Merhabalar,
Havalı silahlarda güç ifadesi için "namlu çıkış hızı" ve "enerji (joule vs...)" kavramları kullanılmakta.
Acaba "menzil" ifadesi niye tercih edilmiyor?
Bilgilendirmek isteyen olursa memun olurum.
Saygılar.
Menzil
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır.
Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
-
-
Kerem merhaba,
sorunun tam cevabı olurmu bilmiyorum. havalısilahlarda genelde 50-100m sonrası yalan zaten (fantazi diyelim). attığımız 1gramlık pellet zaten bu mesafelerden sonra ciddi düşmeler yapıyor ve yine bildiğin gibi hele rüzgar varsa hedefi vurmak iyice zorlaşıyor. chairgunda maksimum menzile bakarsan örneğin 23derece eğik atışla 540m vs. gibi menzil ve o menzildeki gücünüde sana veriyor. Yurtdışında silahların güçleri namlu çıkış hızı ve namlu enerjilerine bakılarak kararlaştırıldığından bizde aynı birimlerle değerlendiriyoruz.
Ayrıca namlu çıkış hızı, pelletin ağırlığı bilindiğinde gücü dış etkenlere (sıcaklık-nem oranı-yükseklik vs) çok maruz kalmadan ölçülebiliyor. Ama menzilde pelletin şekli en başta olmak üzere bütün değişkenleri olayın içine katıp doğru sonuçlara ulaşmak çok zor olacaktır.
-
Erdem abi açıklamış zaten ama ben de kısaca bir şey yazayım.
Menzil çevresl faktörlere göre ciddi değişiklikler gösterebildiği için pek kullanılmıyor. Farklı peletler, farklı atış ortamları, farklı ortam sıcaklıkları gibi otonom faktörler menzil üzerinde büyük değişikliklere sebep olabiliyor.
Bunlar dışında çıkış hızı ve güç, pek çok farklı hesaplamada veri olarak kullanılırken menzil bu verilerden elde edilmiş bir sonuç sadece. Yani söz gelimi bir silahın x metredeki düşme miktarını menzil bilgisinden hareketle bulmaktansa namlu çıkış hızını kullanarak bulmak çok daha kolay oluyor.
-
Teşekkürler,
Saygılar -
Verilen cevaplardan ben de faydalandım...Teşekkürler