdilik sadece deneme yapıyorum.
Hızlı bir kamerayla fotoğraflar çektim, gözlemlerim şöyle (sitede paylaşamıyorum, yüzlerce bmp dosyası var ve özel yazılımla izleniyor):
Hafif saçmalar, tüfek namlusu tepip yukarıya hareket etmeden önce namludan çıkmış oluyor.
Ağır saçmalar (H&N baracuda) namlu yukarı hareket ettikten sonra namludan çıkıyor. Tüfeğin ağırlık merkezi ayarlandıktan sonra, tüfek önce geriye, saçma çıktıktan sonra hafifçe yukarı tepiyor, sonuçta tepme öncelikle geriye olduğundan hedefi tutturmak kolaylaşıyor.
Ağırlık merkeziyle ilgili benzer çalışmaları veya bilgisi olan var mı acaba?
Teşekkürler.
BT