Görüşlerin için teşekkür ederim Evren. Tavsiyelerini dikkate alacağımdan emin olabilirsin.
canerkeser tarafından yazılan gönderiler
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Forumda ki birçok arkadaşın 10-15 metre gibi mesafelerle artık uğraşmadığını biliyorum. Amacım daha iyi nasıl atış yapabileceğim konusunda tavsiye almak. Bir kaç haftadır aklımda, isabetsizlikle ilgili olarak, tüfek veya aksesuarlarından kaynaklandığını düşündüğüm bir çok soru işareti vardı. Ancak yeni yeni farkına varıyorumki sorun çok büyük bir ihtimalle tüfeği yeterince sabitleyemememden kaynaklanıyor. Bu gurupmandaki atışları, tüfeği bir sandalyenin üzerine koyarak 40X büyütmede ve düşük güçte yaptım. Bu büyütmede bakınca hedef o kadar sallanıyor ki 1-2 saniyeden daha uzun sabit tutamıyorum. Tam sabitledim tetiği çekeyim diyorum daha tetik ortadayken hedeften saptığını görüyorum. En kısa zamanda bir kum torbası edinmem gerektiğini düşünüyorum. Değerli arkadaşların önerilerine ihtiyacım var. Bu arada yeri burası değil ama 'FT atış' nedir?... açıklayabilirseniz sevinirim.
[Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/091025/temp/bwbxu3wc.jpg]
-
Eğer herhangi bir metro yada ankaray istasyonuna yolunuz düşüyor ise gelebilirim.
-
yaklaşık her kutu pelletten sonra keçe pelletle 3-4 atış yapıyorum. Namlu muhtemelen kirli değildir.Nöbetten bu sabah çıktım.Araç olmadığı için bugünde atışa gelmem zor. Ayrıca namluyu hiç harbi ile temizlemedim.
-
Cumartesi günü nöbetçi olduğum içim maalesef gelemiycem. Bu nedenle pazar günü için bana eşlik edecek arkadaşlara ihtiyacım var. Havalar da soğumaya başladığı için sabah erken saatlerde buluşmak gerekli olmayabilir. Tüfeğin isabet problemini kış girmeden çözemez isem hevesimin kırılmasından korkuyorum. Yarınki buluşmaya katılacaklara şimdiden iyi eğlenceler dilerim...
-
Önerileriniz için teşekkür ederim. En kısa zamanda bir buluşmaya katılmaya çalışıcam. Bu arada namlu tutucunun isabeti olumsuz etkilediğini duymuştum. Yanlış mı biliyorum acaba? 40 metreden her defasında gazoz kapağını vurmak benim için bilmediğim nedenlerden dolayı hayal.
-
Önce gamo maxima aldım yaklaşık 1 yıl kullandıktan sonra baktım ki ne kadar uğraşırsam uğraşayım istikrarlı bir atış performansı ve isabetlilik yakalayamıyorum.Bu hobiyi devam ettireceksem paraya kıyıp en iyisini alayım dedim. Sonunda fx gladiator aldım. Yaklaşık 50 metrede gurupman çalıştım. İlk iki atış tatmin edici ama üçüncüsü 7-8 cm sapıyor. Herhalde hata bende dedim yatagundan gamo tüfek sabitleyici aldım. Ama değişen bir şey olmadı. Hadi 50 metrede bu performans kabul. Ama 20 metrede bile arka arkaya 5 pelleti sabitleyici ile aynı deliğe sokamıyorum. Tüfği 50 metreye sıfırladıktan sonra amcama 'bu tüfek şöyle iyi böyle isabetli'' diye övünürken ''e hadi göster bakalım silahın marifetlerini'' dedi. Yaklaşık 20 metre öteye bir ağacın üzerine elma koydu ve ''bunu vurursun sanırım'' dedi. Ben kendimden emin şekilde nişan aldım atış yaptım ama sonuç fiyasko, elma yerinde duruyor. İkincide vurdum ama ilkinde vuramayınca karizma sıfırlandı. Silah FX gladyo, pellet FX, sabitleyici tamam, dürbün 930 YTL lik yabana atılamayacak kalitede bir dürbün sayılır. Bu durumdan sorumlu değişkenler şunlar olabilir kanımca:
1-Tüp basıncı sabit olacak ve o basınca göre sıfırlama yapıp nokta atışı yapmak istiyorsan o basıncı sabit tutacaksın
2-Mermi yolunu tahmin edeceksin ve hedefin altına yada üstüne nişan alacaksın. Yada skala kullanacaksın
3-Pelletleri tartacaksın standarda uymayanları atmosfere sıkacaksın.
4-Dürbün 3000 dolarlık nikon yada zeıss olacak ve hep sabit bir büyütmede atış yapacaksın...
