ZETAX tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Selam arkadaşlar
    Pcp, co2 ve ateşli silahlarda ya da max. Güç isteyen ( dizelleme yapılacaksa da) yaylılarda namlu kesilmesine karşıyım. Ancak yaylılarda piston yolu ile namlu boyu uyumlu olmalıdır. Örneğin 100 mm piston yolu olan bir yaylı için 38-40cm bir namlu iyi sonuç verirken 120 mm piston yolu olan bir magnum için 45 cm civarı bir namlu normaldir.
    Aynı zamanda 85 mm piston yolu olan hw97 gibi silahlarda ise 32-35 cm namlular iş görür.
    Yaylılarda hedef güç değil de isabet ise bu mesafe 25-30 cm e kadar düşürülür. neden ?
    Yaylılarda olay hazır bulunmuş basınçla çalışan pcplerden farklı olduğu için biz pelletin mümkün olan ortalama hıza ulaşıp bir an önce namluyu terk etmesini isteriz.
    Yaylılarda atış istikrarını bozacak pek çok şey vardır. Yayın serbest kaldığında geriye olan tepmesi, hareket esnasında yanal vibrasyonu, pistonun karşı duvara carptığındaki öne olan hareket sonrasında yayın dalgalanması ile olan çok yönlü vibrasyon gibi.
    Peki iyi sekilde kısaltılmış bir namlu nasıl bir etki yapıyor.
    Size şu örneği verebilirim. Normalde 45 cm namluya sahip mod 85 min yayını 35 spirden kesmeme rağmen ki daha fazla kesilmez piston içinde bosluk yaratır. 8.44 gr pelleti 840 fps ile atıyor ve yaptığı grupman 15m de desteksiz 11 mm civarı idi.
    Ben bunun kestiğim yayına dokunmayıp sadece namluyu 35cm e kesince sürat 8.44 gr ni 740 fps civarında atmaya başladı ancak 15m deki desteksiz grupmanı da 6.5mm oldu. Tabi bu mesafe uzadıkça ( 50m ye kadar) daha isabetli bir atıs anlamına geliyor
    Yani namlu kısaltması bu işe yarıyor. Bunun yanı sıra magnum bir silahın namlusunu bana kimse kestiremez onun amacı güçtür atıślar 2 cm grupman olmuş çokda önemli değil bence. Magnumun anlamı ortalama isabet ama indirici güçtür bence.

ayakta atışlarda maesef tam teknik tutuşunu yanlış uygulanıldığı için agır geliyor ve atıcı yoruluyor. Genelde kolları uzatıp yivsiz bir silahla hareketli bir cisime atar gibi yükü kollara bindirerek atıldığı için yorgunluğunuz.
    Oysaki kollar kısa açilı tutulup yük gövdeye verilmeli

projelerde kullanmak için hil al de bulduğum tüfeklerin ilk önce ne olduklarını tam anlamadım hurdaydılar ancak namluları işe yarar dedim. Ve 4 tane aldım eve geldiğimde bir kenara attım zaman bulursam uçuk kaçık operasyonlar yaparım diye.
    Daha sonra incelediğimde bunların çin menşei li tüfekler olduğunu gördüm üzerlerinde herhangi bir marka ve model yazmıyordu ancak çin menşei li tüfekleri incelediğimde namlu kilitli bu modellerin smk b2 olduklarını anladım parçalamak için aldığım tüfekleri dağıttığımda aslında temiz durumda olduklarını farkettim. Ancak yay ve keçeleri bitikdi hepsinin yay ve keçe bakımlarından sonra birini göze kestirip Emrah arkadaşımda sünnet ettirdim. O esnada namlu çeliğinin gayet güzel olduğunu farketti. Evde namluyu düzeltirken ve uç crownunu açarken taşı resmen yedi. Yay kısmını hatsan yayları ile değİştirip köseleden olan keçesini yeniledim
    Silah 2.2kg ağırlığı ve 90 cm boyuyla beni mest ediyor . ortalama 7.7gr ni 550 fps ile gönderiyor ve uydurduğum gez arpacıkla baya bir isabetli ancak cok ilkwl bir tetik sistemi var ve biraz sert. İlerde pistona plastik keçe için modifiye yapacağım zannedersem daha sessiz ve stabil olacaktır. 12 m den yaptığım grupmanı koyuyorum . gerçekten ufak hafif ve eğlencelik oldu.

Hatsan yaylılarımdan sonra elimdeki retay a da bir modifiye yapma ihtiyacı duydum. Uzun zaman bir kenarda bıraktığım bu tüfeğimi hem gez arpacık modifiyesi yapıp dürbünsüz kullanmak için hemde müsabaka şrtlarına getirebilmek için ( olur ya ayranım kabarır ft nin birine dürbünsüz girerim) ilk önce arpacık modifiyesi sonrada gezi ile oynama ihtiyacı doğdu aslında güzel olan arpacığı iptal edip delikli bir arpacık imal ettikten sonra plastik ve dandik bulduğum gez e de metal bir parça imal edip wpoksi yapıştırıcı ile taktım ( dürbün ayak kıskaclarından) ancak yayı ciddi sert ve sesli çalışıyordu. Aslında weihrauch ve gamo nun bir karması olan retay benim sevdiğim bir sisteme sahiptir. Cilindir ve piston kısmı weihrauch dan alınmışken kurma kolu , makenizmasi ve tetiği aslen gamodan devşirilmiştir. Pistonun ele kapanmaması için hw de olmayan bir emniyet mandalı konulmuş ve gayet emniyetli bir tüfek haline gelmiştir. Bende bu güzelliğe 17j bir yay ı ve yay tutucularını plastikleyip yay ağırlığını derlinle değiştirip taktım. Su gibi oldu hem yay sesi ve vibrasyonu gitti hemde tepme çok ama çok azaldı hissetmiyorsunuz. 780 fps ile 8.44 jsb yi gönderiyor. Tetik yayınıda değistirince müsabaka silahı diyeceğim ölçülere geldi. Aslında namluyuda sünnet edecektim ama uğraşmadım
    Yaptığım grupmanıda aşşağıda yayınlıyorum.

aynı silahlar webley adı altında satılıyor ancak şu bir gerçek webley standartına uygunluğu olduğu için muhtemelen işçiliği bizimkilerden farklıdır. Örneğin hatsan silahları ile gene aynı fabrikadan çıkan webley silahları yan yana getirdiğinizde ikisininde aynı tezgahtan, ustalardan vede fabrikadan çıktığına inanamazsınız. Menevişinden metal kalitesine kadar tamamen farklılar. Onun için webley ürün standartına uygunluğu önemli

hayırlı olsun ilk bir kutu dürbünsüz atın dizelleme geçtiyse dürbünü bağlayabilirsiniz. Geçmediyse bir kutu daha atarsanız geçecektir.
    Silahı sökmenize gerek yok kullandıkça normale dönecektir. 1000 atış sonra bir harbi çekebilirsiniz yumuşak fırça ile