yaylı havalı tüfekler ile uzun menzilli atış sizce bu ne kadar inandırıcı?

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • kesin konuşmamak lazım , bende ilk başlarda zor diyordum ama diğer sitedeki arkadaşların 170 m atışlarının videosunu izledim baya başarılı , bence 200 olabilir. ama yaylılarla imkansız gibi bişi. modlu bir pcp bunları yapabilir.

    Steyr Challenge 4,5 - Schmidt&Bender FTII 12.5-50x56
    Steyr Hunting 4,5 - Sightron SIII 10-50x60
    FX Bobcat 6,35 - Bushnell 4200 6-24x50
    AA S410 5,5

    • Resmi Gönderi

    Bugün buluimada bende vardım,Termopl,Bulleye,Yaşlı Kirpi,Exador,

    Aslında mesele 170 metreye pelleti ulaştırmak değil,o mesafede pelletin enerjisi,çok ilginçtir 170 metrede ki bazı pelletleri yerden topladık ve gördüğümüze inanamadık,pelletler kağıt gibiydi,Termopl 133 metreden şişe kırıyorduki bu mesafelere aşina olmuş AirgunsniperTeam üyeleri o mesafelere attıklarını vurduklarını bizzat gözlemledik,ve günün en ateşli silahı Termopl ün 6,35 AA S410 u ve En gürültülü silahıda Exadorun HW100 ü idi. :)

    Misafir perverlikleriyle Vassili Kemal'in şahsında ekibine teşekkür ederim.

  • bugün bacanağım ile birlikte balık avalamak ve atış yapmak amacıyla baraj göletine gitiik, balık konusunda şansız olduğumuz için vaktimizin coğunu atış yaparak gecirdik ( bu arada silah optima 22. cal ) yaklasık 120 130 metre mesafede göletin içerisinde bir adet pep şişe sanırım 2,5 lt lik bir şişe idi, yaklaşık 4 veya 5 atıştan sonra ikimizde şişeyi defalarca vurmayı başardık ki şişenin yarısından fazlası suyun içerisinde idi, yanlız yaklaşık 20 ila 30 cm üzerine nişan alarak. bukadar kısa zamanda vurabilmemizde suda merminin nereye düştüğünü tam olarak görebilmemiz ona göre nişan alabilmemiz oldu.

    bunları şu amaçla yazıyorum, hiçbir zaman imkansız diye birşey yoktur yeterince pratik yaparak teknik olarak 150 hatta 200 mt mesafeden vurmak imkansız değil. eğer doğru acı ile merminin balistlik rotasını takip etmesi sağlanırsa hatta bu mermiler hiç güç kaybetmeden bile hedefi vurabilir . tabiki istikrar sağlanırmı yani 5 te 4 - 5 te 3 isabet sağlanırmı bilemem

    örnek olarak amerikada yaşanmış bir olayı gösterebilirim ; havaya ateşlenmiş bir tabanca mermisi tam tamına birbucuk km uzaklıktaki bir eve isabet edip yaşlı bir adamın ölümüne sebep olmuştu, bu olayı araştıran ekip ateşlenen silahın balistlik bir rota cizerek hızını ve gücünü kaybetmeden garajın catısından içeri girip adamın ölümüğne sebep olduğuydu ( kaynak Discovery Channel )

    ,

    OPTİMA 5.5 BACANAĞIMIN ;rofl.; ;rofl.;

    KENDİ TÜFEĞİM KATRESU SAYESİNDE OLACAK İŞALLAH;tufey#

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen sirkein (16 Mart 2008 22:26).

  • Bir yerden güç alarak,hareket eden bir cismin,güç aldığı kaynaktan uzaklastıktan sonra eger halen baska bır güç ile destek alıp hareket etmiyorsa,hızını ve gücünü koruması imkansız değilmidir?bu durum fizik kurallarına aykırı olup,Albert Einstain ın kemıklerını sızlatmazmı?

    cukurovateam.png

    Daystate AirWolf .22
    Hawke Sidewinder 30 8-32x56

  • einsteinin olmasa bile sör isaaca newtonun kemiklerini sızlatır. kısa bir acıklama ile yercekimi ivmesi olarak bilinen ve ekvatorla kutuplarda 0,3 gibi bir degisime ugrayan 9,81 m/sn lik hız sayesinde havasız bir ortamda bir cisimi diyelimki mike tyson cmkareye 350 kg basan yumruklarının verdigi gücle bir cismi fırlattı. yada bir arbalet 50 kg lık gücle bir oku fırlattı. cisim hmax ına yani cıkabilecegi max yükseklige cıktıgı zaman serbest düsme gerceklestirir.ve diyelimki bizim mike tyson un attıgı tasın elinden cıktıgı andaki yada 90 derecelik acıyla atılan bir tüfekgin mermisi 300joule olsun atıldıgı yükseklige serbest düşme sonucu geldigi zman aynı kinetik enerjiyle yere vurur. fakat su andaki dünya ortamında bu dediklerimiz imkansızdır.eger sürtünmesiz bir ortamda 22callik ve60 joulle namludan cıkan bir mermi yere düserken yine 60 joullük bir enerjiye sahip olurdu(bbu degerler dik acıyla yapılan atıslar icin gecerlidir 90 derece)

    saygılar.

