Voulpes tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

arkadaşlar benim yerimde olsanız hangisini seçersiniz?
    çok zamanı olan biri değilim önümüzdeki 2yıl için havalı istiyorum ana amacım da hareketli hedef vurmayı sürekli çaloşmak bolt hareketine elimi alıştırmak..
    Güçlü birşey istiyorum çünkü maddi engel kalktığında yivli tüfek alıp şu anda arada sırada yivsizle yaptığım domuz avını adam akıllı yapmak amacım... hani doğu avrupa misali..
    Istediğim şey güçlü olması, bolt action olması ve sonraları da kullanabilmek için yedek parçasının bulunur olması ayrıca dayanıklı olması...
    Maddi olarak da durumum yetse zaten yivli alırdım:))
    1- daystate huntsman ikinciel tabi 2200TL +dürbün ve pompa eder 3000TL
    2- Evanix s10 1300TL+pompa eder 1500
    3- yerli malı BT65 fiyatı malum 1000-1200 civarı
    4- Benjamin marauder 6,35mm toplam 2500 tl civarı

yerimde olsanız ne yapardınız??

1. Tablette yazdığım için Pi yazcam yoksa simgesi farklı; Pi x r2 x 1/2 den mm2 cinsşnden hesaplarsak eğer eder 3,14x2,25x2,25/2=7,94mm2
    2, Şu ana kadar uyguladığı basıncı hiç düşünmedim önemi de yoktur zaten ama joul cşnsşnden onu hesaplayamazsınız. Bşr joul bir kilogram cismi bir niyoton güç tarafından bir metre yer değitirirken yapımış iştir. Onuniçin önce niyotona dönüştürmeniz lazım isterseniz eski notlarıma bakıp yolunu araştırabilirim... onun yerine impact energy kavramı kullanılır.

Herkese teşekkür ederim...
    Peki daystate huntsman 5,5mm mi(pompa+orta şeker dürbün+pompa 2500-2700 civarı yoksa marauder 6,35 mi?
    ben yivliciyim, vurduğum yeri biraz tahrip etsin isterim:) zaten yivli alcam ama önümüzdeki 2yıl için durum yok...
    Marauderin tüpü ayrılmıyor bozulur mu? tamir olur mu??

Sumatra çok hoşuma gidiyor ama 6,35inden alparslan beyin yardıımıyla vazgeçtim el pompasıyla doldurulamaması da çok büyük bir eksi... onun için çok düşünmemeye başladım
    Karşılayabileceğm(ve havalıya verebileceğim) parayla kalır bikaç model, biraz kendşmi zorlayıp daystate huntsman mi alsam yoksa Marauder mi?
    ne dersiniz?

arkadaşlar ikinci el bir Marauder var satın alabileceğim 6,35 takıntısı da var:) önerir misiniz? bugün yarın demekten sıkıldım, huntsman kaöırdım falan karar veremedim:) alırsam elimde kalır mı? bozulursa tamir olur mu ? çok nazik mi?
    yurtdışı fiyatı BT65 ile aynı ama forumlarda genelde marauderi tercih ediyorlar; kullanan varsa bana artısını eksisini söyler mi:))
    havalı alsam mı 5,5 mu alsam 6,35 mi niye huntsman olmasın ki? falan derken uzadı bu iş :))

