ZETAX tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Suallerime tatminkar cevaplar almak beni mutlu ediyor. Teşekkür ederim.
    Mevzuyla alakalı değil fakat ben, hep daha büyük silindir, daha büyük kuvvet ve neticede piston silindirin dibine çarpmadan evvel peletin namluyu terk etmesi demektir ve bu da namlunun hedefi gösterirken peletin namluyu terk etmesi, istediğimiz istikamete doğru yola çıkması olarak tahayyül ederdim.
    Galiba bu tam böyle değil.

genel olarak yaylılarda piston karşı duvara çarpmadan pelletin namluyu terk etmesi istenilen bişeydir ve biz buna lock time diyoruz. Yaylılardaki namlular genelde pistonun bu hareketine göre orantılı olmalıdır. Fakat namlu kısaldıkça güçde düşer. Ve ya namlu uzadıkça güç artar fakat isabet grupman bozulmaya başlar. Uzun namlulu tüfeklerin daha sıkı tutulması gerekir. Güç öncelikli silahlarda namlular 45 cm civarında olur ki bu ucu ucuna bir rakamdır. Fabrikanın tasarımı esnasında namlu içinde gitmesini hesapladığı pelletin daha ağır pelletlerler kullanılırsa silah locktime dışına çıkar isabet bozulmaya başlar( yada daha hafif pelletlerler de silah locktime olarak iyidir fakat o güçte pellet savrulur) yada zaman içinde yay gevşemesi, namlu kirlenmesi gibi durumlardan dolayı silah gene locktime dışına çıkar ve isabeti bozulur.
    Modern silahlarda artık namlu bu neden den dolayı 40 cm altında oluyor. Gücü biraz azalıyor( onuda yay ve Piston iyileştirmesi ile kapatıyorlar) ancak isabeti yay ömrü boyunca hep üst düzeyde kalıyor.
    hatsanın sniper modelleri ve qe modelleri hwnin k serisi ve AA nın carbine serileri buna oldukça iyi örneklerdir.

Yazdıklarınıza tevcihen hasan 135 denemek istiyorum.
    Geriye son birkaç mesele kaldı halledilmesi lazım gelen.
    1 - tetik ve sair düzenlemesini hatsana (ücreti mukabil) yaptırıp hazır teslim almak mümkün mü
    2 - 635 peletlerden hangisi bu silaha en uygun olur.
    3 - bu silahı en uygun fiyata nereden alabilirim.
    4 - ben 30mm borudan yapılan dürbün kullanıyorum. Hatsanın yeni çıkarttığı bir ayak varmış. 30 mm olarak piyasada var mı.

tetikle ilgili modifikasyon konusu sitede açmıştım bakmamız lazım . Protectoru incelemedim 11mm kızaklarla göre bağlantı noktaları olduğunu biliyorum ancak kelepçe çapı 30mm varmı bilemem.
    6.35 pellet yönünden kısır bir çap ve halı hazırda Hatsan 6.35 i sipariş üzeri yapıyor. Bant imalatında 6.35 yok diye biliyorum. Yani 6.35 e karar verirseniz biraz beklemeyi göze almalısınız. jsb .25 cal. pelletlere bakın derim. Fiyat konusunda biraz fazla gelebilir ancak sonuçlar tatminkardır

Striker egde ile 100-120 metre atışo mı yapıyosunuz?

evet ancak silah normal bir edge değildir. Hatta ne görüntüsü ne boyutları nede teknik yapısı normal edge değildir. 89 cm boyunda 30 cm namlusu olan modifiyeli bir tetik, modifiyeli bir yay ve Pistona sahip kasa denge için kısaltılmış farklı bir silahtır. ( Yaptığım atışlar desteksiz ve bazılarında ayaktadır)

Örneğin ben 100-120 m atışları için bir tane striker edge hazırladım. Baya bı emek verdim ancak şu an silah bomba gibi dürbün de kullanmıyorum holosight var üzerinde . Çok büyük zevk alarak kullanıyorum. Ama silahda yukarda yazdığım şıkların hepsini uyguladım.

Yaylıda uzun mesafede isabet aranıyorsa
    1 silahın locktime ı çok iyi olmalı
    2 yay akordu ve pistonu çok dengeli olmalı
    3 tetik oldukça hassas olmalı
    4 namlu yiv set i , namlu ucu crown kalitesi çok iyi olmalı
    5 silahın dengesi ortalı olmalı ki atış esnasında silah aşağı doğru öne veya arkaya sarkma yapmasın
    6 atıcı ve silah maksimum uyumda olmalı
    7 kullanılan pellet kaliteli ve silahla uyumlu olmalı

Yaylı da menzil atışı gerçekten deneyim ister ve oldukça da zevklidir ve tatmin edicidir.

