guctony tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

    Mustafa bey

    herşeyden öncelikle teşekkurler sanırım beni onca çabaya girip sonra namluda sıkışacak bir operasyondan kurtardınız. Hımm ama açıkcası bu tarzda bir imalat yapmaya kafayı taktım. daha cok uzun menzile uygun bir çekirdek tasarlayıp uretmek istiyorum. Bu arada bilgisizligimi hoş görün ama kaval namlu ile kastettiğiniz yivsiz namlu oluyor deyilmi...
    Şimdi öncelikle carşamba akşam istanbula ucuyorum perşembe de libyaya çarşamba akşam saatlerinde 7den sonra nerede olursunuz programınız müsaittmi diye sormak istiyorum.
    Birde tez canlılıgımı hoş gorurseniz söylediklerinizden anladıklarımı sizinle paylaşmak istiyorum dogru anlamadım mı diye.
    1) genel olarak solid bir pelleti yiv sette surebilme sorunu daha cok gereken basıncın orantılı olarak artması ile ilgili. Ne kadar sert o kadar eksra basınç anladıgım kadarıyla.
    2) Radikal tasarımla kastetiginiz sert bir yuzeyi olabildigince az yivlere surtunecegi bir şekilde tasarlamak ama bunu yaparkende yivlerin çekirdeği dönme eğilimi verecek kadar basması gerekliliği sanıyorum.
    3)Cekirdegin agırlık merkezinin önde olması gerektigi ve 1/10 twist ile heliks boyu uzayacagı için birim zamanda öne haraket daha fazla olacak demek istiyorsunuz sanırım.
    Hımmmm

    bunları düşünmem gerekiyor... Ama vazgeçmek yok. Tasarım işinde kökleri ikinci dunya savaşına dayanan bir ekol vardır. temsilcid e almanlardır. Alman muhendisligi imkansız bir fikri alıp evirip cevirip yapılabilir bir hale getirmekle ünlüdür. İngilizler ise yapıması cok kolay bir işi imkansız bir tasarıma cevirmekte meşhurdurlar. En azından öyle derler.

    bence bu sektörün solid bir pellete ihtiyacı var.

    İlginize teşekkurler

    iyi akşamlar

    etegi kısaltmanın faydası olacagı dusuncesine bende amartörce katılıyorum ama ilk deneme için etegi uzun tutup arka taraftaki teflon yastıgı olabildigince fazla iç içe geçirmek dusuncesi agır basıyor. Niyetim ilk ateşleme anında iki konikligin sıkı bir şekilde birbirine gecmesi ve teflonu birazda şişirmesi sızdırmazlık amacıyla. Belki de 10 numaradan iki farklı etek boyunda yapıp aradaki farkı test etmek gerekecek. ;$.,:him:s8|

    Arkadaşlar

    Pellet konusunda bir adım daha ileri gidip kendi pelletimi üertmeyi denemeye karar verdim.

    http://s10b.directupload.net/file/d/1791/ilxsd9jt_jpg.htm

    http://s3b.directupload.net/file/d/1791/fbl6854b_jpg.htm

    http://s1b.directupload.net/file/d/1791/yixoys2r_jpg.htm

    http://s6b.directupload.net/file/d/1791/u9jj3aus_jpg.htm

    http://s3b.directupload.net/file/d/1791/ccmbaaxu_jpg.htm

    Şu ana kadar olan çalışmaların sonucu şunlardır.

    Malzeme olarak serleştirilmiş bakır alaşım "bakır berilyum" yada Bronz kullanmaya karar verdim. İki malzemeden de cubuk olarak aldım yanımda duruyor.

    Amacım
    1) Evanix'inim şarşörunun izin verdigi kadar iri bir Pellet tasarlamak.
    2) Bu tasarımı olabildigince balistik etkinligi yuksek bir şekilde tasarlamak
    3) pelleti tasarlarken evanix'in tasarımından gelen zayıflıkları ve guclu yonlerini birleştirerek tasarlamak Örn; sarjörun uzunugu avantaj ama şarjörun arkasındakı şişkinlik dez avantaj.
    Bu avantaj ve dez avantajı goz onunde bulundururak şöyle bir sistem olusturmaya karar verdim. Pelletimin arka kısmı daralacak boylece govde ve agırlık kazanmış iken şarjörü modifiye etmem gerekmiyecek. Vede pelletin arkasına hava sızdırmazlıgı saglayacak ve pelleti itecek bir yastık ilave etmeye karar verdim. Bunun malzemesini şu an için teflon olarak öngöruyorum.
    4) dogal olarak tıkac ile pelleti aynı anda şarjöre suremiyecegim için buldugum çözum şarjöre ardışıl olarak bir pellet bir tıkaç surmek. Yani 6li yuvadan 3 adet atılabilir pellet sistemi oluşturmak niyetindeyim. Her seferinde ilk kurulumda önce pelleti surup arkasından ikinci bir kurma yapıp pelletin arka tarafındaki konik yataga oturarak ve yastıgı şişirip namlunun içinde sıkı geçme yapacak bir sistem..