Ben de harç ödemesem kesinlikle alırdım, havalıya bin değer...
    dürbün konusunda dikkatli olun modeli konusunda bilgim hok ama rifle scope olması gerek. Recoil olayında tüp Ayarı parçalanmasın...
    12Ga olayına gelince; kesinlikle size katılmıyorum. Dünyanın neresinde kalmış slug avcılığı 3-5 yer dışında? ha benim takıntım diyorsa biri eyvallah(bnm de hayallerimden biri emniyetin inadı kalksa da mahkeme kararını uygulasa, Tenpoint veya barrnetin güzel bi 175lbs./200lbs. >350fps arbalet(örn. Barrnet predator) alsak da domuz avlasak...
    büyükbaş hayvan kesinlikle yivliyle avlanır...
    Impact energy olayı var, çoğu gelişmiş ülkede kalibreden vaz geçilip ona dönüldü. Yivsiz tüfekte varsın slug olsun 1050bar olsun yine de 50mden sonra impact energy kaç joul olacak ki? varsın 12,7mm sabot ve fully rifled kullan(1998 sonrası ithalş yasaklandı yoksa yasak değil) balistiğini hesaplasanıza, .50BMGnin mermisini fişeğe sokarsan nasıl bir seyri olabilir ki?
    Ha derseniz ki ben ava gşdecem gördüğüm yerde 7+1 otomatik götürüp şarjör boşaltcam eyvallah olur...(not: >1+1 fişek avda yasaktır)...
    Çerez gibi fişek alınma olayına gelşnce: dünyada kaç planlı cinayet ruhsatlı silahla oluyor ki 200mermi istihkakı ondan korusun?
    .223 rem mag alsanız av ruhsatı bile verilmezken adamlar sınırsız 5,56x45m NATO, 7,62x39mm Russian mermisiyle saldıyor askerimize. Ama biz alamayız çünkü onunla suikast yapabiliriz! Yapan 200 mermiyle de yapar ama yapan yok nedense..
    Aile cinayetlerine gelince eğitimsiz halletmeye çalışıyorsan yivliden önce yivsizi(günah keçisi pompalı, bilirsiniz) mutfak bıçağını sopayı hepsini yasaklamanız lazım! hangi terör örgütü hadi amerika fiyatından 20 ticari fişeğe 20$ ödemiş ki? hangi terörist 22LR kullanmış ki?

Hangi kalibre? Başlığında tamamı mevcut, ama benimkşnden daha iyi bir derleme isterseniz geçen ayın av &Doğa dergisinde sayın Nejat Ünerin kaleminden bulursunuz.
    7mm Rem Mag ve 300 win mag kıyaslamasında, 300 win mag başlığında şöyle yazılır: "it can do everything 7mm rem mag can do, only better"
    eğer seçtiğiniz kalibre 7mm ise,(yine söylüyorum hep de demişimdir amaç sadece av ise 30-06SPR, 308win ve 270win bir de alamancılık oynansın diye 7,92x57mmIS tartışılacak kalibreler türkiyede 300win mag/7mm rem mag gerektirecek av yok denebilir) silah marka modelleri değişmez. Amaç av ise etik menzil 300m, CZ yeterli ama onun dışında yetersiz kalır.czech cumhuriyetinin iyi markası Brno ama Türkiyeye ithalatı yok...
    steyr, sauer, sako, mauser(öz. M03), winchester M70, Remington M700, Blaser R8/r93 türkiyede bulabileceğiniz iyi yivliler...
    Kişiselgörüşüm en iyileri kesinlikle SAKO ve Steyr

Taşıma ruhsatı sadece yarı otomatik yivlilere verilmez (2003itibariyle ondan önce verilirdi)
    Yivliyle kanatlı avı yasak
    6,5mm ve altında domuz dahil büyükbaş memeli avı yasak ama içinde tavşan tilki demiyor(hoş türkiyede yivliyle yılda birtane belki vurabilirsin)
    dolayısıyla taşıma ruhsatı alırsın da boşuna... ne diye 3200TL para verecen ki 22LR ruhsatına? Ucuz olsun istiyorsanız cz550 308 win(yok 22LR istiyosanız bulundurmayla atış izni alıp gidersiniz)
    Her işe ortalama yarasın av için kullanılsın uygun fiyatlı olsun aaynı modelin 30-06 SPR
    Her işe mükemmel yarasın: 300 win Mag, steyr, sauer, sako, mauser(öz. M03), winchester M70, Remington M700 vs.
    Bakınız "hangi kalibre?"

9mm denen olay (türkiyede pipet tüfek derler) 9mm Flobert (Kalemimden) çevresel vuruşlu (Rim Fire) oldukça düşük güçte, oldukça az ses üreten, düz namlulu (smooth bore) tüfeklerdir. Rim fire icat edildiği zamanlarda oldukça ucuz fişek üretme babında üretilmiştir. Gavurlar ona "Garden Gun" derler. Çünkü genelde zararlılar (pest) kontrolünde kullanılmak üzere bağa bahçeye konur bu tüfekler...

