gustbora tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

    Merhaba,

    Bahsetmiş olduğum 9mm lik kendi döktüğüm pelletlerimden birini ofis çekmecemde buldum. Tabi cepte taşırken fln zaman içerisinde kozmetik olarak hasara uğramış, yumuşak kurşun olduğundan dolayı. Diğer döktüklerim çok daha iyi durumda. Henüz yazlığa gidemediğimizden sadece bunu çekebildim.

    9mm (.357) 150 grain

    BT65'im 22 cal. idi şimdi onu 25 cal. ile değiştirdim. 25 cal. için de kalıp yapmayı düşünüyorum fakat tabi ki önce bir hayli atış yapmak gerekecek. Henüz kullanmak için zamanım olmadı.

    Herkese kazasız belasız atışlar dilerim...

    Herkese merhaba,

    Maalesef ülkemiz koşullarında havalı tüfeklerimin yanında bir yivli sahibi olarak ciddi sıkıntı çeken ve çekmiş biriyim. İlk önce ruhsat harcı, olması gerekenin neredeyse 3-4 misli tüfek fiyatları ve bu da yetmez gibi sınırlı mühimmat adetli alımı + MKE neyi uygun görüp getirirse o fişeği kullanmak zorundasınız. (Bu nedenle yüksek kalibre havalılara yöneldim)

    Herşeyden önce şunu kimse hesaplamıyor bence;
    Acaba bugüne kadar olan suikastlerin/suçların vs... ķaçı ruhsatlı silah ile işlendi? Tüm ruhsat sahiplerinin madem ki tüm balistik değerleri daha silahı teslim almadan kayıt altına alınıyorsa kim neden engellemeye çalışıyor? Bence ruhsat sahibi olarak silah sahibi olmak çok güzel. En azından denetim altına alınabilir. Eğer yasak ve zorluklarla düzen iyi işleseydi eminim hiç bir eylemde ak-47 veya muadili saldırı tüfekler bulunamazdı. Ancak haberlerde her gün görüyoruz...

    Yivli üretimi yapmak için ülkemizde bildiğim kadarı ile kanuni bir kısıtlama yok fakat bürokrasi aşılamıyor, ki bilinen bir kaç firma başvuru yapmasına rağmen sonuç alamadı fabrikasını ABD'ye taşıdı vs... Tıpkı yerli markaların 6.35'den büyük kalibreyi Türkiye'de satmaması gibi benzer bir düz mantık ile işler ilerliyor. Daha önce de belirttim, bir bıçakla ekmek keserseniz onun adı ekmek bıçağıdır ama insana zarar verirseniz suç veya cinayet aletidir. Silahlarda da durum bundan ibaret bence.

    Konularda okuyorum mesela, Kral LW namlu opsiyonu sunacak mı acaba diye... Neden çünkü yivli yi henüz baştan keşfediyoruz. Ülkede normal av tüfeği yanında yivli üreten bir firma olsaydı daha doğrusu olabilseydi eminim ki yabancılara rakip namlularımız olabilirdi. Türkiye tabancaları ile yurtdışında oldukça güzel bir üne sahip. Fakat 10cm namluya yiv çekmek ile 60cm namluya yiv çekmek aynı iş değil. Umarım Kral veya bir başka yerli üretici tüm bu zorluklara rağmen LW namlu getirmek yerine kendi argelerini yaparak namlu üretebilir de biz de keyifli atışlar yaparız...

    Yerli yivli için ise oldukça beklememiz gerekecek sanırım. Yoksa amaç sadece av değil. Türkiye'de yivli ile av oldukça zahmetli, domuz avı hariç. Ama mermi sınırı olmasa atıcılık zevki için elbette rakip kabul etmez.

    Kazasız belasız atışlar dilerim...

    Merhaba,

    Maalesef acıdır ki durum bu şekilde. 1996 yılında aldığım ve kaç pellet attığım belli olmayan CF20 .177 Gamo tüfeğim yay değişimi hariç servise dahi gitmedi ve hiçbir şekilde tamir görmedi, halen severek kullanıyorum. 2011 Yılında aldığım Samyang Recluse .357 tüfeğim de aynı şekilde.

