LittleBoyFatMan tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

    Yaptığınız bağlantı sonrasında dürbün ile namlu eksenleri birbirine paralel olmalı...
    Hedef aldığınız noktanın hep üstünü vuruyorsanız; dürbünün önü, arkasına göre daha alçakta kalmış olabilir...
    Dampa ayağın, silahın dürbün kızagına tam olarak oturup oturmadığını kontrol edin...
    Yine dampa ayağın dürbün bağlanan kısımlarındaki vidaları eşit miktarda sıkmalısınız ki dürbünün silah üzerindeki paralelliği bozulmasın...
    Bağlantı kusursuz olmasına rağmen sorun devam ediyor ise ;
    Röntgen filminden keseceğiniz küçük parçaları dürbünün ön kısımdaki ayağının altına koymalısınız...
    Bu şekilde dürbünün ön kısmını yükseltmiş ve sorunu çözmüş olacaksınız...

    Tasko 3-9X56E = 123,50 TL
    Dampa = 81,83 TL
    Toplam = 205,33 TL
    Birde kargo ekleyelim yuvarlak = 220,00 TL
    Sendeki, Optima 1x40 Red-Dot = 57,00 TL
    Asıl soru şu; Optima 1x40 Red-Dot 'u 57,00 TL den kime verebilirsin? :him:s
    Her ne kadar kullanmamış olsan da sen satarken yada takas yaparken sıfır fiyatını isteyemiceksin, mutlaka biraz indirim yapacaksın onu da hesap et...
    Yaklaşık 170 - 180 liraya ihtiyacın var ;şrofls;.
    offf offf ne hasap yapmışım beeaaa... ;dance;

    Çoğu zaman dampa ayak ile tek parça ayak birbirine karıştırılıyor. Hatta çoğu av bayisi bile tek parça ayağı dampa ayak ismi altında satıyor. Dışardan bakıldığında dampa ayak ile tek parça ayak birbirine benzese de dürbüne gelen sarsıntıyı azaltacak mekanizma sadece dampa ayakta vardır. Kullandığınız ayağın dampa ayak olduğundan öncelikle emin olun..!
    Birde; çok tepen bir silah için 4-16x50 bir dürbün seçilmesi, hem yüksek ağırlığı hemde mercek çapının büyük olması sebebi ile sizinde bahsettiğiniz üzere, dürbünün silah üzerinde sabit durmasını zorlaştırır. Daha küçük mercek çapına sahip, daha hafif bir dürbün ve kesinlikle dampa ayak olduğuna emin olduğunuz bir dampa ayak ile çok tepen pistonlu silahlarda da sorun yaşamadan dürbün kullanabilirsiniz.

    Akışkanlar mekaniği ile hesaplanabilir belki ama
    namlunun başında ve sonunda pellete etki eden basıncın değişken olması yine debinin de namlunun başında ve sonunda değişmesi sebebiyle bu değişkenleri formule integral olarak koymak gerek... integraller, değişkenler falan derken bu iş uzar...
    Formülize edilerek çözülemez demiyorum ama baya zor olur...
    Akışkanlar mekaniği ile ilgili yazılım kullananlar varsa yazılımla çözüm olabilir...
    Birde catia gibi ayrıntılı simülasyon desteği olan tasarım programları ile hesaplanabilir belki.....

    Ateşli silahda geri tepmenin sebebi, kütlesi fazla olan merminin yüksek hız kezanırken ivmelenmesi sırasında aksi istikamette ürettiği momentumdur. Havalı silahlarda kullandığımız saçmaların kütlesi çok küçük olduğundan aksi istikametteki momentumu çok düşük olur, neredeyse hissedilmez. Bir silahın tepmesini şuna benzetebiliriz: örneğin ayanızda paten varken bir basket topunu hızla ileri fırlattığınızda, kendinizin de geriye doğru bir miktar kaydığınızı hissedersiniz. İşte silahın geri tepmesi buna benzer. Bu noktada şu soru akla geliyor; ayamızda patenler varken mi yoksa ayaklarımız yere sağlam basarken mi basket topunu daha etkili fırlatabiliriz? Tabiki ayamız yere sağlam basarken topun ve kollarımızın ileri haraketinin karşı momentumunu tamamen karşılayabilir ve topu daha etkili fırlatırız. Bu örnekte kollarımızı yay gibi düşünelim, ayağımızdaki patenler ise silahı gevşek tutmaya karşılık gelir. (Ağır basket topu sebebi ile biraz ateşli silah tepmesine benzedi ama genel olarak tepme hadisesine iyi bir örnek oldu düşüncesindeyim.)

    Birbirine denk yayları olan ve eşit enerji üreten birisi hafif diğeri ağır iki silahın gevşek tutulması ile kaybettiği enerji aynıdır. Silahı haraket ettiren enerji miktarı aynıdır ama bu aynı miktardaki enerji ile ağır olan silah daha az haraket ederken hafif olan silah daha çok haraket edecektir. Ağır bir silahın çok disiplinli bir tutuş gerektirmeden de isabetli olabilmesi bence bu sebepledir.
    Öyleyse; çooook hafif bir silah bu mantığa göre uçar gider diye düşünmemek lazım. Burada silahın haraket etmesi derken çok küçük mesafelerden bahsediyoruz. Zaten çalışma prensibi olarak daha fazlası mümkün değil. Silahın haraketi, tutuş gevşetildikçe artsada belirli bir noktadan sonra artmayacaktır. Bunu da hesaba katmak gerek.