12mm'ye gelince 12GA'dır herhalde dedğiniz (Kalemimden)

Evet gerçekten de 12Ga'nın rakibi sadece 20Ga :)

Yerli malı tüfeklere gelince;
    süperpoze veya çifte alacaksanız eğer: Ya Akus alın ya Akdaş......
    Otomatik alacaksanız eğer ya stoeger alın ya Akdaş

Yabancı markalardan isterseniz tartışılacak çok şey var :))

22 lr istikaksız olsa eminim hobinin %50 si bırakır diye tahmin ediyorum.İmza kampanyası falan mı başlatsak 22lrlerde istikak olmasın diye.

Kesinlikle katılıyorum size :)) bunu ilk yapacaklardan biri vbenimdir... Ama keşke imzayla olsa, baksanıza ortalığa kan revan, tık yok!

türkiyede var mı bilmiyorum vergiside cabası Sauer-200 Bolt Action match modeline bakmanızı tavsiye ederim veya en cok güçlü ve her türlü avı indirmek isterseniz cz 550 magnum olabilir birçok av videosu izlediğimde gözüme carptı cz nin gücü

Ateşlisilahların gücünü belirleyen şey öncelikle kalibresi, kalibrenin de öncelikle kovan boyu ve kullanılan barutu. Örn. 7,62mm (.308) kalibresi için ben size sayabileceğim kaç fişek var? 7.62x39russian, .308 winchester, .30-06 Springfield, .300 Remington ultra magnum, .300 winchester Magnum, .300 savage, .300 winchester short magnum kısaca aklıma gelenler bunlar. Peki kalibre değişmeden ne değişti? kovan boyu ve kapasitesi ayrıca kullanılan barutun türü...
    Ha kalibre değiştiğinde de çok şey değişir. iç balistikten tut dış balistiğe vs. ve ayrıca belirtmeliyim eğer maksat av ise kalibrenin küçük oması kesinlikle biraz daha büyüğe göre daha az eki gösterecek anlamına gelmez.. bu sefer mermi çekirdeğinin yapısı işin içine girer. Örn. bi .223 remington FMJ (full metal jacket) (5.56x45mm NATO FMJ), doku içinde kaç parçaya bölünerek ciddi hasara yol açar. hal buki .308 win'de böyle birşey olmaz. yada soft point (SP) mermi çekirdekleri çarptıkları yerde ezilerek doku içine ezilmiş geniş ve keskin bir metal parçasının girmesine neden olurlar... Plastik point'lar hallow point'lar falan filan...

Tüfeğe ne düşer peki?
    Bir tüfekte ilk önem kazanacak şey namlu uzunluğudur.
    Her barutun yanıp bitmesi için belirli bir mesafeye ihtiyacı vardır. Bu mesafe aynı barut, aynı miktar barut ve aynı kalibrede önündeki güç yani mermi apırlığına göre değişir (mermi her nekadar ağır okadar kısa mesafede namlu içinde yanar). Bu mesafe genelde(hep değil genelde) 50-60cm civarındadır.
    dolayısıyla bir silahın namlusu bu uzunluktan kısa olur ise barut tam yanmayacak ve bingo güç kaybı...

ikinci ve en önemli husus havalıda olduğu gibi namlunun hassasiyeti!.
    100m atış menzilindeki bi yaylının malusundaki 0.1 derecelik hata kaç cm hataya neden olur?
    100m atış menzilindeki bir yaylının yiv-set çekimesinde twistin azcık bozuk olması dolayısıyla grupman kaç santimetreye kayar?
    => 100m, 200m, 300m, 500m ve hadi long range meselesine gelelim 1000m'deki olayında yivlide aynı sorun neye neden olur? neler olur?

Sauer 200 demişsiniz. Evet hunting rifle denen olayda hakkaten hakkını vermek lazım o silahın, türkiyede 10.000-15.000TL'den alıcı bulan bu silahın hakkını vermek lazım hakkaten iyi yapılmış namlulara sahipler... ama hangi kalibresi güçlü? .22LR mi? .223 Rem. mi? (aynı çapa sahipler) .308 win mi? .30-06SPR mi? .300 Win Mag mı? (bunlar da aynı çapa sahipler)

CZ550'ye gelince sıra:
    Evet CZ550 türkiyede çok sık rastlayacağınız en uygun fiyata bulabileceğiniz yivli tüfek. Ama CZ ile 300m'den sonra vurmak her babayiğidin işi değil... ister .458 winchester Magnumunu alın ister .308 winchesterını. Ha av yapılır mı eyvallah zaten etik av menzili 300m...