Bunları yaptığım takdirde 30 metreden tek delik yapacağımı bilsem bir çaba gösterebilirdim. Ama maalesef böyle bir ümidim kalmadığı için bu işten ciddi anlamda soğumaya başladım. -
Amacım kimsenin tüfeğini yermek değil. Ama doğru bildiklerimi ifade etmezsem de vicdan azabı çekiyorum. Bu hafta sonu Ankara Team' ın atış buluşmasındaydık. Bir çok arkadaşım, bir diğer arkadaşın skuba getireceği ümidiyle tüfeklerini doldurmadan gelmişlerdi. Evet sonuçta skuba geldi ama basıncı yeterli değildi ve arkadaşların çoğu yeterince atış yapamadılar. Bense geceden FX gladiatorun tüpünü 210 bar' a kadar doldurup tüfeğimi atışa hazırlamıştım. Buluşma boyunca atış yaptığım halde tüpün basıncı 135-140 bardaydı. Sonuçta en şanslı olanlar FX gladiator ve yaylı tüfeği olanlardı. Lütfen bunları söylemem FX gladyo dışında tüfeği olanları kızdırmasın. Tabiki de her tüfeğin kendine göre artıları var ve bunlar benim düşüncelerim.
Bu arada güzel temenniler için teşekkür ederim. Umarım en kısa zamanda bütün arkadaşlar hayallerindeki tüfeğe en kısa zamanda sahip olurlar. -
PCP olarak önce sıfır hatsan AT4410 almıştım ve bir çok nedenden dolayı 7 gün içinde 100 TL daha düşük bir fiyata satılığa çıkarmıştım bu forumda. Amacım asla malımı övmek değil sonuçta satıcı değilim. Gerekirse 6 ay-1 yıl sonra da olsa 'keşke' dememek için iyi düşünüp karar vermek gerekiyor. Tüp hacminin düşündüğümden çok daha önemli olduğunu bir kez daha ifade ederek kendi açımdan konuyu kapatıyorum.
-
Sanırım ilk mesajımın başında 'bence' kelimesini unuttuğum için gereksiz yazışmalara sebep oldum. Bunun için özür dilerim. Skuba tüpünüz varsa bunu doldurmak için bir arabaya ve de ikincisi ve daha önemlisi 200-250 bar hava basabilecek bir dolum istasyona ihtiyacınız var. Eğer 'benim arabaya ihtiyacım yok taksiye biner ulaşımımı sağlarım' derseniz ve bu hobi için bir taşra kasabasından büyük şehire yada sualtı sporları yapılan şirin bir sahil kenarı beldeye taşınırım derseniz sadece saygı duyarım. Yada 'ben dağa bayıra kalabalık giderim skubayı da arkadaşlara yüklerim hem onlar atış yaparlar hem ben atış yaparım. Gırgır şamata da cabası olur' derseniz gene saygı duyarım. Ama ben atışa tek tabanca gitmeyi ve sadece tüfeğimi taşımayı yeğliyorum.
Gladiatorün tüpü yaklaşık 300 kez pompalama ile doluyor. (100 bardan 200 bara) Genelde atış yapmadığım günlerde yada atışım bittikten sonra dolduruyorum ve sonra duş alıyorum. Yani bir anlamda spor için yapıyorum bu işi. Sonuç olarak atış keyfimin içine etmiyorum. Herkese mutlu ve sağlıklı günler dilerim... -
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Allah olmayanlara da nasip etsin. Güzel bir deyim vardır ya 'insan yüzü güzelden bıkmış da huyu güzelden bıkmamış' (tam olmasa da bu mealde bir şeydi galiba). FX Gladyatör bir çoğu tarafından su tabancasına benzetilse de fonksiyonelliği her şeye bedel bence. Görüntüsü çok güzel olup ta fonksiyonu zayıf bir tüfek alsaydım muhtemelen çok kısa sürede bıkardım diye düşünüyorum.
-
Bugün FX gladiator aldığım için en fazla mutluluk duyduğum günlerden biriydi.
Bir kaç gündür ev içerisinde sıfırlama atışı yapıyorum. Oturduğum yerden hiç kalkmadan 180-200 kadar atış yapmışım. Bunların yarısı sıfırlamadan sonraki zevk atışlarıydı. Sonra aklıma geldi. Ya 30-40 atış yapan bir PCP modeli alsaydım ne olurdu diye düşündüm. 3 şarjör at, sonra kalk 5 dakika boyunca pompala. Kalp hızın 140/dk' ya tansiyonun 180/100 mmHg 'ya çıkmış olsun. Kan ter içinde tekrar atış yapmak için otur. Tüfek ayrı, ellerin ayrı oynasın, hedefi bir türlü tutturama. 'Tam atışlarım düzeldi' derken tekrar tüfeğin basıncı düşsün tekrar kalk pompalamaya başla. (Skuba tüpü bana hiç uygun değil) Durum bu merkezde olsaydı, bu tüfeği elime alma sıklığım dini ve resmi bayramlarla sınırlı olurdu. Senaryo uzatılabilir ama sözün özü, tüfek alırken yüksek tüp hacminin çok önemli olduğunu (En azından çok iyi düşünülmesi gereken bir konu) PCP alacak arkadaşlara bir kez daha hatırlatmak istiyorum. -
Önemli bir işim olmaz ise (sabahın köründe insanın uyumaktan başka ne işi olursa artık:) ) içinde nişancılığa dair cevher olduğunu tahmin ettiğim bir arkadaşımla gelmeyi planlıyorum.
