Ertarda tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

    1. Ben olsam tüfeğimin namlusuna böyle bir malzeme sokmam. Her ne kadar bronzdan palletler piyasada satılsa da onlarda sadece iki noktadan çok ince bir kesitte yivlere temas var. Bu sayede namlu yıpranması minimumda tutmaya çalışmışlar. 10-12 mm boyunca silindirik bir bronzun namlu içinde hareket etmesini akıllıca bulmuyorum.

    2. Yivlerin tur sayısı çekirdeğin boyuna göre yapılır. Bir çekirdeğin namlu içinde hareket ederken, kaç inch yol aldığında bir tam tur (360 derece) dönüyorsa o sayıya yiv tur sayısı (rifle twist rate) denir. Çekirdekler uzadıkça dengelenmesi zorlaştığından tur sayısı azalır. Yani daha uzun çekirdek için daha hızlı dönen yivlere ihtiyaç vardır. Aksi taktirde atış hassasiyeti bozulur.

    3. Pellet ne kadar yoğun malzemeden yapılırsa birim ağırlığa göre hacmi, dolayısıyla dış yüzey alanı artar. Bu da sürtünmenin artması anlamına gelir ki, pelletin hızı çok çabuk düşer. Hele hele 150 metre gibi havalı tüfek için uzak sayılabilecek mesafelerde hafif çekirdeğin şansı yoktur.

    Abicim Hw97k 5.5 almayı düşünüyorum ne diyorsun sizce nasıl 4.5 mi yok sa ? değerli bilgileriniz rica

    HW97K için 4,5 mm önermelerinin bir nedeni var.
    HW97K özellikle FT müsabakaları için dizayn edilmiş bir silahtır. FT müsabakalarında güç sınırı 12 ft.lbs'dir. Müsabaka esnasında silahın hızı kontrol edilerek 12 ft.lbs'den daha güçlü olup olmadığına bakılır.
    12 ft.lbs'nin karşılığı, 4,5 mm'de en çok kullanılan 8,44 grain pellet ile hız 800 fps iken; 5,5 mm'de en çok kullanılan 13,5 grain pellet ile hızı yaklaşık 630 fps'dir.
    Her ne kadar 5,5 mm'nin balistik katsayısı daha yüksekse de, hızı oldukça düşük olduğundan düşme miktarı doğal olarak daha fazladır.
    Şimdi gelelim FT müsabaka tarzına. Mesafesini ve atış eğimini bilmediğin hedefe isabet kaydetmen gerekir. Hedeflerin mesafesini elektronik mesafe ölçerlerle ölçmek yasaktır. Tek ölçüm aletiniz tüfeğin dürbünüdür. Dürbünün paralax özelliğini kullanarak mesafeyi ölçmeniz gerekir. Bu yöntemle hassas olarak mesafe ölçmek o kadar kolay değildir. Diyelim ki 46 metrede olan hedefin mesafesini 48 metre olarak ölçtünüz. 800 fps ile attığınız 4,5 mm yine de hedefi vurur. Ama silahınız 5,5 mm ve 630 fps ise üst vuracak ve karavana sayılacaktır.

    Bir aydan fazla çalıştım. Sonunda ortaya bir şeyler çıktı.
    Buna sadece bir prototip gözüyle bakıyorum. Eminim bir çok parçasını düzeltirim. Ancak metal kundağın güzel tarafı bir çok parçadan oluşması. Ufak eklemeler, ufak değişiklikler her zaman yapılabilir.

    "Sizin JSb'nin daha iyi olduğu ile ilgili bir argünınız varsa söyleyin bilelim" demişsiniz.
    Ben zaten argümanımı söyledim. Benim argümanım Avrupa'nın en iyi 100 sporcusundan 94'ünün JSB kullanması.

    "Talep'in kaliteden çok fiyatla alakalı olduğu ise bilinen bir geçektir" demişsiniz.
    Ne demek istiyorsunuz. Avrupa şampiyonasına katılacak kadar iyi sporcular diğer pelletlerin iyi olduğunu biliyorlar ama daha ucuz olduğu için JSB kullanıyorlar, öyle mi? Çünkü ben sizin cümlenizi defalarca okudum, resmen bu anlama geliyor.

    "JSB daha bulunur bir pellet olduğu için değil sizin bilimsel gerçekleriniz yüzünden daha iyi" diye hafiften alay da etmişsiniz.
    Benim bahsettiğim benim bilimsel gerçeklerim değil, istatistik biliminin gerçekleri.

