HPI tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Hocam aslında 5.5mm aldığıma biraz pişmanım. Eğer 6.35 alsaydım şuan ateşli tadında havalı bir silah sahibi olabilirdim. Milimetrik grupman takıntım yok. 160 metreden vurğum hedefi zıplatınca mutlu oluyorum. Atış esnasında çıkan yüksek ses ve tüfek tepmesi de çok hoşuma gidiyor. Ancak atış günü bittikten sonra sabaha kadar kulağınız çınlıyor bu da ayrı dava.

Hocam kendi düşüncelerimi söylüyorum. Bt65' in namlu uzunluğu 6.35 kalibre için 100j güç için müsait. Ancak tüpten çıkan hava namluya girene kadar çok kesit daralmasıyla karşılaşıyor. Bunların ve hava portlarının düzenlenmesi lazım. En basit örnek airforce condor 6.35' e exreme valf uygulaması yapıp 140j alanlar var ama tüfeğin hava akış yönüyle pelletin namludan çıkış yönü aynı. Yani hava fazla kinetik enerji kaybına uğramıyor ve condor' un namlu uzunluğu yanlış hatırlamıyorsam 60cm. Demek istediğim bt65' te bu potansiyel var ama iyi hesap yapmak lazım. Fx boss' un 7,62 mühimmatı 100j güçle 200 metreye imza atıyorsa bt65 6.35 aynı güçle ama daha küçük kesit alanıyla kesinlikle 200 metre ve ötesine atacaktır. Burada önemli olan doğru mühimmat ve tüfek ayarıdır.

Sevgili üstadlarım ben 27 gr ince mehmeti 1030 fps ile atıyorum yaklaşık 4 atış bu hızda. 190-170 bar arası 30 metrede hemen hemen 1 cm. Tabi pelletlerin en iyisini seçip grupman için ayırıyorum.

Şahsi kanaatim diyemeyiz. Çünkü ikisi aynı şey değil ama benim gibi yatarak atış yapmayı seviyorsanız regülatörden daha iyi. Ancak her zaman tüpü yanınızda taşımaya muhtaçsınız. Ağabey beni gaza getirdiniz bir kaç şişe vurasım geldi. Araba da yok, yarın üzerime alacağım satışını. Evin içinde mi bir iki atsam ne? :D

Ben uygulamam şu şekilde. Scuba tüpün basıncı 200 bara düştükten sonra dolum ucunu tüfeğin tüpüne takıyorum, scubanın vanasını sonuna kadar açıyorum, atışlarıma bu şekilde devam ediyorum. Sonuç olarak çok zevk alıyorum. Bu şekilde 200-150 bar arası etkili 200 atış yapıyorum. Heleki 190-160 bar arası efsane güç ve isabet alıyorum. Anlatılmaz yaşanır. Açık bir şekilde tüfeğin atış esnasında teptiğini hissediyorsunuz.

İmkansız diye birşey yok. Valfi yaptırırsınız olur biter ama 300 barda açılacak bir valf tasarlamak lazım ayrıca bu valf bu basıçta yeteri kadar açık kalması lazım dahası 300 bar' dan atışlar başlayacak 100 bara kadar muaazam bir stabilite bozukluğu yapacak. Benim düşünceme göre 0.5lt tüp buna bağlı regülatör sonra kesilmiş vaziyette tüfeğin orjinal tüpü(hava odacığı oluşturması için) ve valf. Valfin optimum açılma zamanına göre regülatör basıncı ayarlanır. Deneme yanılma yöntemi şart. Baya vakit alır ama en sonunda güzel bir şey çıkar ortaya. 100j güçle 30-40 atış yapar tahminince sonra atış gücü düşer.

