Şimdi şunu da söylemek lazım;
Ülkemizde avına özel mevzuatlar hariç yivliyle avlayabileceğiniz şunlar var:
1- Domuz
2- Tavşan
3- Tilki
4- Sansar
5- Çakal
Not: Kanatlılara yivli ile ateş edilmesi yasaktır.
Ha basarım parasını alırım av hakkını diyorsanız keçi dağ koyunu geyik falan da var komşu gürcistan ve Bulgaristan da var...
Uzuzn zamandır kanısına vardığım ve ingilizce forum ve kaynaklarda okuduğum şeyin de onayladığı şey şu:
Kardeşim tek tüfek alacaksan başka uğraşmicaksan ozaman al bi .300 Win Mag her işini görür... (Hangi marka mı?? ozaman o atış mesafene göre değişir; Türkiyede alacağın şey 300-400m mesafe için CZ, 400-800m için Mauser(veya Blaser ve winchester model 70 de olur) 800-1000m için Styer Mannlicher, Sauer, Sako veya Tikka) 1000m ve üzeri için ya modifiye edeceksin yada saydığım Mauser, Blaser, sauer, Styer, Sako ve Tikkanin (özellikle son 3ü)
Son zamanlarda bi atılım aypılıp Browning, Sauer ve Blaser ithalatına başlandı ama halen Sako ve Tikka görmüyorum MKE raflarında...
Öncelikle şunu söyleyebilirim özellikle Styer, sako ve Tikka long rage başarısı çok yüksektir...
Sauerin long range için modifiye edilebilirliği çok iyidir.
Amerikan forumlarında Winchester Model 70'i basit modifikasyonlarla 1000m üzeirnde atış yaptırıyorlar...
Bu işlerin anavatanı hep çok sevgili ABD olduğu için olsa gerek hiç Sauer, styer(avusturya olsa da yine alman) ve mausere yaptıklarını görmedim ama Sauer ve Styer özellikle bu işler için çok elverişli tüfekler...
Sako ve Tikkadan bahsetmeme çok gerek yok bulursanız çok afaki filyatlara permi hakkından alınacak tüfekler bulursunuz, ama kundağı dışında (onu da komfotr için yoksa çok da gerek yok plastik kundak olması yeter) çok da modifikasyona gerek yok...
Bunların hepsinin kalibresini 300 Win Mag yaptın mı diyecek bişey yok eywallah artık yürütürsün işini...
Ama Türkiyede durum nedir??
Ava gideceksen eğer ne avlayacaksın?
Ağaç üzerinde gezen sansarı mı vuracaksın? max. kaç metreden? vuracaksan da at bi yivsiz heyecan istiyorsan yayla vurmak (tehlikeli olsa da) çok değişik olur...
Koşarken tavşan mı vuracaksın? vurabilen kişiye madalye vermek gerekir sorgusuz sualsiz...
Yom Tilki vuracam ben diyorsan yine aynı olay kaçmıyor ama kaç metreden tilkiyi görecen ki vuracan???
Çakal? önce çakalı bul sonra vur :)))
Kaldı domuz; Türkiyede domuz avını bilen bilir. Domuz kaç metreden avlanır? En falza avlanma mesafesi max. 100m'dir. Ve bu işi halletmek de yivliye düşer Slug barrel olayı tamamıyla türk işi uydurmadır. muhafazakar yasalardan dolayı oluşmuş bir gelenektir ve kendim yapmama rağmen (malum bütçe) hiç onaylamıyorum.
Peki bu işi için elimizde ne var?
2003 senesinde hatırladığım kadarıyla birdenbire çıkan mevzuat gereği yarı-otomatik yivlilerle av yasaklandı. Bunun anlamı şudur. Ormanlık arazide yivliyle domuz avlamak artık her baba yiğidin işi değil. yasal şarjör hacmi 2 (1+1) olsa da 2. şans var kaçan domuzu vurmak için tek kurşunda vurursan helal. Tamam ozaman yarı otomatiğimiz yok, diyeceğim bişi de yok kendim de yarı-otomatik yivliyi sevmem...
