22 lr istikaksız olsa eminim hobinin %50 si bırakır diye tahmin ediyorum.İmza kampanyası falan mı başlatsak 22lrlerde istikak olmasın diye.
Kesinlikle katılıyorum size :)) bunu ilk yapacaklardan biri vbenimdir... Ama keşke imzayla olsa, baksanıza ortalığa kan revan, tık yok!
türkiyede var mı bilmiyorum vergiside cabası Sauer-200 Bolt Action match modeline bakmanızı tavsiye ederim veya en cok güçlü ve her türlü avı indirmek isterseniz cz 550 magnum olabilir birçok av videosu izlediğimde gözüme carptı cz nin gücü
Ateşlisilahların gücünü belirleyen şey öncelikle kalibresi, kalibrenin de öncelikle kovan boyu ve kullanılan barutu. Örn. 7,62mm (.308) kalibresi için ben size sayabileceğim kaç fişek var? 7.62x39russian, .308 winchester, .30-06 Springfield, .300 Remington ultra magnum, .300 winchester Magnum, .300 savage, .300 winchester short magnum kısaca aklıma gelenler bunlar. Peki kalibre değişmeden ne değişti? kovan boyu ve kapasitesi ayrıca kullanılan barutun türü...
Ha kalibre değiştiğinde de çok şey değişir. iç balistikten tut dış balistiğe vs. ve ayrıca belirtmeliyim eğer maksat av ise kalibrenin küçük oması kesinlikle biraz daha büyüğe göre daha az eki gösterecek anlamına gelmez.. bu sefer mermi çekirdeğinin yapısı işin içine girer. Örn. bi .223 remington FMJ (full metal jacket) (5.56x45mm NATO FMJ), doku içinde kaç parçaya bölünerek ciddi hasara yol açar. hal buki .308 win'de böyle birşey olmaz. yada soft point (SP) mermi çekirdekleri çarptıkları yerde ezilerek doku içine ezilmiş geniş ve keskin bir metal parçasının girmesine neden olurlar... Plastik point'lar hallow point'lar falan filan...
Tüfeğe ne düşer peki?
Bir tüfekte ilk önem kazanacak şey namlu uzunluğudur.
Her barutun yanıp bitmesi için belirli bir mesafeye ihtiyacı vardır. Bu mesafe aynı barut, aynı miktar barut ve aynı kalibrede önündeki güç yani mermi apırlığına göre değişir (mermi her nekadar ağır okadar kısa mesafede namlu içinde yanar). Bu mesafe genelde(hep değil genelde) 50-60cm civarındadır.
dolayısıyla bir silahın namlusu bu uzunluktan kısa olur ise barut tam yanmayacak ve bingo güç kaybı...
ikinci ve en önemli husus havalıda olduğu gibi namlunun hassasiyeti!.
100m atış menzilindeki bi yaylının malusundaki 0.1 derecelik hata kaç cm hataya neden olur?
100m atış menzilindeki bir yaylının yiv-set çekimesinde twistin azcık bozuk olması dolayısıyla grupman kaç santimetreye kayar?
=> 100m, 200m, 300m, 500m ve hadi long range meselesine gelelim 1000m'deki olayında yivlide aynı sorun neye neden olur? neler olur?
Sauer 200 demişsiniz. Evet hunting rifle denen olayda hakkaten hakkını vermek lazım o silahın, türkiyede 10.000-15.000TL'den alıcı bulan bu silahın hakkını vermek lazım hakkaten iyi yapılmış namlulara sahipler... ama hangi kalibresi güçlü? .22LR mi? .223 Rem. mi? (aynı çapa sahipler) .308 win mi? .30-06SPR mi? .300 Win Mag mı? (bunlar da aynı çapa sahipler)
CZ550'ye gelince sıra:
Evet CZ550 türkiyede çok sık rastlayacağınız en uygun fiyata bulabileceğiniz yivli tüfek. Ama CZ ile 300m'den sonra vurmak her babayiğidin işi değil... ister .458 winchester Magnumunu alın ister .308 winchesterını. Ha av yapılır mı eyvallah zaten etik av menzili 300m...
İşin özetini geçiyorum:
ister Mauser M03 alın ister Heym Safari express, ister SAKO'nun TRG serisinden yada ufak dev Blaser R8, Winchester model 70 veya rakibi Remington model 700 aynı kalibreyi kullandıkları sürece ve namlu boyları aynı olduğu sürece aynı güce sahipler...
Ama etkili menzilleri?
impact range derseniz o da kalibreyle doğrudan ilişkili
Ama ya vurabileceğiniz menzil? (CZ dışında yazdığım modellerin hepsi 500-1000m'de usta ellerde oldukça başarılı tüfeklerdir. içlerinde en başarısızı Winchester model 70, o da vietnam savaşında sniper rifle olarak kullanılmıştır... SAKO TRG serisi, .338 Lapua Magnum gibi bir kalibrede(SAKO TRG 42 .338LM) 1000-1200m menzil sunabilir usta ellere...)
Saygılarımla