Valf-teflon ikilisi üzerinde oynamalar yaparak çok güzel sonuçlar elde edilebilir ancak bu iş teknik bir konu, bazı şeyleri iyi hesap etmek gerekir. Yüksek güç yüksek basınçta sağlanıyor. Wolverine .303 gibi güçlü tüfekler dikkat ederseniz hep 250 bar tüp basıncına sahip. Hercules bile en güçlü atışlarını 240-220 bandında sağlıyor. Ne kadar ekmek o kadar köfte.

Bt65' in valfi 200 barın üzerinde iyi açılmıyor. Bizzat ben denedim. Yüksek basınç güçlü atışlar için şart ama bu basınçta açılacak valf lazım. Valfin teflondan olan ve sızdırmazlığı sağlayan parçası bu işte kilit rol oynuyor ancak yüzey pürüzlülüğü çok çok önemli. En ufak yüzey hatasında valf hava kaçırıyor. Orjinal teflonla oynamak yerine yeni teflon conta yapıp oynamak daha mantıklı.

Tüpe bağlamak mı yok sa tüpü kesip araya büyük hava odacıklı regülatör koyup bu tüpü tüfeğin tüpüne monte etmek mi? Biraz masrafı olur ama tadından yenmez. Valfi genişletip namluyu da uzatırsak efsane olur. Galiba çok abarttım. Bu tarif ettiğim yeni bir tüfek oldu, bt65' ile alakası kalmadı.

Hocam şu haliyle 75 j üretiyorsa modlama sonunda rahatlıkla 90 j civarı üreteceğini tahmin ediyorum. 6,35 olduğundan 5,5' e kıyasla modlama işlemine daha iyi cevap verecektir. Regülatör tavsiye etmiyorum. Tüpe 250 bar hava basabilseydik regülatör iyi olurdu ama tüfek zaten en güçlü atışlarını 190-170 bar civarında yapıyor. Yani regülatörün anlamı yok. Grupman işini dert etme. Atış hızın düştükçe düşme yapacaktır ama 4-5 atış 30 metrede tek delik yapar.

Air stripper falan hikaye, en iyi isabet moderatörle. Gerçekten moderatör takıldıktan sonra tüfek huy değiştiriyor. Aslında hatsan gibi bir firma at44' ün 500cc' lik modelini akıl etti de neden bt65 için akıl edemedi hala anlamış değilim. Halbuki bt65' in 500cc' lik, free-float ve alüminyum ceketli versiyonunu çıkartsalar efsane olur. İyi bir th kundak' ta ilave etseler çok iyi olur.

Güç açısından bt65 sınıfının en iyilerinden. Kral güç konusunda bt65' in yanından geçemez. Atış stabilitesi hakkında birşey söyleyemem. Tanıdığım bir arkadaş kral puncher tüfeğine at44 namlusu taktırdı, regülatör ilavesiyle beraber 30 metrede tek delik yaptı tüfek. Bu benim şahit olduğum bir durum. Tüfekte her özellik önemlidir ama namlu kötüyse diğer özelliklerin bir anlamı yok.

200-300 metreleri görebileceğin tüfeklerden birisi bt65' tir. Ne yazık ki kralın menzilini aşıyor bu mesafeler. Sıhhatli atış yapablir misin bilinmez. Ancak mod 125' ten sonra bt65' i rahat kullanacağın kanısındayım. Ben de torpedo 155' ten sonra bt65 aldım. 200-300 metreye isabetli atış için tüfek modlanmalı, amacına uygun pellet kullanılmalı, en az 24 büyütmeli bir dürbün ki bu bile bence yetersiz, ayarlı dürbün ayağı zaten şart çünkü 200 metreden sonra pelletin vuruş noktası dürbünün görüş açısının çok altında olacaktır, dürbünü şimleyebilirsin ama bu sefer de kısa mesafeye atamazsın, en önemlisi tüfeğini tanıyan huyunu bilen ve deneyimli bir atıcı. Bu saydığım kombinasyonları bir araya getirirsen isabetli uzun mesafe atışları yapabilirsin. Tabi bu sadece benim görüşüm.