Suallerime tatminkar cevaplar almak beni mutlu ediyor. Teşekkür ederim.
Mevzuyla alakalı değil fakat ben, hep daha büyük silindir, daha büyük kuvvet ve neticede piston silindirin dibine çarpmadan evvel peletin namluyu terk etmesi demektir ve bu da namlunun hedefi gösterirken peletin namluyu terk etmesi, istediğimiz istikamete doğru yola çıkması olarak tahayyül ederdim.
Galiba bu tam böyle değil.
genel olarak yaylılarda piston karşı duvara çarpmadan pelletin namluyu terk etmesi istenilen bişeydir ve biz buna lock time diyoruz. Yaylılardaki namlular genelde pistonun bu hareketine göre orantılı olmalıdır. Fakat namlu kısaldıkça güçde düşer. Ve ya namlu uzadıkça güç artar fakat isabet grupman bozulmaya başlar. Uzun namlulu tüfeklerin daha sıkı tutulması gerekir. Güç öncelikli silahlarda namlular 45 cm civarında olur ki bu ucu ucuna bir rakamdır. Fabrikanın tasarımı esnasında namlu içinde gitmesini hesapladığı pelletin daha ağır pelletlerler kullanılırsa silah locktime dışına çıkar isabet bozulmaya başlar( yada daha hafif pelletlerler de silah locktime olarak iyidir fakat o güçte pellet savrulur) yada zaman içinde yay gevşemesi, namlu kirlenmesi gibi durumlardan dolayı silah gene locktime dışına çıkar ve isabeti bozulur.
Modern silahlarda artık namlu bu neden den dolayı 40 cm altında oluyor. Gücü biraz azalıyor( onuda yay ve Piston iyileştirmesi ile kapatıyorlar) ancak isabeti yay ömrü boyunca hep üst düzeyde kalıyor.
hatsanın sniper modelleri ve qe modelleri hwnin k serisi ve AA nın carbine serileri buna oldukça iyi örneklerdir.