Bu durumda bunu karşılamak üzere hızlı bolt çekmek için kısa çekiş mesafesi lzım onun için de neler var?
Mauser tipi çekim yapacaksan eğer o işte çok hızlanman lazım o da kolay değil; ozaman CZ, Mauser, Sauer hatta benzer sistem Styer ve Winchester da olmaz hatta yeni gelen Browning Eurobolt da olmaz
Ne kalır? A. Blaser B. Browning Maral (piyasayı söylüyorum yoksa çok model var)
E bu iki modeli almak zorunda mıyım dersen ozaman Long Action fişek değil short action olması lazım. Bunun için de ya short magnum bi kalibre alacaksın (mesela .270, 7mm ve 300 WSM'lar) ki hiç birini bulamazsın MKE'de! veya standart lengh bi fişek seçeceksin
Peki ne var elde?
A. .270 Winchester
B. .308 Winchester
C. 30-06 Springfield
Bunlardan en kısa bolt mesafesine sahip olan 51mm kovan uzunluğu ve max. 71mm uzunluğuyla .308 (Diğerleri .270: 84.8mm 30-06 : 85mm) yani kısaca atıcılık yapmak istemeyen birinin sanırsam .308win alması çok daha mantıklı
MKE'de
.308 Win fişek fiyatı 2TL yerli (150gr 7.62x51mm NATO military cartridge başka da yerli üretim yok) Federalinki ise 1.8$ 4TL yani
.270win: 2.13$-3.2$
.30-06SPR: 2-3.19$
Bu durumda yine de en mantıklı seçenek bu amaç için .308win oluyor...
Ama kesinlikle bu kalibreyi hedef atışı için kullanmayı tavsiye etmem 300m sonrası kalırsınız...
Peki bu sefer ne alalaım derse biri şahsi fikrim 30-06 olsa da yukarıda saydığım şeyleri ustadımız sayılacak sayın Nejat Ünerin güzel yazısında okudum dün...
Av&Doğa dergisinde yayımlanan yazısında da aynı şeyler yazıyor... Ama Nejat bey .270 win 30-06'dan daha üstün tutmuş...
benim bi kaç sene önce 7mm Rem ve .300 Win Mag arsındaki fark için okuduğum şey şuydu:
"7mm work fine for the most of the game animals but the .300 can do anything the 7mm can do but only better" ...
ama yine de söyleyebileceğim şey şu:
Türkiye ve civarında 7mm ve 300winmag için pek fark bulamazsınız ama yine de 300 daha iyidir :))
Bir de nedense MKE 7mm Rem satmayı seviyor ama fişeğini getirmeyi pek sevmiyor her nedense 300Win Mag daha az satılıp kaldığından mıdır bilemicem daha kolay bulunuyor MKE'de...
Kişisel ggörüşüm şöyle:
Kardeşim boşver parayı yılda kaç fişek atıyoruz ki diyip vereceksen parayı .300 Win Mag
Ben çok domuz avlicam gidecem avlara biraz da ekonomi yapmam lazım: .308 win
Ekonomi önemli tüfeğe 8000$ fişeğe 3$ veremicem diyorsan, ben en iyisi aliyim CZ 5000TL'ye biraz da hedef atışı yapiyim antrenman yapiyim öğreneyim onunla bi de domuz avliyim diyorsan 30-06 SPR
Bilmiyorum artık doğru mu düşünüyorum...
Keşke alabilsek de her briinden bitane alsak yada en azından izin verseler de Mauser M03 için kalibre değişim namlu ve bolt tırnağı ithal edilse bari .300Win Mag tüfek alsak bi 30-06 bi de .308 win takımı alıp değiştirip değiştirip kullansak :))
saygılarımla