güzel av olmuş.
ama nebileyim ,dini çok bütün bir adam değilimdir. fakat ramazan ayında hayvanların vurulmasınada içim el vermiyor.
alimurat tarafından yazılan gönderiler
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
maşallah güzel atış yapmış keskin nişancı.şimdiden yetişiyor.
-
bayanların silah kullanmasına bayılıyorum.benim hanımda arasıra atış yapar .aman sinirlenince beni vurma derim.
birde size tavsiye fx , jsb , diana gibi kaliteli pelletlerle de atış yapın. -
hayırlı olsun.
namlu kalitelerini merakettim.fiyat görünümlere göre uygun.
-
amerikayı tekrar keşfetmenin bir mantığı yok.keşfeden keşfetmiş.
fakat uğraş senin tabii ki.ben bir zamanlar 300 derece sıcağa dayanan ,motor bloklarının parçaları arasına sürülen kırmızı renkli silikon ile kalıp yapmıştım.
silikonu bir kap içine düzgünce hava boşluğu kalmadan yay.örneğin eski içki şişesinin metal kapağı olabilir.
hangi kalıpta yapmak istediğin pelleti hafif yağla ve silikonun içine dik biçimde göm.fakat pelet ile silikonun yüzeyi sıfır olsun ki ,silikon donduktan sonra peleti çıkarıp,kalan boşluğun içerisine erimiş kurşunu dökebil...kolay gelsin.
-
hassasiyeti yakalaman imkansız.hazır satın alsan çok daha avantajlı olursun...
-
elinize sağlık.
bu arada neodimyum mıknatıslarını karaköydeki hırdavatçılarda her boyutu var.ben oradan geçen ay 2 adet aldım.çokta ucuzlar... -
3-5 tl ye çok güzel işler çıkaran metal parlatıcıları ile harbilerseniz ayna gibi olur.
ilk önce kabasını pas sökücü sprey ile alın.sonra metylan veya 404 metal parlatıcılarıyla namlu içini pamuklu bir bez ile harbileyin.birkaç kere tekrardan sonra namludaki karıncalanmalar çıkacaktır.en son yağlayıp saklamaya hazır hale getirebilirsiniz.
kolay gelsin. -
diana nın servisinde denediğim yaylar ,gamo hunter 440 ın pistonuna olmamıştı.gamo nun servisinden getirttim.
-
çok güzel çalışma olmuş.emeğinize sağlık...
-
emeğinize sağlık .
-
yıllarca yabancı ülkeler tarafından taş toprak diye alınan bor madenimize kimse sahip çıkmadığı gibi yeni hükümet ile bor rezervimiz yabancılara satıldı !yazık yazık yazık!
ben bir kimyager olarak laboratuvar dersimizde Eskişehir Kırka'daki bor madenimizi ziyaret ettik.resim dahi çektirilmedi ,çünkü uluslar arası rant vardı...rantı gördük...bor'un çok yaygın kullanımı olduğu gibi geleceğin yakıtı olarak bakılan sodyumborhidrit 'e en büyük ar-ge leri yatırmamız gerekli..
hem yılbaşı hem bu konu dilim sürçtüyse affola ..
saygılar...
-
Mustafa abi ellerinize sağlık.çok detaylı ve bilgilendirici çalışma oldu.emeğinize sağlık...
-
internetten seyretmeyin,hiçbir işe yaramaz...
-
kesinlikle sinemada 3D izlenecek bir film.c.tesi gittim muhteşem ötesi...
-
pcp kullanıcıları için çok güzel örnek teşkil eden, yanlış yağlamanın yol açtığı zararlar...
bilgilendirme için teşekkürler abi.
pcp,havalı,ateşli vs.. silah ne olursa olsun wd40 kadar yararsız bir madde yok...hemde zararı varmış.. -
çok güzel anlatıyor.merakeden üyelerin faydalanacağı bir bilgi.bu çelikten namlu dahi yapılıyormuş.
Damascus (şam) Çeliği
Damascus çeliği, dövülgen ve güçlü, kılıç ve bıçak yapımı için tercih edilen bir tür çelik alaşımıdır. Bu çeliğin ortaya çıkması M.S. 900 ile M.S. 1300 yılları arasında orta doğuda olmuştur. Sonra bu çeliğin yapım bilgisin ortadan kalkmasının sebebi tam olarak anlaşılamamıştır.
