ZETAX tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Emir hocam tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.

Konuyla pek alakası yok ama sizi bulmuşken uzun süredir aklımda olan bir soruyu sormak istedim.

Aynı marka ve model bir yaylının farklı kalibrelerinde tepmeler aynı mıdır?

Yani 5,5 kalibresine de dürbün montaj sorunu yaşadığımız bir tüfeğin 4,5 kalibresini sorunsuz kullanabilirmiyiz ya da tam tersi olabilir mi?

Selamlar aslında azda olsa biraz fark vardır. ancak pratikte bunu anlamanız pek mümkün olmaz.kullandığınız pellet cins ve ağırlığıda farkettirir.

olay pistonun önündeki ağırlığı hissedip etmemesidir.

çok hafif pellet kullanırsınız piston boşta gibi karşı duvara çarpar yada çok ağır kullanırsınız piston biraz daha yavaş ve sakin çarpar. ama atış esnasında bu vuruntu az miktarlarda değişir. bazen hissetmeye bilirsin. aynı şey çaplarda da geçerlidir.

4.5mm 15 gr atarsan 5.5 ile 15 gr den daha az sarsıntı elde edersin

Bu yazıya uzun bir aradan sonra cevap yazayım . Biraz da uzun yazayım.

Her şeyden önce pcp ve yaylı apayrı iki kategoridir.

Pratikte basınçlı bir havanın öndeki pelleti iterek namludan fırlatmasıdır. Fakat bu iki ayrı sistemin ancak bu kadar ortak yönleri bulunur geri olan mekanik işleyiş taban tabana zıttır.

Birincisi pcp de pelleti iten gaz soğuktur. Nedeni 200 bar-300 bar gibi bir ortamdan atmosfer basıncına çıkması ve ortamdan kaybettiği basınç oranında ısı çalmasıdır.

Yaylıda iş tam tersidir. İten hava 350 derecenin üzerine kadar çıkabilir sıcaktır. Zaten dizelleme dediğimiz olayda bu anlık sıcaklık yüzünden olur.

Nedeni basınç işleminin hazır bulunmayıp atış anında piston tarafından üretilmesi sıkaşan havanın kaybettiği hacim oranında ısınmasıdır. İşte bu nedenden dolayı yaylıların sevdiği pelletlerle pcplerin sevdiği pelletler farklı olabilir.

Arkadan gelen gücün daha düzensiz oluşu ve sıcaklık faktöründen dolayı Yaylılar biraz daha sert pelletleri severken pcplerde daha yumuşak pelletler daha iyi iş görür.

Gelelim konunun 2. Yarısına daha ağır pelletlerle güç aynı tutulup hız azaltsak isabeti arttırırmıyız.

Burda da şuna dikkat etmeniz gerekiyor. Benim naçizane tecrübelerimle bizim paraşütlerle en verimli hız. 750-850 fps aralığı nedeni pelletin aerodinamik yapısının daha yüksek süratlere çıkamaması. Hatta pelletin yüksek süratte takla atması yada devrilmesi dediğimiz hareketi yapmasıdır.

Yani paraşüt kullanacaksak en güzel grupmanı yukardaki süratlerde alabiliriz. Daha ağır pellet ne olur.? Sürati düşer evet fakat hedefe ulaşma zamanı ters orantıyla artar.

Buda yanal rüzgarlardan pelletin daha fazla etkilenmesi demek olur. Kalitelide olsa atmosfer hareketinden dolayı sapmalar olur.

Silahtaki güç değişmediği içinde silahın tepinmesinde çok bir fark olmaz.

Silahın hakimiyetinde genede belli bir kontrolsüzLük olur. Dürbün keza o darbeyi afiyetle yer.

Pistonun yada yayın ehlileştirilmesi daha kontrollü gaz çıkışı daha az ısı, daha az tepinme daha fazla kontrol getirir. Buda isabeti olumlu yönde arttırır.