    Yayın ürettiği enerji yanlış hatırlamıyor isem; 1/2*k*x² formülü ile hesaplanıyor. Yani bir yayın üreteceği enerji yayın sertlik katsayısı ve kurulma mesafesi değişkenlerine bağlı. Dolayısıyla silahın haraket etmesi bu değişkenleri etkilemeyeceğinden, silahı gevşek tutmuş olsak da yayın üreteceği enerji aynı olur.
    Ancak; enerjinin korunumuna göre yayın ürettiği enerji tetik düşürüldükten sonraki enerjiye eşit olmalı..! Sıkı tutulmuş bir silahta yayın ürettiği enerjinin tamamı saçmayı haraket ettirmek için kullanılırken, gevşek tutulan bir silahta yayın ürettiği enerji; silahın haraketi + saçmayı haraket ettirme şeklinde olucaktır. Gevşek tutulan silah kendi kendine haraket etmiyor mutlaka bir enerji harcanacak, gereken enerjiyi de yayın ürettiği enerjiden çalacak.
    Sonuç olarak gevşek tutulan silahın namlu çıkış hızının düşük olması bu sebeptendir diye düşünüyorum. Tetik düştüğü sırada daha ayrıntılı bir enerji dönüşümü varsa onu bilemem. Bu noktada üstadlar devreye girer...
    (Bu hesapta esasen momentum da devreye girer ama kısaca enerjinin korunumu ile de böyle açıklanabilir.)

    Tavsiyeniz için teşekkür ederim...
    Kurma kolu olayına hiç girmeyim ben o zaman. Zaten uğraşırken küçük de olsa bir çizik oluştu, içim gitti. :(
    En kısa zamanda anlattığınız gibi matkapla deniyeceğim...
    İnce matkap ucu var da ters kılavuz yok.
    bir kılavuz alır almaz deniyecem...

    Merhaba:
    Webley patriot silahımda namluyu gövdeye bağlayan vidanın çözülmesini önleyen kilit vidayı bir türlü açamıyorum... Açmaya zorladıkça da vidanın tornavida ağzı epey bozuldu, ağzı sağlamken açılmadı şimdi ağzı bozuldu tornavida iyice tutunamıyor bu haliyle hiç açılmaz heralde... Yine de tavsiye edeceğiniz bir yöntem var mı ?
    Silaha bakım yapmak amacıyla sökmeye çalışmıştım, kilit vidayı ve ardından namluyu gövdeye bağlayan büyük vidayı sökmeliyim ki kurma kolunu gövdeden kurtarıp pistonu falan sökebileyim... Kilit vida açılmadığına göre namluyu sökmeden sadece kurma kolunun, namluya olan bağlantısını söküp, kurma kolunu gövdeden böylece kurtarmayı düşünüyorum... Ama kurma kolunun namluya bağlantısı nasıl sökülecek pek anlayabilmiş değilim, yanlış birşey yapmadan üstadlara soruyorum; kurma kolunun namluya bağlantısı nasıl çözülmeli?

    Evet beyler bu işin peşini bırakmayalım...
    Zaten bir kez buluşma düzenleyebilsek gerisi gelir...
    Şu yerdeki kar bir kalksın, yerler kurusun çıkalım araziye...
    Şimdiden gidilebilecek yerleri bir değerlendirelim bir seçim yapalım derim...

    Namludaki dil yumuşatılabilir mi ?
    Normalde namlu çok kolay haraket ediyor. Ama kurmadan önce, namluyu dilden kurtarmam için tokatlamam gerekiyo, dilden kurtulduktan sonraki namlunun hareketinde sorun yok. Namluyu kapatırken de çok rahat kapanıyor, kapanırken dil sorun çıkarmıyo ama açarken çok problem oluyoo...
    Bu düzeltilebilir mi?

    Dürbünün üzerindeki vida ile artı kılı aşağı yada yukarı kaydırabilir, dürbünün sağındaki vida ile de artı kılı sağa yada sola kaydırarak ayar yapabilirsiniz... Bundan önce dürbünü atışlar sonrasında kaymayacak şekilde sabitlemelisiniz... Bunun için dampa ayak kullanmalısınız... Sorularınızla ilgili forumdaki konu başlıklarını takip ederek daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz....

    Dürbün montaj ve ayarı ile ilgili bu flash demolara mutlaka bir göz atın.

    Malum mod 125 çok tepiyor birde dürbün ağır ve dürbün kızağı da yüksek olunca dürbüne gelen momen artıyor ve kolayca bozulmasına sebep oluyor... Ancak atışlarınızda saçmaların hep bir noktada toplandığını söylemeniz dürbünde şimdilik bir arıza olmadığını gösteriyor... Bu durumda atış tekniğinizi gözden geçirmelisiniz... Örneğin; tetiğin sert ezilmesi çoğu zaman grubun farklı bir noktada toplanmasına sebep olabilir... Mod 125 çok tepen bir silahtır çoook sağlam bir atış disiplini ister !
    Saçmalar hedef aldığınız noktanın sağına mı soluna mı üstüne mi toplanıyor? Nereye toplandığını söylerseniz üstadların bir tavsiyesi olabilir...