    1.Webley patriot 22cal.(1.nesil) nikula 6*24-40
    2.Mod 140 22cal. tasco 9*40
    3.Mod 125 22cal.busnell 9*40
    4.mod 60 22 cal.tasco 9*32
    5.kral cfx 17 cal.tasco 9*32

  • yaylı tüfeklerde 5.5mm olma kaydı ile en keyifli ve uygun mesafe atışı 50 60 70 80 100 metre arasıdır ondan sonra bana keyif vermiyor açıkcası top atışı ^^

  • yaylı tüfeklerde 80 m den sonrası pek kolay değil ve tüfeği fazlaca yukarı kaldırmanız gerekiyor asıl önemli olan nokta ise 130 m den şişeyi vursanız bile kırılmıyor çünkü mermi üzerinde yeterli enerjiyi taşıyamıyor... ancak güçlü pcplerle bu tip atışlar keyifli hale gelebiliyor...tabi uzun mesafe atışı tamamen zevk meselesi

  • yaylı tüfeklerde 80 m den sonrası pek kolay değil ve tüfeği fazlaca yukarı kaldırmanız gerekiyor asıl önemli olan nokta ise 130 m den şişeyi vursanız bile kırılmıyor çünkü mermi üzerinde yeterli enerjiyi taşıyamıyor... ancak güçlü pcplerle bu tip atışlar keyifli hale gelebiliyor...tabi uzun mesafe atışı tamamen zevk meselesi

    Hafta sonu buluşmasında kırılan şişeler 134 m de idi sanırsam
    175 metreden vurulan şişeleri ben gözümle gördüm bayağı uğraşmama rağmen maalesef ben vuramadım ama ilker abi vurdu valla ( bal mı desem ne desem ;şrofls;.;şrofls;.;şrofls;. )

    daha evvel 70 metreden ötelere hiç çalışmamıştım doğrusu, ama artık çalışıcam.Çünkü elimizdeki silahlar hakketten bunu yapabilecek güçte

  • Uzun mesafe atışları için ChairGun 2 ile bir çalışma :

    Silahımız .22 cal H&N Baracudayı (Beeman Kodiak, Diana High Power) 300 m/s hızla atabiliyor. Dürbünümüz 24X, namlu-dürbün eksenleri arası 4.5 cm. ve silah 10 metreye sıfırlanmış durumda.


    Aşağıda bu pelletin 200 metre mesafeye kadar olan yolculuğundaki bir kaç noktada hesaplanmış verileri bulunuyor.

    [Resim Engellendi: http://img218.imageshack.us/img218/7417/200mxm9.jpg]


    İlk sıfırlamanız 10 metre ise, uzak sıfırımız 66.5 metre oluyor. Nişan hattından en fazla yükseliş 40 metre civarında ve bu mesafede 6 cm yukarı vuruyor.

    100 metrede hızımız 212 m/s ye düşmüş ve 25.72 cm aşağı vuruyor. Mil Dot dürbün kullanıyorsak 6 nokta aşağıdan nişan alarak hedefi tutturabiliriz.

    150 metreye geldiğinde hızımız 178 m/s ve nişan hattından aşağı düşüşümüz 114.17 cm. yani 18.3 mil dot ile görüş alanı dışında. Kararlama olarak 115 cm kadar yukarı nişan alabilirsek hedefi tutturabiliriz.

    200 metrede ise hızımız 150 m/s, enerjimiz hala ingiliz standardı yakınında. 11.3 fpe, rahatlıkla bir şişeyi kırar, tabii ki vurabilirsek.
    Bu mesafede pelletin nişan hattından düşüşü 282.35 cm. Yani hedefin neredeyse 3 metre üzerine nişan almamız gerekiyor. Böyle bir atış ile, yapılabilecek sağ - sol hatalarını olası rüzgar etkilerini de hesaba katarsak, hedefi tutturmanın zorluğunu anlayabiliriz.

    Okuduğum bir makalede, yazar, havalı silahlarla yapılan 50 - 75 metre üzeri atışları, ateşlilerdeki uzun mesafe atışlarına benzetiyordu. Haksız da sayılmaz.
    Yukarıdaki 200 metre atışı, 7.62 Nato mermisi atan, 200 metreye sıfırlanmış bir Sniper silahı ile 650 metredeki bir hedefe atış yapmakla aynı. Neredeyse 3 misli daha hızlı ve BC si 0.4 - 0.5 olmasına rağmen bu merminin de 650 metredeki düşüşü 3 metre civarında.