    Nedersiniz

    Bu noktada sonra yardımınıza ihtiyacım var. Öncelikle bu sisteme katmak istediginiz yada uyarmak istediginiz birşey varsa katkınız süreci hızlandıracaktır. İkincisi 11 farklı tipte ön tasarım yaptım sizce hangisi ilk 3e girer prototip aşamasına geçmek için.

    Yada bu formlar sizce uygun degilmidir.

    Yarın Evanix i atölyeye getirip kumpasla ölculerini alıp ona göre pellet ebat ve boyutu sonlandıracagım. perşembe gunu bir yurt dışı gezim var. Pazartesi dönuyorum gitmemeden prototipleri imalata verip salı gunude deneme atışlarını yapmak istiyorum.

    Sizin öneriniz ne olur..

    NOT: Salı gunlu deneme atışlarınlarına farklı tipte pellet uretilecektir. Atış sahasında Chrono ile namlu cıkış hızı ve 50 m deki hızı olçulerek Chair gun ile BC degerleri tespit edilecektir.

    burada en uygun sonuç veren pellet ise 100m için tekrar uretilecektir.

    Saygılar

    Degerli katkılarınızı bekliyorum
    ;tufey#

    FX t12 namlusunun geometrisini nereden ögrenebiliriz.

    Yani kumpasla olçmek dısında yiv setlerin birbirine olan uzaklıklarını ve namlunun en geniş capının metrik dataları nerede vardır.

    Şöyle ki fx pelleti harbi ile namlu agzından pelleti sürüp arka taraftan cıkartınca net bir şekilde pellet uzerinde yiv setleri göruyoruz. fakat pelleti surerken namlu şokunu geçtikten sonra pellet oldukca rahat kayıyor ve pelletteki yiv izleri ne kadar da duzgun olsa bana belli belirsiz gib geliyor.

    Bunu sebebi pellet tasarımının gercek ateşleme anında hava basıncıyla genişliyip namluya tam oturmasını saglamak için mi.....
    Ve de oyle iste daha sert bile pellet tasarımında asıl sıkıntı pellet ebadının nalu yatagına sıkı sıkıya oturmaktansa şoktan gecerken deforme olmayacak hatta şoka zarar vermeyecek kadar kuçuk tasarlanmasını gerektirmesindenmi.

    Diger bir degişle sert ve namlu capına tam oturan bir pellet için ideal olan şoksuz bir namlumu

    Ne Dersiniz

    Saygılar

    Selamlar

    Bilen abilere bir soru. PCP namlularımızın dayanabilecegi yada diger bir değişle yiv setlere zarar vermeden kullanacagımız en sert alaşım nedir sizce. Parmak kuralı olarak namlu celiginden yumuşak yada sertlik degeri olarak yumuşak herhangi bir malzeme diyebilirmiyiz. Yoksa ayrıca alaşımın yuzey sürtünmesinden yola çıkarak aşindırmayıda (abrasiveness) hesaba katmamız gerekirmi

    Saygılar

    Hımm bilimin eger ve belkilerle ilgilenmesi bencede dogru olmaz ama bilimi oluşturan bilim adamlarını eger ve belkilerden ayıklamak bence mumkun deyil ve hatta olmamalı. Felsefe ve etik gibi kavramlar kafası çalışan her insanın biraz kafa yorması gereken şeyler bence. Olan dedigimiz şeyin ne oldugunu bilmeden ne oldugunu bulmaya çalışmak bence guzel birşey( felsefi olarakta etik olarakta). Ve sizinle aynı fikirdeyim bambaşka bir evren olacaktı o kucuk saniye farkı ile. Ve İşte soru da burada zaten neden olmadı!!!!!! bilim bu deneyle bunun raslantısallıgını yada değişmez bir şekilde aynı olacagını kanıtlıyacak bizlere. Ve pek cok başka soruyu getirecek bilimin temel cıkmazına bir döngü şans eserimi yaratıldık yoksa buyuk bir planını parçasımıyız. Tabiki bilim bunu araştırmıyor ama bu deneyin sonucunu yorumluyan insanlar oldugu zaman bilim nasıl tarafsız kalacak bu konuda......İnşaat sektöründeyim ve her proje var olan en küçük yapı taşından başlar ve şekillenir. Var olan en kuçuk yapı taşını bulabilirsek birileri kopya koyun dolly gibi bu en kucuk yapı taşı ile oynamaya başlamaz mı sizce. Ve bu sizce etik bir problem deyil mi.

