guctony tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
    Alıntı

    Sarı veya pirinç bolca bulunuyor, bunu bende biliyorum. Ama bakır oranı ve yanındaki diğer metallere göre değişen pek çok tipi var. Benim bahsettiğim, tüm bakır alaşımları arasında işlenebilirliği en yüksek olan. Dışarıda bu alaşıma "Free cutting brass" deniyor.


    Alaşım prinçlerde Free cutting Brass tanımına alttaki malzemeler giriyor. Piyasada bulunabilirliklerine göre

    DIN1709(1981) Gz-Cu Zn 35 Al 1 sertlik 120 HB
    DIN1709(1981) Gz-Cu Zn34 Al 2 sertlik 150 HB
    DIN1709(1981) Gz-Cu Zn25 Al 5 sertlik 150 HB

    Kızıl Bronz Kızıl Brozlarda ulaşılabilecek en yuksek sertlik 75 HB

    en duşuk DIN 1705 1981 Gz-Cu Sn 5 Zn Pb sertlik 60HB

    Bronz alaşımlarda ulaşılabilecek en duşuk sertlik Kalay kurşun Bronzudur. Fakat yumuşaktır. kayma kapasitesi yuksektir. ama kuçuk ebatlarda işlemesi zor.
    DIN1716 (1981) G-Cu Pb 20 Sn sertlik 50Hb


    Benim kullandıgım Kalay Bronzu fosfatlı DIN 1705 (1969) G-Sn Bz 14 sertlik 115 HB

    Dediginiz gibi sert bir malzeme fakat tedarigi küçük çaplara indikce daha kolay.

    Şu anda bulabildigim en yumuşak duşuk çaplı malzeme

    Kalay kurşun bronzu DIN 1716 (1981) Gz-Cu Pb 10 Sn Sertlik 70 HB

    Bir sonraki mock-up ı bu malzemeyi kullanarak yapacagım

    Alıntı

    Balistik performansı yüksek mermilerin ortaya çıkışı 80 li senelerde, aslına bakarsanız pek te yeni bir şey değil. Neredeyse 70 yıl önce W. Haack (alman) bu konuda yayınladığı makalesinde tüm matematiksel verileri belirtmiş ve çeşitli modellemeler yapmış. Bu yayım 2. dünya harbi sonuna kadar saklanmış. Günümüzde yapılan Haack'ın formüllerini modern makineler yardımı ile yeniden hayata geçirilmesi.
    Bisikleti yeniden keşfetmeye çalışmak, zaman ve malzeme israfından başka bir şey değildir.
    Bilgi ve deneyim birikimlerinden faydalanmak ve mümkünse üzerine birşeyler ilave etmek daha akılcı görünüyor.

    Benim bakır önerim, sert bakır çubuktan işlenip sonra tavlanması yönünde idi.

    Bu tip mermi üretimi yapanlar, bakır ve bakır alaşımları kullanıyorlar. En popüler olanı sarı (brass) malzeme. Piyasada bulunur mu bilmem ama araştırmak istersen ASTM B16, SAE J461 veya J463 ya da UNS C36000 olarak anılıyor.

    Örnekler için : http://www.lehighbullets.com/

    Haack'ın makalesini de yüklemek istedim fakat, 5MB ye kadar müsaade olmasına rağmen 2.4MB dosya için hata verdi. İlgilenen olursa mail ekinde gönderebilirim.


    Sarı (brass) dediğimiz malzeme piyasada bolca bulunan Prinç. Pellet için aklımın kenarında tuttugum malzemelerden biri budur. Bisiketi yeniden keşfetmek dediginiz Konu benim cok haşır neşir oldugum bir konu Ben ona Amerikayı yeniden keşfetmek diyorum zaten genel bir deyim.

    Bu konu cok derin bir konu Yani amerikayı yeniden mi keşfetmek yoksa olanın üzerine mi koymak.
    Valla ben amerikayı yeniden keşfetmeyi seviyorum. Bu kişisel bir tercih. Neden mi derseniz Böylesi zaha zevkli sonuçta. Eger ki Bir hobiyi imalata dönüştürüyorsam bundan maksimum keyfi almak siterim. Gerçi bunu işimde de yapıyorum. Genelde en iyi tasarımlarım ve projelerim genelde bu malzeme ile oynama surecinden sonra cıkıyor. İyide balistik konusunda yeni ne bulucaksın diyorsunuz. yeniyi bulmak deyil amaç süreci yaşamak ve bundan keyif almak.

    Merak edenler olursa

    Tonguc salgar Facebook adresimi add etsin yaptıgım işleri paylaşmış olurum merak edenlerle..

    Saygılar


    Cok Yararlı bilgiler için teşekkurler. Pek tabiki Benim Yaklaşımım biraz farklı. Ben önce dene yanıl temel mantık bilgilerine ulaş sonra bu somut mantık bilgileri üzerinden araştırma yap mantığı güdüyorum. Neden derseniz Ön araştırmanın derinliginde kaybolmadan bu konudaki bilgi ve tecrube eksigimi pratikle zenginleştirmek ve bu veriler uzerinden araştırma yapmak.