Hatsan mod 135 5.5, 6.35 den daha güçlü değildir. Ancak daha çok pellet çeşidi kullanabilirsiniz. 6.35 de göreceli olarak pellet çeşidi az sır. Ben illa 6.35 önermiyorum. 6.35 mod 135 klasik en güçlü dür diyorum. 40 joule ün üzerinde güç alırsınız ki hafif dizel etkisiyle vereceği gücü değme pcp ler veremez.
    Bilakis
    Siz uzun menzilde hassas atış istiyorsunuz benim anladığım kadarıyla işte o zaman ben en uzun menzil + isabet oranını Diana 54 de alırsınız diye onu öneriyorum. Ancak amaç 200m civarı ve ötesiyse ve 10 atış 3 vuruş olabilir derseniz en uzağa mod 135 atar.

Ben 54 le 160 170m hedef atışları yapıyordum. Ona bakacak olursanız mod 155 torpedo da 270m ye bir kaç defa atış yapmıştım işin komiği silah 4.5 tu ve 3 atışın 3 ünde de A4 büyüklüğü nde hedefi vurmuştum

mod 135 klasik model 6.35 güç konusunda dünya çapında zirvedeki birkaç yaylı silahtan biridir. Alabileceğiniz en güçlü yaylılardan biridir. Gamonun servisine çok güvenmiyorum. Servis işi biraz da şans örneğin ben özellikle bozmak istemediğim hatsanlarım kesinlikle arıza vermedi. Gamo servisi konusunda hoş şeyler yaşamadım. Ayrıca gamo sistemini maalesef biraz demode buluyorum özellikle tetik ve namlu bağlantı noktaları.
    350 Diana nın en güçlü versiyonudur. Namludan kırma olduğu için silindir çapını kaybetmez. Ve çok güzel bir tüfek tir. Sonuçta menzil atışları yapacaksanız alıştıkça hepsiyle yaparsınız. Ama en hassas atışı uzun menzilde kısa menzilde Diana mod 54 le yaparsınız.

Olay tamamen teknik. En baz halde silindir hacmi ve namlu boyu üreteceği gücü verir.
    Maalesef yaylılarda güç ve isabet aynı kefeye pek girmez. Sistem ı etkileyen oldukça çok faktör vardır.
    Genel anlamda en iyi güç isabet oranını dianalar verir göreceli olarak weichrauch ve airarms yaylıları ufak bir farkla daha isabetli gibi görünseler de güç olarak dianaların gerisindedir. ( İsabeti yüksek olmasındaki nedense daha az sarsıntılı fakat daha az güç üreten yaylarıdır.) Stroke dediğimiz şey pistonun kat ettiği mesafedir. Bu mesafe aynı silindir çapını baz alırsak hangisinde daha fazlaysa o silah daha yüksek silindir hacmine sahiptir ve namlu uzunlukları da aynı ise daha çok güç üretir. Fakat hareket daha uzun bir zamanda gerçekleştiği ve daha uzun bir yay kullandığı için sarsıntısı daha fazladır. Oda isabeti biraz bozacaktır. Kullanıcısını yoracaktır. Tabi birde olmaz sa olmaz tetik sistemleri var.
    Size Diana mod 52-54, 350, 460 modellerini
    Yerli olarakta Hatsan mod 150 sniper, Hatsan mod 135 qe modellerini öneririm. Bu modellerde güç yüksektir aynı zamanda isabette iyidir. Tabi hatsanların tetkiklerinin biraz işlem görmesi kaydı şartıyla.
    Ancak en acı güç derseniz Hatsan mod 135 6.35, normal yaylı ve uzun namlulu klasik modelinden daha fazla güç üreten bir yaylı Türkiye sınırları nda yoktur.

Bak birde şu var AA da Diana da hw de ve hatta cometa da şu ayrıntı hoşuma gidiyor.
    Piston tam ortadan mille tetiğe bağlanıyor yani tetiği çekip pistonu serbest bıraktığımızda yay dengeli bir şekilde güç dağıtım ı yaparak fırlıyor. Oysaki Hatsan ve gamo türevi tüfeklerde piston etekten alt uç tan tetiğe bağlanıyor. Bu tarz piston bağlantısı dengesizdir . Yay atımda ne yaparsan yap dengeli bir güç dağıtımı yapamaz. Yani ister istemez yay sarsıntısı kaçınılmaz oluyor.