    Ancak bir kaç hafta önce bir arkadaşımın dükkan açılışına sefte olsun diye aldığım BT65 22 cal. İlk kullanımda daha 100 pellet atmadan arıza yaptı. Pelleti namluya sürmedi ve takılma yaptı, halen serviste. AT 44 LW var o da iki kez tetik kırdı en son kendim frezede inoxtan işleyerek yaptım da sorun çözüldü.

    Bence bir pcp için 1500 tl gibi rakamlar az değil. Havalı silah severlerin yeterince üreticiyi desteklediğini görüyoruz. Bence biraz da üreticiler kullanıcıyı desteklemeli. Ben yerli malı kullanımını herzaman destekledim fakat tatsızlıklar insanın moralini bozuyor. Umarım her zaman daha iyiye gider...

    Buarada lütfen yanlış anlama olmasın ben Hatsan veya Kral gibi yerli firmalarımızı kötülemiyorum. İnsan yapısı tabi ki arıza olabilir fakat bu kadar çabuk ve ortada bir sebep yokken olmamalıydı diye düşünüyorum. Silah bence bir değerdir, dedemin tek kırması ve K98 i nasıl bizlere kaldıysa ve halen kullanabiliyorsak bugün kendi sahip olduğum tüfek / tabancalarımı da çocuklarıma bırakabilmeyi istiyorum.

    Herkese kazasız belasız atışlar...

    Merhaba,

    Elinize sağlık cidden çok başarılı. Ben de bir BT65 kullanıcısıyım ancak son 1 Hafta içinde ikinci kez arıza yaptı ve bugün fabrikaya gönderildi. Eğer mermi sürme problemini düzeltemezlerse sanırım Gladius Bullpup ile değişimini talep edeceğim farkını ödeyerek.

    Fakat sorunu düzeltebilirlerse böyle bir değişikliği düşünebilirim... Elinize sağlık.

    Bu kalıp çok alelade ve özensiz yapılmış Nihat bey. Kurşun 327 c derecede erir dökülen kurşun 350-400c vardır en az. Eldivenle dökülmez bir süre sonra el yanmaya başlar.
    Daha iyisini ve hassasını yaptım siz yerli üretim yok diyorsunuz :) sanırım seri üretim demek istediniz.

    Aşağıda yaptığım değişik kalıp modelleri de var (diğer pelet kalıplarının polisajı yapılmadı pürüzlülüğü ondan) prototip yani.
    bunları karşılaştırdığımızda hangisi güzel?

    Merhaba,

    Öncelikle belirtmek isterim ki merakla ve saygı duyarak gelişmeleri takip ediyorum bu el emeği işinde...

    Pellet dökümü sonrası titreşimli zımpara makinesini ters çevirip üzerine bir kap monte edip içine de yeteri kadar kedi kumu veya ona benzer birşey doldurup pürüzlülüğü minimize edebilirsiniz.

    Kendi dökümlerimde ben bu şekilde yapıyorum. 1 tane 2.5kg'lik macun kutusuna delik açtım, ahşap vidası ile zımpara makinesinin tabanına taktım ve içini arkadaşımdan kutunun yarısına gelecek kadar kedi kumu aldım. Yaklaşık 10-15dk sürekli titreşimde makineyi çalıştırdığınızda otomatik polisaj etkisi yapıyor ve pürüzsüz şekilde pelletleri kullanabiliyorsunuz.

    Sadece fikir vermek amacı ile paylaşmak istedim.

    Herkese kazasız belasız atışlar...

    Kalıplarım yazlık evimde resim çekmedim fakat uygun zamanda eklerim. Buarada evet 357. Daha kolay çap büyük olduğundan.

    Fakat ben ısıya dayanıklı kaucuklu silikondan (mücevher yapımında kullanılan) yapıyorum kalıbı, metal işleme imkanım yok maalesef.