    Bu Baglamda Şu an geliştirmeye ugraştıgımız pellet mock*up diye tabir edecegimiz prototip oncesi bir pellettir. Ve Gene de pelletin amacı yuksek hızlarda uzun mesafede istikrarıdır. Deneysel olarak sonuçları inceleme amaçtlıdır.


    Bakır pellet ilk tercihim deyil Nedeni ise Revolver tezgahların calışma hızı cok yuksektır. CNC revolver tezgahlar Genelde yumuşak malzemelere uygun deyildirler. Bakır dokum için daha uygun. Namlu sertligi konusuna gelirsek namluyu buyuk ihtimalle Sert krom kaplamaya sokacagım. Eger ön araştırmam sonucunda namlu içi Sürtünmenin Krom kaplamadan dolayı azalmasının aşırı bir hava kaybına neden olmayacagına ikna olursam. Aslında namluyu TiCN kaplatmak istiyordum ama iç kaplama da henuz uygun bir firma bulamadım.
    Özetlersek şu an tasarlamaya calıştıgım pellet yuksek hız uzun mesafe için. Eger bu konuda ilerleme kaydedersem. Buna uygun tüfek tasarlamak. Yani tüfege göre pellet deyil pellete göre tüfek tasarlamak. ;avci;


    Bu noktada 1/9.5 bir namu temin gerekecek gibi

    Alıntı

    önemli değil Tonguç,

    Yalnız fotoğraftaki örnek üretimlere baktımda 5,60 olan setlerin genişliği sanki fazla gibi geldi kesemeyebilir yani bolt ile mermiyi ittiğinde kafa kısmındaki setleri kesemeyebilir, birde sanırım özel bir çakı dizaynı kullanman gerekecek çünkü yüzey çizik olmuş, parlak ve pürüzsüz olmak zorunda.

    ön tarafta 5.60 lık kısım uzunluk olarak 1mm Mustafa Bey ama pelletin uc egiminden dolayı fazla gibi gorunuyor. Evet aslında durum şu numune oldugu için tek cakıda işlemi bitirmek istedim. normalde ikinici bir parlatma cakısının yuksek hızda yavaşça gecmesi gerekiyor. Parlaklık için şimdilik yapacak fazla birşey yok. Belki gümüş yada teflon kaplama dısında. Teflon kaplama şaka deyil yapılabiliniyor. Aslında Namlu içini de TiCN kaplamayı duşundum ama malesef namlu içine işlemiyor TiCN yoksa sertlik 3500 e cıkacaktı.


    Alıntı

    sonuç ne olursa olsun yine de en içten dileklerimle tebrik ediyorum. inşallah en iyiyi bulana kadar devam edeceğiz.
    sonsuz başarılar ve saygılar.

    Teşekkur ederim. Bir kere başladık durmak yok.

    Alıntı

    bunların arkasında havayı yakalıycak boşluk yokmu?

    Yok ondeki ve arkadaki cıkıntıların havayı kesecegini duşunuyoruz. Arkadaki tatlı daralamanın pelletle havayı geniş bir yuzeyden birbiri ile ilişkilendirecegini umuyorum.

    Mustafa bey

    Bugun için ayarlama yaptıysanız bozmayın
    Ben akşam gelir sabah dönerim demek isterdim............... ama şimdi patronla konuştum yarına izin alamıyorum. Mecburen hafta sonuna kaldım gibi Mustafa Bey.


    Kusura Bakmayın.

    Ankadaki arkadaşlarda bilir benim programlar hep boyle şaşıyor.

    Alıntı

    umarım sonuçlar başarılı olur.ne zaman test edilecek.

    Benim yurt dışı programım cumartesine attı. İstanbula hafta sonu gidecegim gibi gozukuyor. Akşam gözümü karartırsam evde bir tek atış yapacagım. Evanix ile. Chrono değerlerini merak ediyorum.

    Sanırım Böyle Birşeyden bahsediyorsunuz Mustafa Bey

    http://s4b.directupload.net/file/d/1792/stemyfx9_jpg.htm

    Öncelikle sabrınız ve iyi niyetiniz için teşekkurler Mustafa Abi. Kendimi biraz sabırsız hissediyorum. bu konuyla ilgili. Birde artık pelletin tasarımı size ait oldu. Adını serdar 1 koyuyorum izninizle. Herkez uygun görürse saat 2.00 de imalata yolluyorum. deneme amaçlı.

    Arkayı hafifletmek için arkayı daralttım sizce yeterli olurmu bu haliyle 3.13 gram 48.32 Grain

    Aşınma konusunda Haklısınız Ama itiraf etmem gerekirse Evanixi alma sebebim butur amaçlar için kullanmak aslında. T 12 me hayatta kıyamam böyle denemeler için. Aşınmayı azaltmak için pelleti yada namluyu bor yagı ile yaglamayı dusunuyorum ne dersiniz.

