Siparişini verdiğim araç golfün dizeli ve 105 hp triptonic vites. Bu aracı almaya karar verirken internette ve gerçek hayatta ciddi bir araştırma yaptığımı söyleyeblirim.Hatta tercih edebileceğim araçlara ve benim için olmazsa olmaz özelliklerine dair bir tablo bile yaptım. Bu arada en önemli kriterim yakıt sarfiyatı ve motor hacmiydi. Çünkü alacağım araç mercedes bile olsa çok yakıyorsa binmeye cesaret edemem ve çabuk sıkılırım. Aslında uzun vadedeki maaliyetler tabiki daha önemli (bakım, arıza çıkarma durumu, vergiler vs.) ama aracı sıfır aldığımda bunların peşin ödemem nedense beni rahatsız ediyor. Fazla uzatmayayım İlk önce yeni focus dizel almayı düşünmüştüm. Kağıt üzerinde dış ve iç görünüşü son derece güzeldi. Piyasadaki en az yakan araçlardan bir tanesiydi. Ama bayiye gidip aracın sürücü koltuğuna oturduğumda asla bana göre değil dedim. Sonra renault a gittim. Araçları dıştan bakıldığında son derece ihtişamlı ama kalitesi beni cezbetmedi. Resmen plastik kokuyor. Golf almaya gittiğimde volkswagenin hemen karşısında peugot bayisini farkettim. Sonradan pişman olmayayım diye birde peugeot lara baktım. 3008 i gördüm resmen aşık oldum arabaya. Cam tavanı, kokpiti çok güzeldi. Üstelik adamlar full olan bu aracın bismillah demeden fiyatını benim için 63.000 ytl den 59.000 e çektiler. Bir süre bocaladım. Tam golf ün siparişini verecekken ne film dönüyor burada ben ne yapıyorum dedim. Biraz düşünmem gerekiyor deyip VW ne gittim. Golf e karşılık, görüntüsü haricinde hiç bir şeyini bilmediğim bir arabayı almak 60.000 ytl ile kumar oynamaktan farksızdı. Nasıl olsa akşam internette 3008 le ilgili yorumları okurum diyerek golf ün kaporasını verdim. Tabi bunda VW dekilerin, aracı almaktan vazgetiğim takdirde kaporayı geri verdiklerini bilmemin de etkisi vardı. Her markanın kendine göre sorunları ve avantajları var ama bunları alt alta yazıp topladığımda golf benim için en iyi tercih oldu.
Diğer bir konuda benzinli mi dizel mi? Haklısınız dizelin bakım maaliyetleri benzinliye göre daha fazla. Ama ikinci elde, tamamen aynı donanıma sahip benzinli ve dizeli yan yana koyduğunuzda insanların çok büyük bir bölümü dizel oldun der diye düşünüyorum. Örneğin sıfır alıp 2 yıl kullandığım dizel opel corsa' mı satışa çıkarmıştım ve bir galeriye aldığım fiyatın 500YTL altına satmıştım.(Satışa çıkarmamla satmam 2 gün sürdü.)
Arabalar konusunda asla otorite değilim ama mantığım doğru aracın bu olduğunu söylüyor. Dünyada bir araştırma yapılmış. Hangi marka araç sahipleri ömür boyu marka değiştirmiyor diye ve ilk 3 sırada volswagen de var. Kargaya yavrusu şahin görünür demişler. Yorumlarım illaki taraflı olacaktır. Umarım herkez hayalindeki araca en kısa zamanda kavuşur.