    Havalı silahlar ile 100 metre ve üstü atışlar yapan arkadaşlara sniper demek yerinde olur diye düşünüyorum. (zaten onlar da bu ismi benimsemiş. :) )

  • 100 metre üstündense 100 m dahilinde gittikçe ufalan hedefler daha mantıklı gibi sanki.Çok fazla düşme işin tadını biraz kaçırıyo gibi geliyo bana.

  • 100 metre üstündense 100 m dahilinde gittikçe ufalan hedefler daha mantıklı gibi sanki.Çok fazla düşme işin tadını biraz kaçırıyo gibi geliyo bana.

    banada bu şekilde daha mantıklı geliyor, 3m. düşme vs. dürbünün limitlerini aşıyor zaten, ben bu tür atışları zoomu azaltarak yapıyorum, hedefi dürbün içinde görebilmek için, ama bu durumdada hedef daha zor görülüyor. Ayrıca rüzgar vs. varsa tamamen şansa kalıyor iş. yinede arasıra bu atışları deniyoruz tabii ^^

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric

    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot

    ankarateam.png

  • Kendi yaptığım atışlardan yola çıkarak söylüyorum Diana 350 Magnumla 100 metrede votka şişesini 2 kez kırdım, mod'lu Air arms s410 ile de 173 metreden bira şişesini defalarca kırdım. Yani uygun ekipmanlar kullanıldığında yaylıyla 100 metre pcp ile'de 170 metre kesinlikle hayal değildir

    Saygılarımla

  • Dünkü atışları izlerken görebildiğim kadarı ile dürbünün dikey ayarı da zaten en sona getiriliyor ve öyle atılıyor. Hatta belki ön bileziğin altını bile (geçici olarak) desteklemek de gerekebilir..

    S&W 686-6

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen Yaşlı Kirpi (17 Mart 2008 16:05).

  • Hatta belki ön bileziğin altını bile (geçici olarak) desteklemek de gerekebilir..

    Polat abi uzak mesafeye sıfırlayabilmek için arka bileziğin altını desteklemek gerekiyor ^^ ters geliyor biliyorum ama, bunu yaşadığımdan biliyorum :rolleyes:

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric

    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot

    ankarateam.png

  • +1

    Ülkü Abinin bu tezine tamamen katılıyorum. Hatta bu hesaplamarı bizlerde yapıyoruz. Himalayacrispy ninde uzun mesafe yerine kısa mesafe küçük hedefe atarım düşüncesi de doğru. Sonuçta 50 metrede kapak vuran biri kendini 250 metreden gerçek bir atış değeri ile karşılaştırabilir. Ancak mesafe uzadıkça havalı tüfek ile yapılan atışlar hava basıncı,rüzgar v.s gibi doğal etmenler ile merminin ağırlığı, balistik katsayısı gibi teknik konuların birleşimi ile zorluk derecesi artıyor. Bunun sebebi de "obüs" atışının devreye girmesidir.

    Sniperlarında Ülkü Abi nin dediği gibi 150 metre üzerindeki ortalama 1.5 metre yukarısına nişan aldığımız hedef değerleri ile sniperin 650 metrede aldığı değer hemen hemen aynıdır. Hedefler ile mesafeler de doğru orantı kurulduğunda atışların hesaplanma karekteristikleri de benzerdir. Sniperlar da sonuçta obüs atışı yapıyorlar. Bizler de...Kullandığımız cisim yerçekiminden etkilenen bir obje..lazer değil ki...

    • Resmi Gönderi

    Konuya yabancı yada anlayamamış olanların şöyle bir yanılgısı var ;

    Mermi namludan çıktıkdan sonra belli bir mesafe düz gider,daha sonra gücü bitmeye başlayınca düşme başlar,

    Hayır bu yanlış,mermi namluyu terk ettiği an itibariyle,isterse 10.000 fps hızda namludan çıksın,yinede mermi namludan çıkar çıkmaz yerçekiminden dolayı düşmeye başlar.

  • Polat abi uzak mesafeye sıfırlayabilmek için arka bileziğin altını desteklemek gerekiyor ^^ ters geliyor biliyorum ama, bunu yaşadığımdan biliyorum :rolleyes:

    Erdem kardeş haklısın aceleye geldi arka yerine ön yazıvermişim. Hatırlatmana teşekkürler.
    Esasında ben de hep aynı yöntemi kullandım tüm dürbünlerimde. Hatta biryerlerde nasıl yapılacağına dair açıklamalarım da olacak.

    S&W 686-6