    Saygılar

    Alıntı

    Sayın guctony %80 cevabım evet olurdu ama etek kısmı konveks olmuş ben tam ters şekilde konkav olması daha iyi olabilir mi (gerçi mustafa abi çalışamayacak demişti ama biz yine de jimnastiğe devam)bu şekilde de bu tıpaç olayını daha basit hale getiremez miyiz diye de kendime soruyorum

    hatta 2 farklı malzemeyi bir arada kullanamaz mıyız mesela içte plastik dışta metal gibi

    konkav olmasına şimdilik sıvak bakmıyorum Mühendis bey neden derseniz amaç olabildigince agır bir pellet tasarlamak. Agırlıktan fedakarlık etmek istemiyorum. Çünku her nekadar peleet iri gorunsene malzeme seçiminden dolayı o ebatta bile 30 grain kadar anca. vede şarjörun boyu hesaba katılırsa dahada arrtırmak mumkun gurunmuyor.

    iki malzemeyi bir arada kullanmakta gene agırlıktan tasaruf etmeyi getirecek,. Bu nedenli iki aşamalı bir yuklemeyi öngördum. Amaç olabildigince iri bir pellet ve onu itecek sızdırmaz bir tıkaç


    dedigim gibi benim amacım sureci tamamiyle Tornaya taşımak bu şekilde iyi bildigim bir konudan imalatı yapmak istiyorum. Dokum Türkiye de çok ciddi firmalarla çalışmadıgınız surece cok sorunlu.

    Aklımda ki ikinci çözum pellet serlikleri ile başa cıkmak için amerikalıların Putty diye tanımladıkları namlu içi kaplama macunları var. yuksek guçteki yivli av silahlarında kullanıyorlar. Hem namliu iç sertligini arttırıyor hemde yiv setlerdeki her turlu bozuklugu alıyor. Niyetim namlu içini bu şekilde kaplıyıp sertlik sorununu aşmak

    Alıntı

    Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    Evanix Bolt Action da ardarda 2 pelet sürülmüyor.
    Sidelever konusunda tecrübem yok. Şayet mekanizmaları aynı ise bu düşünceniz işe yaramayacaktır.

    Şu şekilde oluyor.

    İlk kurmada pelleti suruyorsunuz sonra sideleveri geri cektiginizde elinizle şaröru bir tur ceviriyorsunuz. Ancak öyle oluyor Şimdilik. :whistling:;$.,

    Alıntı

    berilyumlu bakır min 240 hb max 390 hb , gsnbz12 malzeme ise min 90 max110 hb , havalı silahlarda kullanılan namlu celiği ise max 180 hb sertliğindedir .malzeme olarak seçimleriniz bence yanlış zamak ,gcupb20 ve uzeri kurşun içeren alaşımlar kullanım amacınıza daha yatkın ,özellikle zamak enjeksiyon döküme uygun üretilebilirliği daha basit . verdiğiniz form teflon boyunu uzatmanız çekirdek boyunuda kısaltmanız durumunda iyi iş çıkarabilir , palet formunuz bc olarak 0.5 üzeri gibi görünüyor.
    bu linkt]e http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.htmlbir ara radyüslere göre mermi aerodinamik hesaplama formulleri bulmuştum inceleyin ilginizi çekebilir .

    kolay gelsin

    Berilyumlu bakır ve bronz tercih etmemin iki sebebi var. Birincisi pelletleri CNC tornada cekmek istiyorum. Bunun için işlenebilecek kadar sert bir malzeme ihtiyacım var. Kalıplı döküm imalatı dışında yuksek adetli imalatlarda maliyeti dusurebilecek birinci secenek CNC tornalar. Burada bahsettim CNC torna biraz farklı Revolver CNC torna diye tanımılıyabilecegim malzemeyi ileri geri surerken cakıların sabit durdugu özel bir tip cok yuksek imalat hızına sahip bir torna. genelde civata imalatında kullanılır.
    İkinci sebeb ise ekteki tablolara bakarsanız özgül agırlık olarak kurşuna yakın ama ucuz malzemeler içinde en mantıklıları tabi Bakır da bu işe uygun ama CNC torna için bu 5.5mm cap için yumuşak bir malzeme.

    Burada boronz malzemenin agırlıktaki dez avantajını olabildigince buyuk bir pellet tasarlıyarsak aşmak istiyorum

    Diger bir sebeb ise Pellet tasarımının kafamdaki projenin birinci aşaması olması. Aslında niyetim ses hızının ustunde calışabilecek bir pellet tasarlamak. Kurşun pelletlerin yuksek hızlarda namluda eridigi için bu işe uygun olmadıgı biliyorum .bu başarılı pellet tasarımından yola cıkarak daha yuksek hızlı bir uydurmasyon PCP havalı tüfek yapmak istiyorum kendime. Hedefledigim kullanım basıncı 300 bar. Bunun için Airsoftcuların kullandıgı kevlar kaplı tuplerden bir tane aldım. Uydurmasyon diyorum çünkü amacım işlevsel bir tüfek tasarlamak deyil şimdilik. Şekilsiz ama yuksek hızda pellet atabilecek bir sistem tasarlamak istiyorum şimdilik..

    Verdiginiz link için cok teşekkurler. Cok faydasını görecegim gibi geliyor..

    Saygılar