Damascus (şam) Çeliği hakkında ansiklopedik bilgi[Resim Engellendi: http://www.turkcebilgi.com/images/imgk/damascus-steel-view.jpg]
Damascus alışımının görünümü
Damascus çeliği, dövülgen ve güçlü, kılıç ve bıçak yapımı için tercih edilen bir tür çelik alaşımıdır. Bu çeliğin ortaya çıkması M.S. 900 ile M.S. 1300 yılları arasında orta doğuda olmuştur. Sonra bu çeliğin yapım bilgisin ortadan kalkmasının sebebi tam olarak anlaşılamamıştır. Avrupalıların Damascus çeliği ile ilk karşılaşmaları haçlı seferleri esnasında olmuş ve bu efsanevi kalite karşısında donup kalmışlardır.Bu çelikle yapılmış bir kılıçla ipek mendili havada ikiye bölmek mümkündür, diğer kılıçları hatta taşı kesse bile keskinliğini kaybetmez. Son derece esnektir bükülme ve eğilmelerle kırılmaz. Çelik zırhları kolayca kesebilir ve delebilir. Bu dayanırlık ve mükemmelliğin yanında diğer bir özelliği ise çeliğin sahip olduğu muazzam deseni idi, her kılıcın deseni farklı idi. her deseni bulan usta, desenine bir isim vermişti. Bu desen isimler: Türk kıvrımı, yağmur damlası, Hz. Muhammed’in çorabı gibi.
Damascus Çeliği'nin Gelişimi
Bir çelik dizimine şekil verirken, alaşımın oluşmasında ve oranların kontrolünde bir dizi karışıklık meydana gelir. Çelikte %2 c den fazla karbon varsa çelik sert olmasına rağmen kolay kırılgan olacaktır. Ya da karbon miktarı %0,5 olursa yumuşak ve dövülgen olacaktır. Demircilerin problemi istedikleri çeliğin sağlam, bilenebilir esnek ve kırılgan olmayan bir alaşımda olmasıydı.Hindistan’da demirciler, yeni bir teknikle. Demir, odun kömürü karışımına cam ilave ederek erittiler ve yüksek saflıkta. Wootz çeliği de denilen. Karbon çeliğini ürettiler. Bu teknik çok yavaş yayıldı, 900 lerde Özbekistan ve Kazakistan M.S. 1000 lerde ise orta doğuya ulaştı.
[Resim Engellendi: http://www.turkcebilgi.com/images/imgk/damascus-namlu-2.jpg]
Damascus çeliğinden üretilmiş bir tüfeğin namlusuOrta doğuda karışıma karpit eklediler. Karpit çelik tabakaları arasındaki mikro partikülleri düzenliyor ve çeliğe esneklik veriyordu çeliği sertleştirmede bir etkisi yoktu. Karpit bantlarını kılıç boyunca ve ortalı koydular böylece kılıçlar diğerlerine nazaran büyük bir esnekliğe sahip oldu. Kılıç parlatıldığında kılıç boyunca helezon bir yapıda ortaya çıkan karpit bantları Damascus çeliğin ilk öncüsü oldu. Buradan hareketle Ortadoğulu kılıç ustaları uzun deneyler sonucu Damascus çeliği'ni buldular ve savaş silahlarını ürettiler. Bulunan bu tekniğinin en önemli kısmı Hind Wootz çeliği'nin bileşimlerinin değiştirilerek o günün paslanmaz çeliğini keşfetmeleri oldu. Ergime esnasında çeliğe katılan değişik materyaller sayesinde günümüz paslanmaz çeliklerinin sertliği ve esnekliği elde edildi. Ergime sonucu oluşan bu çelik kütleye çelik yumurtası adı verildi daha sonra bu yumurta dövülerek tabakalar haline getirildi. Bununla yetinilmedi bu paslanmaz çelik ile yüksek oranda karbon ihtiva eden karbon çeliği ile sıralı tabakalar halinde üst üste konulup sıcak kaynak tekniği denilen ısıtılarak dövülme yolu ile kaynaştırıldı ve kaynaşan tabakalar katlanıp tekrar dövüldü bu işleme çelik beş yüz kat olacak şekilde devam edildi. Bu sayede her iki ayrı vasıfta çelik çok daha üstün sağlamlık ve esnekliği olan yeni bir çeliğe dönüştü. İki ayrı vasıfta olan çeliğin karışması ve desenler oluşturması çeliğe asit uygulanması ile görünür hale geldi paslanmaz çelik asitten etkilenmediği, karbon çeliğinin ise asitle siyahlaşması sonucu desenler görünür hale geldi bu desenler ise çeliğin isim babası oldu. Bu dönemde Hindistan ve bu günkü Sri-Lanka topraklarında görülmüş ve daha sonra bu gün İran olarak bilinen Persliler tarafındanda bu alışım imal edilmiş ve kullanılmıştır.