    Edit;

    Yüksek basınçlı kompresörler 300 bar çalışma basıncında kullanılan tüplere hava bastıklarından dolayı;

    ( Ara soğutucusu bulunmayan kompresörlerde. ) Ara soğutucular sıcak havayı, yaklaşık olarak kompresörün emdiği havasıcaklığına kadar soğutabilmelidir. Bunun sağlanabilmesi için soğutucuda yeterlisoğutma yüzeyinin oluşturulması gerekir. Bir atmosferdeki 1000 m3 havayısoğutabilmek için yaklaşık 12 - 15 m2 ‘lik soğutma yüzeyine ihtiyaç vardır.Soğutucuya giren su, soğutucudan çıkacak olan hava sıcaklığından 10 °C dahasoğuk olmalıdır. Ayrıca, su soğutucuda normal olarak 10 °C ‘den fazla ısınmamalıdır.Su içindeki kirecin, soğutucu içindeki borularda çökelmemesi için su sıcaklığı 40 °C‘nin üzerine çıkmamalıdır. Küçük kompresörlerde silindirin doğrudan soğutulmasıdurumunda 1000 m3 hava için 3 m3 suya ihtiyaç vardır.

    Basitçe örnekleyecek olursak dizel araçlarda buji yoktur, bunun yerine sıkışan hava ve yakıt karışımı ile patlama gerçekleştirerek çalışırlar. Motorun ilk hareketinde kızdırma bujileri devreye girer sadece. Kısacası sıkışan hava oldukça ısınır. Bu nedenle su dolu bir kovada dolum yapmak sağlıklıdır.

    Kendi dalış okulumuz olduğundan dolayı 6 tüp aynı anda basabilen kompresörlerimiz mevcut o nedenle ben gerek duymuyorum ancak evimdeki kompresör ara soğutucusuz o nedenle kova kullanıyorum. (Ara soğutuculu kompresörler ebat olarak oldukça büyük)

    Tekrar iyi günler...

    Merhaba,

    PCP tüfekler ilk 1990'ların başlarında çıktığında evet çok güvenli değildi. Bunun sebebi hava haznesinin patlama / yırtılması vs değil, tetik sistemindeki kendi kendine ateşlemesiydi. Yıllar tabi ki çok şey kattı ve şuan PCP silahlarda güvenlik zafiyeti olmadığını söyleyebiliriz. Ancak insan hatası herzaman var.

    Teknik olarak max. 5kg lik bir tüfeğini elinden düşürdüğünde basınçlı hava tüpünün yapısal bütünlüğünü bozmana ve buna bağlı bir patlama yaratmana imkan yoktur, bulabileceğin en sert taş veya çelik bile bunu başaramaz. Daha açık olacak olursak normal fişekli tüfekler buna bir örnektir. Namlusu kil / toprak / kar veya benzeri sebepten tıkanmış bir silah ile ateş edersen namlu yarılır ancak şarapnel parçası şeklinde yaralanmaya sebep olacak bir hasar vermez. Hava tüpüne zarar vermeyi başarsan bile ancak tüpün yırtılması ile sonuçlanır. Bunun dışında basınç göstergesinin veya hareketli sonradan üzerine montaj ile takılan aparatların gevşek kalması sonrasında fırlaması gibi sorunlar da yine insan hatasıdır.

    Somut bir örnek verecek olursak CO2 yangın söndürme tüpü 250 Bar basınçtadır yaklaşık 10 sene önce 30-06 steyr ile ateş ettik ancak patlamak yerine ıslık sesi çıkararak açılan delikten içindeki gaz boşaldı. Kaldı ki biz kuru havadan bahsediyoruz. Unutulmamalıdır ki bu tarz tanklar her koşul düşünülerek imal ve test edilir. O nedenle için rahat olsun... Kardeşinin hedef hattına girmesine müsaade etmediğin, sen yanında yokken tüfeği boş bıraktığını bildiğin (hedef kontrolüne bile giderken), merminin sekeceğini tahmin ettiğin yerlerden uzak durduğun, şişe gibi cam objelere çok yakından ateş etmediğinizde eminim keyfinizi bozacak birşey olmaz. Benim de 20 aylık bir kızım var ve eşimle beraber yanımda atışa herzaman gelirler ama kurallar herkes için geçerlidir...