Tabi gazın sıcaklığı düştüğü için daha yumuşak pelletlerde de başarılı sonuçlar alınması cabası.

namlu yatağı uymaz. birde mod 25 sup. in namlusu şoklu ve güzel bir namludur benim size tavsiyem aynı aileden gelen browning deki gibi fiber bir kurma kolu yapın. ayrıca siz bir şekilde namluyu uzatınca silah locktime sınırına yaklaşacağı için (yaylılarda piston stroke u ile namlu boyu dengeli hesaplanmalıdır.)
    hız belki 50 fps artar ancak isabet azalır.
    mod25 superchargerda isabeti bozan şeylerden biri malesef kızak sistemi
    bu sistem zamanla aşındığı için ( plastik bir yatakta plastik bir diş nekadar aşınmadan durur.) silah gövdesi atış anında geriye hareket ederken enteresan şekilde oynamalar yapıyor. o konuda supertact lar daha istikrarlı

Bu silahın gücü 4- 5 joule civarı dır sonuçta co2 tabancalarda en büyük handikap namlu kısalığı gaz genleşmenin büyük kısmını namluyu terk ettikten sonra yapıyor. ben şahsen co2 den çok ya tek atımlı multi pump, yada yaylı veya atp1, atp2, np01 gibi pcp bazlı tabancaların daha akıl karı olduğunu savunuyorum. co2 ler görüntü olarak sanki tabanca havasında ancak hem yapılarındaki malzeme kötü hem isabetleri istikrarsız hemde güçleri az.

torun , kral gibi yerli firmaların en çok kopyaladığı silah gamo dur. pistonları tetikleri birbirine uyar. tabi bizim yerlilerin firma olarak A sından Z sine bir kopyalayamadıkları KALİTELİ işçilik ve KALİTELİ malzeme
    nedense!!!???
    tamamen duygusal takılıyorlar.

benim bildiğim baya eskiden beri otomatikte izin verilen 2 + 1 dir . silahlar takozlu gelir. şimdi şimdi ortalıkta yüksek şarjörler oluştu. hatta ben izin veriliyormu bunlara diye quantumu alırken sormuştum. 1993 de remingtonu alırken üstünde kısa şarjör vardı ve şarjörde de takoz bulunuyordu.
    ben orjinal uzun şarjörü 2 sene sonra almıştım.

Bir arkadaşım dan bana geçen 2 adet torun 101 eskisi ile boğuştum bu gün
    torunların biri 2014 model ama tamamen hurda diğeri ise 2013model olmasına rağmen piston kilitlemiş durumda,, namlu yivleri kaneviçe modunda ve namlu eğri idi vede oldukça bakımsızdı.
    bir aydır yatan bu hurdaları bugün fırsatını bulup dağıttım .
    2014 olanın piston resmen silindire kaynamıştı ancak heryeri pas içinde olmasına rağmen namlusu iyi gibi duruyordu.
    onun namluyu söktüm.
    diğerinin ise pistonu biraz zorlayarak çıkarttım
    piston çatlaktı :( moraller bozuldu tabi
    hurdalığıma bakarken bir adet kral gövdesi buldum. pistonları aynı olunca kralın pistonu aldım işçiliği dahada iyi bir piston olunca toruna kral pistonunu tx200 keçesi takarak gövdeye soktum . yaylar malum kırık ve cansız olduğunu farkettim. o sorunu da hatsan mod95 yayını kesip gövdeye taktım.
    dağınık olan tetiğide kral ve torun parçaları ile toparlayıp montajı yaptım tabi namlu her nekadar iyi gibi olsada son 10 cm inde korozyon çok fazla olduğundan benim olmazsa olmazım namluyu sünnet ediverim 30 cm den. sonuç fena değil oldukça güzel isabet li ve kompakt bir silah oldu 18 gr ni 740 gibi gönderiyor. tabi denemelerde seken bir pellet çenemi hafif hacamatlayınca rahata erdim.

Mod 87qe 100 cm ve 56 cc bir silindir hacmine sahip 27 cm bir namlusu var bu vortex eger asiri dolmadiysa gücü Helen hemen orca segment in baslangicindadir Ancak isabeti yüksektir.
    Mod 135in gücü eger namlusu Uzun ise mod 155 den biraz daha yüksektir.
    Ancak Alttan kurma sistemi Ben tavsiye ederim mod 155 in 4.5 kilo olmasi ve boyunun Uzun olmasi handicap gibi gelmesin isabeti ve dengesi iyidir.