İşin özetini geçiyorum:
    ister Mauser M03 alın ister Heym Safari express, ister SAKO'nun TRG serisinden yada ufak dev Blaser R8, Winchester model 70 veya rakibi Remington model 700 aynı kalibreyi kullandıkları sürece ve namlu boyları aynı olduğu sürece aynı güce sahipler...
    Ama etkili menzilleri?
    impact range derseniz o da kalibreyle doğrudan ilişkili

Ama ya vurabileceğiniz menzil? (CZ dışında yazdığım modellerin hepsi 500-1000m'de usta ellerde oldukça başarılı tüfeklerdir. içlerinde en başarısızı Winchester model 70, o da vietnam savaşında sniper rifle olarak kullanılmıştır... SAKO TRG serisi, .338 Lapua Magnum gibi bir kalibrede(SAKO TRG 42 .338LM) 1000-1200m menzil sunabilir usta ellere...)

Saygılarımla

Yaylı tüfeklerde ileriye doğru bir tepme vardır ma ondan Iyade diyapazon etkisiyle sarsılanyyın yaydığı titreşim, dürbüt iç tüpünü oynatarak MOA vidalarından oynamasına ve yer değişmesine neden olur.
    tüp oynamasa da ayar sistemi basit vida sistemiyle çalışıyorsa eğer atış sırasında mikron düzeyinde açılıp kapanarak tekrar sıfırlama gereği duyacaktır
    Dmpa ayak da dürbün ve titreşen diyapazon(tüfek) arasında elastik bir ara bağlantı koyarak titreşen maddelerin titreşimini birbirine aktarmasına engel olmaya çalışıyor
    Ya tek parça ayağın sıkı bağlanması ne yapar?
    Bi hatsan mod 125e schmidt Bender'ın 3000$lık dürbününü taksak ne olur bu durumda? siz karar verin..

PCP'lerde geri tepme (Recoil) olayı olmadığı ixçin atıcılığı örenme açısından açıkcası çok da uygun değiller..
    Aslında havalı tüfek ve yivli (ülkemiz için av hariç) aynı hobi gibi görünseler de bence hiç değiller...
    Ben 8 yaşındayken ilk kez havalı tüfeğim oldu. 15 yaşındayken ilk kez yivsiz (slug) atışı yaptığımda omuzumu kıracaktım neredeyse...

.22LR (Kendi kalemimden) genel olarak 4 tip mermiye sahip (çok sayıda mermisi var aslında örn. Ratshot, ama hız açısından 4 tip mermisi var, başka hiç bi kalibrede böyle birşey bulamazsınız, neden derseniz çünkü hızı tam da ses hızına yakın düzeyde...) :
    Sub-sonic (46-61 gr mermiler. Özellikle av için tavsiye edilen mermileridir. 22LR'nin en stabil mermileridirler çünkü sonic patlamayı yaşayıp sub-sonic hızlara düşme sırasında doğabilecek instabiliteyi yaşamazlar, hep sub-sonic hızda seyrederler) ayrıca biraz araştırırsanız Roger firması ikinci dünya savaşı sırasında olağanüstü bir buluşla (!) High Standard HDM tabancasını bu mermiyi kullanarak yaptı; işin ilginç yanı neydi? Silencer(site izin vermediğinden böyle yazıyorum) takılıydı silaha :) sub-sonic mermilerden soğan olay sonic patlamanın yaşanmamasından dolayı sesi kesilebiliyordu ayrıca zamanın alaşımlarından dolayı yüksek basınç (mesela 9x19parabellum basıncı) silencer'ın patlamasına sebep olmuyordu...
    Standard velocity(40gr standart mermileri)
    High-velocity(40gr standar mermi kullanırken daha fazla hız üretirler~340m/s)
    Hyper-velocity(30-32gr mermilerle 550m/s gibi hızlar üretirler)

Gördüğünüz gibi .22LR mevcut fişekleriyle de anca 3-5 kuş sıçan tavşan avı dışında avın dibine yanaşmadıkça işe yaramaz(ha vurursun zaten youtube dolu videolarla ama can çekiştirirsin hayvana kaldı ki türkiyede 6.5mm'den küçük kalibrenin avda kullanılması yasak...)
    ama bir de düşünün:
    Geçenlerde sitenin birinde gördüm: 1575 adet .22LR Fiocci marka fişek 117$!!!
    al bi paket, tüfeğinin 1/10 ömrünü tamamla!
    zaten oyüzden de dünyada en fazla üretilen fişek kalibresi oluyor bu kalibre...