    Yaylı tüfeklerde eskiden tüfek namlusunu kurmak için çekip aşağıda bırakır ve tetiğe basarsanız namlu çırpar ve sizin veya arkadaşınızın suratına/koluna vb ciddi zarar verebilirdi ancak günümüzde emniyet sistemleri buna müsaade etmez. PCP'deki gelişimi de bu şekilde düşünebilir ve mekanizma farklarını inceleyebilirsiniz.

    1993 Yılından beri PCP ve yaylı kullanıyorum bu zamana kadar öğrendiklerim;

    * Kesinlikle arkasını görmediğiniz hedefe ateş etmeyin.
    * Arkadaşınıza boş olsa bile tüfeği doğrultmayın / şakalaşmayın.
    * Bilinçsizce modifiye edilmiş ve özellikle tetik tertibatı ile oynanmış tüfek / tabanca almayın.
    * Hedef kontrolüne giderken bile tüfeği dolu bırakmayın.
    * Kısa mesafe de olsa arabaya dolu silah ile binmeyin.
    * Scuba tüp arabanızda taşıyorsanız mutlaka bağlı olduğundan emin olun, kaza anında patlamaktan ziyade üzerinize çelik bir kütlenin uçacağını unutmayın.
    * Tüfek kılıflarınızda mutlaka cırt yapıştırarak bagajda gezinmesini engelleyin, hem dürbün ayarınız çok kolay bozulur hem de kaza anında risktir.
    * PCP tüfek sahibi ve scuba tüp ile kullanıyorsanız ve tüpü benim gibi kendiniz basıyorsanız mutlaka basım sırasında tüpün boyuna denk gelecek şekilde su dolu bir kova / varil içinde dolum işleminizi gerçekleştiriniz. (Tüpünüzün ömrü ciddi şekilde uzayacaktır)

    Herkes için güzel bir gün olması dileğimle... Kazasız belasız atışlar...

    Merhaba,

    22 cal. Tüfeklerimde (AT44 ve BT65) JSB 14,35 Gr. & Gamo TS 22 Gr. kullanıyorum, isabet olarak bu ikisinden memnun kaldım.

    Samyang Recluse 357. modeli tüfeğimde ise;

    Eun Jin 9mm, 77.8 Gr. : Rüzgarsız havada iyi isabet / tahribat düşük. 50 mt. grupman: 6 cm , 100 mt. grupman: 11 cm, 200 mt. grupman: 30 cm

    H&N Grizzly Hollowpoint 9mm, 82 Gr. : Düşük / Orta Rüzgarda uzak mesafe iyi isabet / tahribat yüksek. 50 mt. grupman: 5,5 cm , 100 mt. grupman: 9 cm 200 mt. grupman: 24 cm

    Air Ventury 9mm, 118.0 Gr. Orta / Sert Rüzgarda uzak mesafe iyi isabet / tahribat orta. 50 mt. grupman: 6cm , 100 mt. grupman: 10 cm , 200 mt. grupman: 25 cm

    Benjamin Ballistic Tip 9mm, 145 Gr. Orta / Sert Rüzgarda uzak mesafe çok iyi isabet / tahribat orta. 50 mt. grupman: 3,5 cm , 100 mt. grupman: 6 cm , 200 mt. grupman 11 cm (En çok memnun kaldığım pellet)

    Not: Tüm değerler rüzgarsız havada ve deniz seviyesinden 800 mt. üstte ve 280 bar hava basıncı sabit regülatörden ayarlı (drager tüp tüfeğe bağlı olarak) + tüfek sıfırlama sehpasına sabitlenerek yapılmıştır.

    Tüm arkadaşlara iyi bir gün olmasını dilerim...