Damascus çelik yapımı orta doğuda M.S. 1300 yıllarına kadar sürdü ve tekniği ile sırları kayboldu.
Kaybolan Teknik
Demir ustaları, tekniğin M.S. 1600'lü yıllara kadar devam ettiğini söyledilerse de bu düşünce tamamen doğru değildir. Zira orijinal metotlarla Damascus çeliği yapımının çok öncesinden kaybolduğu biliniyor. Son zamanlarda metalürji uzmanları ve kimyacılar imalatı gerçekleştirdiklerini iddia ettilerse de sonradan modern teknik ve donanımlarına rağmen orijinal tekniği bulamadıklarını itiraf ettiler. Bilindi ki Damascus çeliği, Avrupa ve Japonya da bilinen şekilde üst üste konmuş çelik tabakalarının dövülerek kaynatılması (sıcak kaynak) ve tekrar katlanarak dövülmesi ile yapılıyordu. Bu kılıçlara asit uygulandığında Damascusa benzer desenler çıkıyordu, Bu benzerlik bir müddet Damascus diye tanıtıldı, fakat modern metalürji bunun yanlış olduğunu kanıtladı. Çelikteki ham maddelerin Hindistan’dan ithal edildiği uzun süre tartışıldı çünkü Hindistan eritme çeliğin yani Wootz çeliği'nin merkezi idi. Zayıf bir ihtimal olarak ta damascus un Türkmenistan da keşfedildiği düşünüldü. Fakat araştırmalar basit metal örneklerin Damascus'ta yer almadığını gösteriyordu, bu da kayboluşun nedenlerindendi. Alfred pendray'ın araştırmaları, Damascus çeliği'nin çok sayıda anahtar cevherin karışımdan oluştuğunu ve bunların ham maddelerinin Hindistan’dan geldiğini ortaya çıkardı.[Resim Engellendi: http://www.turkcebilgi.com/images/imgk/damascus-kilic.jpg]
Damascus çeliğinden imal edilmiş bir kılıç örneği
Diğer bir konu ise Çeliğin ismi oldu. Bu ilk kez haçlı seferlerinde savaşta duyulmuştu. Birçok tarih araştırmacısı onaltıncı asır a kadar İngilizce de bu isme rastlamadılar. Hatta ismin ne olduğu bile tartışmaya açıldı. Birçok kaynak eserde ve kılıcın üzerinde görülen desenlere "Damascus" denmesine rağmen kelime üzerinde de tartışıldı. Orta doğulu bilgin Al-Beruni ye göre; kılıç ismini ustasından alıyordu ustanın adı "Damasqui" idi. Diğer bir bilgin olan Al-Kindi ise; Çeliğin adının Suriye’ nin başkenti Olan DIMIŞK”( damascene ) çeliğe ad verdiğini söylüyordu Damas kelimesi Arapça bir kelime idi ve çağlayarak akan suyun yüzeyindeki harelenmelere "Damas" deniliyordu. Şam halkı sıcak yaz akşamlarında akarsuların kenarında oturur ay ışığında su yüzeyinde oluşan harelenmeleri dile getiren şiir ve besteler yaparlar, bu edebiyat şehre adını verir; "Dımışk".Şam’ın Arapça adı olan "Dımışk" ile bağlantı kurularak Şam halkına "Dımışkı" adı verildiği birçok kaynaklarda belirtilir. Hatta o kadar ki Şam tekniğini uygulayan ve Şam çeliği ile çalışanlara "Dımışkçı" unvanı verilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman'ın Hükümdarlığı'nun ilk yıllarında kendisine bayramlık hediye (bayramiye) veren sanatkârlar arasında Dımışkçı Hüseyin in bir Dımışkî yumurta, Dımışkı Murat'ın on dımışkî yumurta hediye ettiklerini görüyoruz. Burada yumurta deyimi ile kılıç yapımında kullanılan ve "kılıç yumurtası" diye adlandırılan has çelik kastedilmektedir.
1980 yılında Alfred Pendray ve arkadaşları Oleg Sherby ve Jeff Wadsworth takımı orijinal tekniği yeniden keşfedinceye kadar. Damascus çeliği bir çeşit "Wootz çeliği" olarak bilindi. Bu takım geleneksel metot ile demir ve çok sayıdaki bileşimi kil bir potaya koyup, karışıncaya kadar erittiler ve oluşumu başardılar. Amerika ve Rusya da yaptıkları metalürjik çalışmalarla, bu harika metali yeniden yapmanın yolunu buldular.