-
Değerli Master arkadaşımın verdiği bilgiler gerçekten işe yaradı. Hatta max. büyütmede de hatırı sayılır bir netleşme oldu. Başta Sn. Master olmak üzere öneride bulunan bütün arkadaşlara çok teşekkür ederim.
-
Evet paralaks ayarını yaptığım halde sorun var. 16x ile 30x arasında görüntüde bir problem yok. Aslında bu dürbünü, en iyisi olsun atış dışında aya-yıldıza uzak mesafeye de bakabileyim diye ve birazda mükemmeliyetçi yapım nedeniyle aldım. Almadan önce de dediğiniz gibi 16x in üzerindeki zoomların atışta hiç bir işe yaramadığını hatta sıkıntı yarattığını forumda defalarca okudum. Ama bilinç altında daha büyük daha iyidir gibi bir saplantı vardır ya. Biraz onun kurbanı oldum diyebilirim. Bundan sonra alacağım dürbün doğrudan nikon olacak herhalde.
Yeni aldığınız dürbünün markasını ve fiyatını sakıncası yoksa söyleyebilir misiniz? -
Bir kaç gün önce aynı marka dürbünün 8,5-25x50 sini başlıkta belirttiğim sight-mark 10-40x56 nodeli ile değiştirdim. Bana göre sorun olan bir kaç soruyu, bilen arkadaşlara sormak istiyorum.
1-Dürbünün yaklaşık 10x ile 16x büyütmeleri arasında yuvarlak görüş alanının alttan düzgün bir hat şeklinde sınırlandığını gördüm. Sizce bu normal midir? önceki dürbünümde böyle bir sorun? yoktu.
2- 30x büyütmeden sonra görüntü netliğinde önemli bir kazanç olmadığını aksine görüntü büyüdüğü halde netliğin azaldığını gördüm. Bu sorunlar büyütme gücü yüksek olan dürbünlerde görülen olağan durumlar mıdır? Yoksa 300 dolar yurt dışı fiyatı olan bir dürbünde bunların olmaması mı gerekir? Yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim.
http://s2.directupload.net/file/d/1902/aayjrggo_jpg.htm][Resim Engellendi: http://s2.directupload.net/images/090830/temp/aayjrggo.jpg][/URL]http://s5.directupload.net/file/d/1902/2b7v2ait_jpg.htm][Resim Engellendi: http://s5.directupload.net/images/090830/temp/2b7v2ait.jpg][/URL] -
Verdiğiniz bilgiler faydalı oldu. Çok teşekkür ederim..
-
Evet. Yazdığım gibi tüfeği alma aşamasında yapılan yorumlar aşağı yukarı bu yöndeydi.
-
FX gladiator alma aşamasındaki hevesim biraz azaldı. O dönemde aklıma takılıp sorduğumda ''Her kademe ayarında hep aynı noktayı vuruyor'' şeklindeki cevabın, tam olarak doğru olmadığını yakın zamanda öğrendim. Bu durum (bildiğim kadarıyla) maalesef bütün PCP ler için geçerli. Yani demek istediğim belli bir güç kademesinde tüpün içindeki basınç azaldıkça, pelletin daha aşağı bir noktayı vurması. Bu durum tecrübeli kullanıcılar için önemli bir problem olmayabilir ancak benim gibi acemi bir kullanıcının hevesini azaltabiliyor. Bu noktada benim ricam (chairgun gibi karışık programlara gereksinimi azaltmak için) fx pellet ile güç kademesi ve mesafeye göre kaç cm düşme olduğunun liste yada tablo halinde verilmesi. Şöyle ki;
*Düşük-orta ve yüksek güçte pelletin izlediği yolun tepe noktasının kaçıncı metrede olduğu ve namlu seviyesine göre yukarı yönde kaç cm saptığı
*Kaçıncı metrede namlu seviyesine düştüğü gibi veriler biraz olsun yardımcı olabilir.
*Ayrıca tüp içindeki basınca göre pelletin düşme oranı ne kadar olur?
Yani şöyle bir cevap verebilirmisiniz. (Tamamen atıyorum)
*FX gladyatör ile Fx pelletle düşük güçte, 200 bar basıçta, hedefe nişan alındığında yaklaşık 30 metrede hedefin 3 cm yukarısından vururken (tepe noktası) 50 metrede tam hedefi vurur, 70 metrede 2 cm düşer
*Orta güçte, 150 barda, 50 metrede (tepe noktasında) hedefi 2cm yukarıda vurur vs. Sorularımın zor ve karışık olduğunun farkındayım. Ancak bilenler cevaplayabilirse bir çok insana faydalı olacağını düşünüyorum. Teşekkürler. -
Hastanede nöbetçi olduğumdan katılamayacağım. Katılacak olan herkese güzel bir gün dilerim...