Ben biraz araştırma yaptım. Özeti şu:
- Üretim yöntemleri
görebildiğim kadarıyla diy pelletler iki yöntemle yapılıyor
* döküm
* ve videodakı swaging
döküm kalıpları ucuz lakin yüzey ve ölçü hassasiyetleri diğer seçenekten daha kötü olur
http://noebulletmolds.com/main/?cat=2105
swaging yöntemin daha iyi tekrarlanabilme özelliği var. yani grupman için swaging olması daha mantıklı.
* Videodakı kalıplar
fikrimce eğer kilitleme için vida yerine farklı mekanizma kullanılırsa baskı hızı baya artar ve fazla göze ihtiyac kalmaz.
kaliteli yapılması için ya pahalı makinalarda işlenmesi gerekiyor (yüksek devir ve dijital cetvelli) veya belki elde lepleme ile son ölçülere getirilir.
belki ölçülerin o kadar hassas olmasına gerek kalmayabilir ve daha ucuz makinelerde yapılır, denemeyle belli olur. Pellet kısmında nedenini yazmışam.
Özenle kullanılan (baskı ayarı, doğru pres, çapak kesmenin dikkatlıce yapılması, temizleme ve yağlama) kalıp ömrü en az 30 50 sene.
* Pellet
Genel ölçü hassasiyeti konusunda yanılmış olabilirim JSB ve H&R gibi üreticilerin ölçüleri baya oynak. Bu kanalda farklı pelletler için baya araştırma yapmışlar. (her pellet için video dakı ozet kısmında sağdakı tablo değerleri)
https://www.youtube.com/user/racerkart/videos
videolardakı ölçümler doğruysa kısacası şöyle bir kanaate varabiliriz - ev yapımı pelletin aşağıdakı şartlar için piyasadakı JSB ve H&R dan daha iyi sonuc verebilir (ölçerin tekrarlanmasından):
- malzeme ayarı. saf kurşun kullanılıyor pelletlerde lakin idealden daha yumuşak ve namluyu kurşunla daha çok kaplar. bundan dolayı yüzde ikilik alaşımarla sertleştirilmelidir. Eğer hazır alaşım yoksa eritme potasında alaşımı ayarlayarak tel çekme zahmetine gidilecek. çok zor işlem değil. dışarıda yapan da bulunur mühtemelen.
- test atışlarında iyi performans sergilemesi (bunu performansı belli olan modeller üzerinden yola çıkarak bir şekilde elde etmek mümkün olur)
* Fiyat (baskı kalıpı için):
Çinden sipariş mümkündür, lakin kalıptan çıkan pelletlerin nasil isabetli olacağını önceden kestirmek zor olabilir. Referans almak gerekiyor yabancı forumlardan. Hallanan fiyat 800 USD.
Yerli üretim için tanıdığım kalıpçı var. referans için sordum. sadece baskı plakaları için yaklaşık 1500-2000 TL söyledi.
eğer toplu (birden fazla kalıp) sipariş verilirse fiyat düşer fikrimce.
Yani tek kişiye fazla gelebilir. Bir kaç kişi müşterek olarak tek kalıbı sipariş etse daha makul olur.
Ayrıca çok gözlü kalıbın her gözü farklı model için kullanılırsa bir taşla tüm kuşlar vurulur.
Küçük ek - ilk videodakı kalıp fazla tutmaz, tanıdık usta tornacı varsa 200-300 TL geçmemelidir (ısıl işlem yapılmayacaksa çeliğe). Bahsettiğim fiyat 3cü videodakı rölyefli plakalara ait. Geri kalan parçalar fazla tutmaz.
Zaman bulsam, kendime yapacağım ve sonuçları burada paylaşırım.