    Ben de diyorum ki, burada yazdığımız her kelimeyi yüzlerce kişi okuyor. o yüzlerce kişinin % 90'ı burada yazılanları araştırıp teyit etme durumunda olmadığından tamamen doğru kabul ediyor. O yüzden lütfen biraz dikkatli yazalım. Emin olmadığımız konuları sanki bilimsel gerçekmiş gibi kaleme almayalım.
    Birileri çıkıyor "bir rivayete göre" diye başlıyor ve bir tez ortaya atıyor. Ben de rivayete gerek yok bilimsel bir gerçek" Avrupa şampiyonasına katılan sporcuların ilk yüzünün 94'ü JSB kullanıyor, işte kanıtım diyorum".
    Biranda rivayet diyenler savunmaya geçiyor.
    Neymiş efendim, antrenmanda JSB kullandıkları için müsabakada da onu kullanıyorlarmış. Argümanınız bu mudur yani? Sanki Avrupa şampiyonasına katılacak kadar kalifiye sporcu 500 pellet başına 2$ daha az versin diye mi antrenmanda JSB kullanıyor? Yapmayın allah aşkına.

    Beyler burası internet ortamı. Burada yazdığımız her kelimeyi binlerce kişi okuyor. Ve onların %90'ı bu okuduklarını doğru kabul ediyor. Lütfen rica ediyorum. Burada yazdığımız her kelimden sorumluyuz. Lütfen biraz dikkat. !!!!!

    Bir rivayete göre -ki muhtemelen doğru-
    FX,Airarms ve JSB pelletlerin hepsi aynı fabrikada aynı kalıplarla üretiliyor.
    Kalıplar daha yeniyken, aşınmamışken yapılan ilk seriyi FX alıyor, sonra AA seçiyor kalanlar JSB olarak paketleniyor. Sanırım orada da bir seçim olup kalanlar mavi jsb halinde bizim buraya satılıyordur...

    Bu duruma göre en kaliteli pellet Fx oluyor. JSB ise ancak 3. sınıf.
    Oysa 2014 Avrupa FT şampiyonası sonuçlarına bakıyorum. İlk 100 kişi içinde 94 tanesi JSB kullanıyor.
    EC2014_overall_results.pdf

    Maksat durbunu sifirlamak amacim evde cok ugrastim ama ince ayar yapadim.

    O alet sadece kaba ayar işine yarar. Yani 25 metreden hedefin 4-5 cm kadar yanına lazer sokar. İnce ayar yine de atılarak yapılır. Zaten havalı tüfeklere hiç uygun değildir. Havalı tüfekte düşü o kadar çoktur ki, tam sıfırlanmış tüfekte lazer oldukça üstü gösterir.

    2950 fps hızla çıkan bir merminin etkili menzili, o çekirdeğin balistik katsayısına (ve balistik katsayısından göreceli olarak daha önemsiz bir kaç faktöre) bağlı olarak ses hızına ulaştığı mesafedir.
    Kısacası:
    1. Çekirdek sıfırıncı metrede namludan 2950 fps hızla çıkar.(Örnek bu olduğu için 2950 dedim, başka hızlarda da çıkabilir tabii ki).
    2. Havanın sürtünmesi nedeniyle yavaş yavaş hız kaybeder.
    3. Hız kaybetmesinin nedeni hava sürtünmesidir, ama çekirdek ne kadar aerodinamik ise hava sürtünmesi daha az olur.
    4. Çekirdeğin aerodinamik olması demek balistik katsayısı değerinin yüksek olması demektir.
    5. Hava sürtünmesinin miktarını etkileyen diğer nedenler de vardır. Basınç, havanın sıcaklığı, nem oranı vs. vs. gibi.
    6. Bir an gelir ki çekirdek ses hızına düşer. İşte o mesafe o silah mermi kombinasyonunun etkili menzilidir.
    7. Çekirdek tabii ki daha uzun süre havada kalabilir, ancak artık vuruş hassasiyetini kaybetmiştir.

    Benim kuralım şu: "Tüfek kaç paraysa o değerde bir dürbün kullan".
    Kısacası 250 liralık tüfeğe 250 liralık dürbün, 5.000 liralık tüfeğe 5.000 liralık dürbün kullan.
    Görüş tartışmaya açık değildir, bu benim görüşüm ve uyguladığımdır, herkez bildiğini yapabilir.

    ufaklığını anlamıştım ama, mekanizma yuvasındaki işçiliğe bakınca tek seferde açtınız zannetmiştim, o yüzden kursu uzun dedim..
    ama marifet sizdeymiş anlaşılan, ellerinize sağlık hocam :thumbup:

    Bütün iş parçayı komparatörle düzgün bağlayabilmekte.

    Çok güzel olmuş güle güle kullanın.
    Bu kadar imkan varken HW100 daha ideal olmazmıydı?

    Biri pcp biri yaylı iki silahım olacak. Paranın alabileceği en iyi yaylı bu (zevkler ve renkler tartışılmaz, benim görüşüm bu). Ama pcp'ler içinde HW100'den daha iyileri var.

    iyi günlerde kullanın, çok güzel olmuş..
    ama ben en çok frezeyi merak ettim, markası nedir..
    Minik bir şey gibi duruyor ama tablanın kursu baya uzun anlaşılan..

    Freze oldukça ufak. Öyleki mekanizma yuvasını ancak parçayı iki defa bağlayarak çıkartabildim.
    Optimum BF16