Hornady okadar reklamla çıkardı .17HMR'yi, 1880'li yıllarda yapılan .22LR'nin karşısına, oldu mu? en azından şimdilik olmadı :))

Hobiye saygım sonsuz havalı tüfek hobisi bu sitenin doğmasına sebep oldu ama havalı tüfek ve yivli aynı sınıftan olsalar da ayrı hobiler kesinlikle yoksa bırakalım vergi cennetinde yaşayan gariban biz türkleri, neden elin amerikalısı 500-1200$'a alacağı .22LR'yi bırakıp gitsin 2000$'lardaki PCP'leri alsın(bi de scubasıymış yok efendim o-ringiymiş uğraşsın dursun) ki...

Her nekadar bir havalı tüfek güçlü olursa olsun daha teknoloji 22 LR'nin bile yerini vermeye olanak tanımıyor. .22LR'yi alır gidersiniz 200 mermi sıkarsınız namlu ısınmadığı sürece 3-5 oynamayla hız hep aynı stabil....
    22LR'de çok bi mesafe de söz konusu olmadığından grupmanlar da çok değişmez. CZ ile SAKO çok farketmez (bilgim yok ama)...
    Hele hele yeni bi kalibre var 10 yıldır ortalıkta geziyor 17 HMR balistik değerleri çok daha üstün .22LR'ye göre...

Ama o mermi istihkakı olayı; en azından .22LR'ye uygulamasalar...

ben zaten hayatta o paraları havalıya vermem de .22LR'de ülkemizde çok mantıklı görünmüyor. belki ikinci - üçüncü tüfek olabilir(alırsın bulundurma ruhsatı yıllık ~200TL hobin var diye borcunu ödersin devlete)...

Bende M 2000 var beğenerek kullanıyorum. Zaten M 2000 Remington 11-87'nin yeni model (Recoil Action ve daha hafif) rakibi MD3500'de 1100'a benzer şekilde rakip. Her ikisi de Benellli sistemlerini kullanır. Şöyle ki Stoeger Beretta tarafından satın alındıktan sonra kendi adına yapmak istemediği tüm eski teknolojileri Stoeger adı altında ucuz bir marka olarak satmakta (Stoeger Couger F92 yerine çıkmakta)

ama sizin sorduğunuz:
    24g ffişeği kullanmak için öncelikle tüfeğinizinbiraz alışması lazım. M3500'leri bilmiyorum açıkçası ama M2000'lerde atan var. 24g fişek zaten bitek trapta işinize yarar onu da otomatikle yapmak nekaar işinize yarar bilemeyeceğim...
    Tavsiyem şu:
    Alın 3-5 kutu fişek 32-34g falan gidin peşpeşe sıkın sonra 24g deneyin. Büyük ihtimal çalışır...

Fişek tavsiyesi isterseniz eğer duruma göre değişir:
    genel amaçlı ucuz bir seçenek isterseniz kesinlikle tavsiye edeceğim marka MEcA.
    Tek kurşun (sakın choke'lu namluda denemeyin) yine MEcA
    şevrotin yine MEcA

Ava gidecekseniz eğer bu sefer ne avına gideceğinize göre değişir. Ama yine de keklik avı dışında bu marka iş görür...

Tabiki bu tavsiyem için şunu söyleyebilirim Federal, Hornady, Winchester gibi markalarla kıyaslanamaz bile bunlar... sadece ucuz bir çözüm okadar...

uygun fiyatlı bir çözüm arıyorsanız .22LR alabilirsiniz(2000TLye bi mauser bulunur ordunun elden çıkardıklarından); av yapamazsınız ama bulundurma ruhsatı alarak karakoldan atış belgesiyle atışa gidebilirsiniz...