O çırpınma konusunda mutabık olamadık bence Emir Abi. Piston içinde salınım yapan yayın ağırlıkla beraber doğrudan enerji iletiminde bulunamamasından dolayı daha az bile zararı olabilir diye düşünüyorum. Çırpınma lock time'ı uzun bir silahta isabeti etkileyebilir ama dürbüne negatif bir etki yaratmaz diyorum.

yok mutabıkız aynı şey diyoruz çırpınma olunca yay gücünü Pistona veremedlğl için piston karşı duvara istenildiği düzeyde tam çarpamaz buda dikey öne arkaya sarsıntıyı azaltır fakat uzun zamanda silahın üzerinde ne varsa laçka eder.

Kısaca şöyle diyeyim Arda Meselaa tx200 , hw97 ve hatta Diana vede hadi gamo cfx gibi bir silahım olsa ben gas ram düşünmem zaten güç belli düzeyde ve göreceli olarak kısa bir yay kullanıyorlar . Bu yaylarda ufak modifiye ile gayet de başarılı oluyor. Kesinlikle bu tarz silahlarda gasramlarda düşünmem.
    Ancak Hatsan gibi eşek çü.. ü gibi bir yay kullanıyorsa bir silah o yayı kontrol etmek o kadar zor ki. Vortex hatsanlarda hem optiğe hemde silaha iyi geliyor.
    42 cm yay maalesef kobra gibi tıslıyor

Dediklerine sonuna kadar katılıyorum Abi. Benim bahsettiğim vortexin ve yayın optik üzerindeki etkisinin aynı olduğu.

yani aslında Arda çok güçlü yaylarda vortex biraz daha iyi yay gücü arttıkça boyuda et kalınlığında artıyor kontrolünde zorlaşıyor.
    Zaman içinde eğiliyor. Çırpınıp duruyor. E buda optiğede silahada vuruyor.

Özellikle biz yayı modlarken kimimiz yaya aydınger kağıdı kimimiz röntgen filmi yada benim gibi sanayii tipi streç film sarar yay kılavuzlarını derlin çektirir. amaç yayda ki bu düzensiz atılımı biraz daha piston dan ayırmak ve yayın daha kontrollü gitmesini sağlamak için yaparız. tabiki amaç ses değildir yayın dengesiz atılımını bir nebze karşılamaktır.

Twank sesinin ana kaynağı yayın düzensizliğidir. Ya silindir boyuna tam uygun değildir. Ya eğridir yada dibe tam basmıyor dur . eğer yayda bir eğrilme yoksa yada diplere basan yerlerde bir sıkıntı yoksa yani yay kesilip tesviyesi iyi yapılmışsa tel ucu olarak dibe basmıyor düzenli basıyorsa ve yay düzenli bir atılım yapıyorsa twank azdır ve karşı duvara çarptıktan sonra gelen gayri nizami salınımlarla oluyordur güç bazında etkilemez . Ancak yay boşluklu yada eğridir. Bastığı yer düzensizdir ya da kırıktır. Yay ilk atılım da kendini salınımlı bırakır e tabiki sağa sola çarpıp güç kaybettiği içinde esas gücünü Pistona veremez pistonda silindir sonuna gerektiği hızda gitmez. Oda güç kaybı yaratır. Özellikle yay boyu uzun piston stroku uzun yaylılarda twank sesi çok gözlenir. Modern yaylılarda yay boyu 30 cm civarında piston stroku da 90 mm civarındadır. Silindir hacmini uzun yay yolu yerine piston çapını büyüterek alırlar. Daha etli ve daha çaplı ancak daha kısa yaylar kullanırlar.

Ardacım doğru yayda vortex de ilk hamlede geriye doğru itekliyor ancak esas darbe öne vurunca oluyor.
    Vortex le yayın şöyle bir farkı var vortex deki geriye darbe daha az oluyor ve yay daki gibi son noktaya geldiğinde ileri geri defalarca çalkalanmıyor. Son noktada iş bitiyor yay ise üzerinde enerjiden dolayı bir kaç defa ileri geri vurabiliyor ki biz buna çalkantı diyoruz. Tabi sadece hareket ileri geriylede kalmıyor her yönde bir hareket oluyor o meşhur twank sesi de oradan geliyor.

Evet piston Allah ne verdiyse silindir duvarına çarpınca silah öne doğru fırlar. Bağlı olan herşey de geriye doğru hareket etme eğilimi ne girer.
    Vortex gibi gasramlarda bu tek hareket halinde olur yani yay daki gibi düzensiz bir salınım yapmaz.
    Ateşlide ise çıkan gazın jet etkisi ile silah geriye hamle yapar bağlı olan herşey de öne doğru hareket etme eğilimi ne girer.