[Resim Engellendi: http://www.turkcebilgi.com/images/imgk/damascus-namlu.jpg]
Damascus çeliğinden imal edilmiş bir başka tüfek namlusu
Tarihi bir gerçekçilikle olmamasına rağmen bu gün desenli dövme çelik damascus olarak birçok tipte imal ediliyor. Değişik özelikte demir ve çelik levhalar üst üste konup ısıtılarak dövülüyor ve bir çelik çubuk haline getiriliyor, desenler tam olarak oluşuncaya kadar katlama burkma işlemi yapıldıktan sonra çeliğe kılıç ya da bıçak şekli veriliyor. Bileme işleminden sonrada asit uygulanarak desenlerin ortaya çıkması sağlanıyor.Diğer bir metot da mokume-gane metodu damascus yapımıdır. Burada altın, gümüş, bakır gibi yumuşak metaller kullanılmıştır, bunlarla da samuray kılıçlarının el koruyucuları, bıçak kılıfları, yüzük, bileklik gibi süs eşyaları yapılmıştır desenler ağaç desenine benzediği için bu tip alaşıma ormanın gözü anlamında mokume-gane denilmiştir bu sanat Japonya ya özgüdür. Bazı eski av tüfek namluları da dövme çelik tellerden dövülerek kaynaklama yolu ile yapılmış bunlara da damascus namlulu tüfekler denilmiştir.
Kaynak : Kemal Elitemiz
-
altı üstü bıçak der geçeriz.verilen emeğe bakar mısınız...ciddi fiyatlara satılır sanıyorum.
bu tarz ve kalitede, ülkemizde satılan bıcak markası yazabilir misiniz?
paylaşım için teşekkürler. -
Mustafa abi inceliğin için çok teşekkürler.
-
Estağfurullah AliMurat, bu konuda ileri seviye bir teknik bilgiye sahip değilim ama silikon gres diye bir şey varmı yomu onu bilmiyorum ama "sentetik" adı üzerinde petrol türevli değil, O Ringler petrol türevlidir ve petrol türevli yağlar O Ring leri şişirir eritir bozar, bu yüzden O Rİnglerde kullanım için sentetik gresler üretilmiştir.
abicim çok teşekkürler verdiğin bililer için.
bende biraz araştırdım .faydalı olabilir diye eklemek istedim.
MOLYKOTE®Sentetik Gresler
Yarı Sentetik Baz Yağlı Gresler
MOLYKOTE G 68Yarı S.
-30 / 140 °C
2-3
Bej
Metal ve Plastik kapalı dişlileri için yarı sentetik gres.
MOLYKOTE PG 75Yarı S.
-42 / 130 °C
2
Bej
Katı yağlayıcılı, plastik uyumlu yarı sentetik gres.
Sentetik (PAO) Baz Yağlı Gresler
MOLYKOTE Complex 150Sentetik
-30 / 180 °C
2
Açık Bej
Yarı sentetik genel maksatlı yüksek sıcaklık gresi.
MOLYKOTE PG 30LSentetik
-45 / 130 °C
1
Beyaz
Katı yağlayıcılı plastik uyumlu sentetik ağır hizmet gresi
MOLYKOTE EM 50LSentetik
-40 / 150 °C
1
Şeffaf
Plastik aksamlarla uyumlu, sesi absorbe edebilen sentetik yumuşak gres.
MOLYKOTE EM 60LSentetik
-60 / 130 °C
1
Beyaz
Plastik aksamlarla uyumlu katı yağlayıcılar içeren sentetik çok düşük sıcaklık gresi
MOLYKOTE YM 102Sentetik
-50 / 150 °C
1-2
Açık Sarı
Plastik aksamlarla uyumlu, sentetik gres.
MOLYKOTE YM 103Sentetik
-45 / 120 °C
1-2
Açık Sarı
Plastik aksamlarla uyumlu, sentetik gres.
