Selam abiler, bir soru daha sorucağım mümkünse. Bu forumda okumuştum bi yerde ama şimdi hatırlamıyorum nereden bulacağımı bu konuyu.
Soru: 10 mt ye sıfırlı bir dürbünle uzak mesafe atışı için, her+ 10 mt (hesap kolaylığı açısından 10 m) dürbündeki UP klik lerinden kaç tane çevirmam gerek? aradığım cevap, örneğin 100 metre için 38 klik, 150 metre için 49 vs. dürbüne not alıcam da. yardımcı olur musunuz?
Dürbünde +10m için kaç klik?
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Bu değişken bir değer. Dürbünün çapı, namludan uzaklığı, çıkış hızı, pelet BC değeri ve ağırlığı bilidiğim değişkenler. Kendiniz deneyerek bulabilir yada chairgun diye bir program yardımıyla bu saydığım verileri kullanarak hesaplayabilirsiniz. Bu programı kaç kişi kullanabiliyor fikrim yok. En azından ben kullanamıyorum.
-
Bu ayarı yapabilmeniz için en azından tüfeğin çıkış hızını bilmeniz gerekiyor. Ardından pelletin ağırlığı ve bc si gerekiyor. Yani eldeki verilerle bir şey söylemek zor. Deneyip not etmeniz daha mantıklı görünüyor. Bu hesaba dürbünün o andaki büyütmesi de eklenmeli. Yani büyütme arttıkça çevirmeniz gerken klik sayısı da artıyor. Ayrıca Dürbünün kaç moa olduğu da önemli 1/4 mü 1/8 moa mı, 1/8 moa da 1/4 ün 2 katı daha fazla klik çevirmeniz gerekir.
-
Büyütme arttıkça klik sayısı değişmez abi ya. X moa her büyütme oranında X moa'dır. =)
-
Doğru söylüyorsun evren ben niye öyle dedim şimdi Herhalde büyütme arttıkça uzak mesafede kliklerin kurtarmaması olayından öyle dedim.
-
Olur öyle abi arada dalgınlık. =)
-
Peki mildot lu bir dürbünde; 4X zoom ile 50 metrede diyelim alttan 2.dot u kullanıyorum. zoom u 16X e çıkarsam kullandığım dot değişirmi?
-
değişir tabi. Mildot dürbünler sadece 1 büyütme oranında gerçek mildot dur ve bunu da kullanım kitapçığında ya da zoom halkasında kırmızı yazı ile belirtirler. FFP (first Focal Plane) dürbünlerde zoom değiştikçe artıkıldaki mildot aralıkları da değiştiğinden bu tip dürbünlerde 50m de 5 zoom da 1 dot alta vuruyorsa 30 zoom da da 1 dot alta vurur.
-
Dediğiniz dürbünler pahalı modellerdir heralde. Bu özellikten bahsedildiğini ilk defa duyuyorum. Örnek marka model varmı?
-
Schmidt Und Bender Falcon ...
-
Dürbünlerde objektiften giren görüntü göz lensinden çıkana kadar dürbün içinde iki kere başaşağı dönüyor. Görüntünün takla atttığ bu noktalar odak noktaları oluyor. First Focal Plane, dürbün artıkılının dürbünün ilk odak noktası üzerine yerleştirilmiş olduğu anlamına geliyor. Bu sayede dürbünün büyütmesi değiştirildikçe artıkıl da dürbündeki görüntü ile birlikte büyüyüp küçülüyor. Orta sınıf dürbünlerin genelinde ise artıkıl ikinci yani göze yakın olan ve tek işlevi büyütülmüş ve büyütme esnasında ters dönmüş görüntüyü takrar düz hale getirmek olan odak noktasında bulunuyor.
-
Sabit odak kullanmak daha mantıklı geldi bana bu açıklamalardan sonra. Ülkemizde pek revaçta değiller galiba
-
Teşekkürler arkadaşlar. Demek ki pellet harcaya harcaya anlayacağız kaç klik olduğunu. Ama sağbit zoom kullanmak daha mantıklı gelmeye başladı. Çünkü uzak mesafede son dot bile 12 zoomda yetmedi demek ki max 8 zoom falan yeterli gibi 100 m atışlarında ayar bozmadan atış yapmak için. Hepinize teşekkürler.
-
bu işlem için 100 metre ye kadar atış güzargahınız kuraklak alan olsun, atıyorum 30 40 50 60 70 80 90 100 mt lere bir er adet hedef dikin,şişe türevi vs,, atış yaptıkca pelletin düştüğü yeri çok rahat görürsün kuraklık bir arazide,10mt sıfırladığın bir dürbün ile 100 mt ye atdığın zaman,elbetde düşme yapacak ve bunu dürbün den gözlemliyeceksin,burda üst clik ayarını saat yönünün tersine çevirmekle başlıyacaksın,( clik başlığını ağır ağır çevireceksinki arada atlamalar yapmıyasın, clik çevirme sayılarını not edersen pellet düşmeye başladığı mesafelerde,ileride işine yarar bu,
-
@sideprensi07
Biraz önce başka bir forumda 200 metre atışını inceledim. Gerçekten çook ayrıntılı bilgi verilmiş. Hem gözüm korktu hem kılıç kuşanma hırsım arttı
200 metre için 10 x zoomda 200-250 klik gibi bir değerden bahsedilmiş. uff yani. orta ayar dürbünde o kadar klik var mı?(benim dürbünde mesela) -
Aşağı yukarı kliklerin toplamı ancak 250'yi bulur.
-
Not: Tekirdağda kurak alan yoktur
-
@sideprensi07
Biraz önce başka bir forumda 200 metre atışını inceledim. Gerçekten çook ayrıntılı bilgi verilmiş. Hem gözüm korktu hem kılıç kuşanma hırsım arttı
200 metre için 10 x zoomda 200-250 klik gibi bir değerden bahsedilmiş. uff yani. orta ayar dürbünde o kadar klik var mı?(benim dürbünde mesela)üst clik ayari sona geldiginde uzak mesafelerde özellik ile,yapacagin, dürbünü arkadan altina destek vererek kaldimak,dürbün tüpüne zarar vermiyecek esnek malzeme ile,dürbün ün arka kismina nin altini destekliyeceksin,ben oring yerlestiriyorum 200 metre icin,daha üstü icin birazdaha kalin elastik malzeme yerlestiriyorum,o vakit senin dürbün clikleri kurtarir daha uzak mesafelerde,unutma önden deyil dürbünü arkadan altina destek vererek kaldiracaksinki,dürbün orta noktalarini kullanarak hedefe daha rahat atis yapabilesin,sen bakma baskalarinin ahsamli 200 metre civari atislari ballandira ballandira anlatdigina,bu mesafeye göre dürbünü bir ayarla.öyle böyle de olsa vurursun,havada rüzgar yok ise o gün kendini sniper olmus zannedersin pcp tüfek ler ile zor birsey deyil calisilirsa olur,
bakma sen onun bunun ballandira ballandira anlatdigina, senin vaktin zamanin ugrasasin yok,öbürü video cekiyor,vayy be cekiyorsun,inan bunu sende yaparsin,kaliteli mühimmat ve tüfek ile insaat ustasinin eline versen o bile vurur,onlarda bununla övünsun dursun