MOLYKOTE 1122Sentetik
-10 / 160 °C
Siyah
Zincir ve açık dişliler için sentetik esaslı gres
MOLYKOTE G 4500Sentetik
-60 / 170 °C
2
Beyaz
USDA-H1 gıda uyumlu NLGI 2 sentetik, yüksek sıcaklık ve basınç gresi. Suya ve korozyona dayanıklı. Damlama noktası 270 oC
MOLYKOTE G 4501Sentetik
-60 / 170 °C
1
Beyaz
USDA-H1 gıda uyumlu NLGI 1 sentetik, yüksek sıcaklık ve basınç gresi. Suya ve korozyona dayanıklı. Damlama noktası 270 oC
MOLYKOTE G 4700Sentetik
-60 / 180 °C
2
Siyah
Sentetik NLGI 2 , yüksek sıcaklık ve basınç gresi. Suya ve korozyona dayanıklı. Damlama noktası 285 oC
Sentetik (POE) Baz Yağlı GreslerÜrün Adı
Yağ Bazı
Sıcaklık Araılığı
NLGI
Renk
Tanım
MOLYKOTE BG 20
Sentetik
-45 / 180 °C
2-3
Bej
Katı yağlayıcılar ihtiva etmeyen sentetik kompleks esaslı gres.
MOLYKOTE BG 555Sentetik
-45 / 180 °C
2-3
Bej
Katı yağlayıcılar ihtiva etmeyen,düşük ses özellikli sentetik kompleks esaslı gres.
Sentetik (Flor-Silikon) Baz Yağlı Gresler
MOLYKOTE FS 1292Silikonlu
-40 / 200 °C
1-2
Beyaz
Kimyasal ortam aşırı basınç ve sıcaklıklar için flor-silikon esaslı gres.
MOLYKOTE FS 3451Silikonlu
-40 / 230 °C
2
Beyaz
Kimyasallara karşı dirençli yüksek sıcaklık ve ağır hizmet koşulları için flor-silikonlu gres.
MOLYKOTE FS 3452Silikonlu
-30 / 230 °C
2-3
Beyaz
Kimyasallara karşı dirençli yüksek sıcaklık ve ağır hizmet koşulları için yüksek yoğunluklu flor-silikonlu gres.
Sentetik (PFPE) Baz Yağlı Gresler
MOLYKOTE BG 87Sentetik
-35 / 280 °C
2
Beyaz
Çok yüksek sıcaklık, basınç ve kimyasal etkilere maruz yağlama noktaları için sentetik gres.
MOLYKOTE HP 300Sentetik
-35 / 280 °C
2
Beyaz
Çok yüksek sıcaklık, basınç ve kimyasal etkilere maruz yağlama noktaları için sentetik gres. USDA H1
Sentetik (Silikon) Baz Yağlı Gresler
DOW CORNING 111 COMPOUNDSilikonlu
-40 / 200 °C
Beyaz, Şeffaf
Yüksek viskoziteli silikon gres.
MOLYKOTE 33 LightSilikonlu
-73 / 180 °C
1
Pembe
Çok düşük ve yüksek sıcaklıklar için silikon esaslı gres.
MOLYKOTE 33 MediumSilikonlu
-73 / 180 °C
2
Pembe
Çok düşük ve yüksek sıcaklıklar için plastik uyumlu silikon esaslı gres.
MOLYKOTE 41Silikonlu
-18 / 290 °C
2
Siyah
Çok yüksek sıcaklıklar için silikon esaslı gres (düşük hızlarda)
MOLYKOTE 44 LightSilikonlu
-40 / 200 °C
1
Kahverengi
Geniş çalışma sıcaklıkları için silikon esaslı gres
MOLYKOTE 44 MediumSilikonlu
-40 / 200 °C
2
Kahverengi
Geniş çalışma sıcaklıkları için silikon esaslı gres.
MOLYKOTE 55MSilikonlu
-40 / 200 °C
2
Pembe
Pnömatik sistem ve conta yağlaması için silikon gres.
MOLYKOTE 7348Silikonlu
-20 / 230 °C
2
Açık Bej
Yüksek sıcaklık altında çalışan rulmanlı yataklar için silikon esaslı gres.
DC 4 COMPOUNDSilikonlu
-50 / 250 °C
Şeffaf, Beyaz
Silikon esaslı bilhassa izolasyon maksatlı yüksek viskoziteli gres.
DC 7 COMPOUNDSilikonlu
-50 / 250 °C
Şeffaf, Beyaz
Şeffaf silikon esaslı yapışkan yüksek yoğunluklu gres.
MOLYKOTE PG 21Silikonlu
-50 / 190 °C
2
Pembe
Geniş çalışma sıcaklıkları için plastik uyumlu silikonlu gres.
MOLYKOTE PG 54Silikonlu
-50 / 180 °C
2-3
Pembe
Geniş çalışma sıcaklığı olan, katı yağlayıcılar ihtiva eden plastikler ile uyumlu silikon bazlı gres.