    Alıntı

    Bu ihtimaller asla bilemeyeceğimiz şeyler ama zaten bilim "eğer"lerle ya da "belki"lerle ilgilenmez. Bilimadamları yapmaları gerektiği gibi "olan"ı bulmaya çalışıyor.

    Belki bizim yaşam zamanımızda deyil ama bir gun bu ihtimaller bilinecek ve ne zaman oldugu onemli deyil. Bilim adamları kendilerini "nedensellik", "eğer" ve "belkilerden" ayıkladıkları zaman inşa ettikleri makinanın küçük bir parçasına yada çarkına dönüşmuyorlar mı sizce. Burada tabi ki kişisel tercihler ön planda benim tercihim dönüşmemeleri yönünde ama iki durumunda deger olarak birbirinden bir farkı oldugunu tabiki iddaa etmiyorum.

    Saygılar

    aslında ben konuya biraz daha farklı bir açıdan girmek istiyorum


    Bence vede bir kaç bilimadamına göre insanlıgın varlıgını sürdürmesi için bir şekilde dünyadan kopması gerekiyor. Bu deneyin direk böyle bir sonuç olurmasa da bunun için bir basamak oldugunu düşünüyorum. sonuçta amaç bu olsa da ol masada Bilimde raslantısallıgın önüne geçemiyor bir şekilde. Raslantısallık kelimesini de rastgele kullanmıyorum. Çünkü teoride şu anki varlığımız gezegenlerin ve evrenlerin varlıgı bu rastlantısallı-ğa yada diğer bir deyişe kaotik düzene oturuyor.
    Nasıl mı! araştırılan big bang eger oldugundan saniyenin milyonda biri daha uzun sürmüş olsaydı buyuk ihtimalle bugun bildigimiz evren, sistem, canlı döngüsünün hiçbiri olmayacaktı. Belki bugune kadar bulabildigimiz elementlerin hiç biri olmayacaktı. O zaman bence en önemli varoluş sorusuna bilinçsizde olsa bir cevap aranıyor. Neden böyleyiz. Neden böyle yaratıldık. Bu sorunun en temeline inersek butun egomuzu,kimligimizi,açıklamalarımızı bir kenara bırakarak. Neden big bang'in mekaniginde gizli. Ha bu neden neye fayda edecek hiç bir fikrim yok gerekte yok. Ama ihtimal dahilindeki malzemenin en temel alt birimini bulundu birisi onu paketleyip satmanın yolunu bulacaktır.

    saygılar

    Alıntı

    şu dürbüne harcadığınla tam senlik bir vito alırdın arkaya kurulurdun ohhh

    Meraktır kedinin ölümü. Hepsinin tadına bakmak lazımm ki bilelim en dogrusu hangisi. su anda bir barska 10-40x50 bir barska 40x50 yolda. Birde hafif dürbün kaldı. T12 ye buyuk durbun gitmiyor. T12 2 kilo durbun 1 kilo pek dogru bir orantı deyil bence. Sonuçta iyi atan her zaman atıcı dürbün fayda etmiyor.

    Arkadaşlar

    FX T12 için yurt dışından dürbün Bakıyorum. Amaç T12 nin en önemli avantajlarından birini kullanmak. Hafifligini; Yani T12 için olabildigince hafif ama bir o kadar da güçlü bir dürbün arıyorum. Sabit zoomlar da tercih konusudur. bence 10x-20x aralıgında bir dürbun 50 metre atışaları için yeterli

    Su ana kadar 3 dürbün belirliyebildim.

    http://www.opticsplanet.net/bshnl-nv-321040m.html (Bushnell Elite 3200 10x40 Riflescope)
    http://www.swfa.com/pc-4717-704-si…ifle-scope.aspx (Simmons 4-14x44 Aetec Master Series)
    http://www.swfa.com/pc-4307-2760-s…riflescope.aspx (SWFA SS 20x42 Tactical Riflescope )

    Daha iyi önerileri olan arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum.

    Alıntı

    Merhaba arkadaşlar, güzel grup olmuş tebrikler. :thumbup: Bu tüfeğin stabil atış sayısı nedir acaba?

    Selamlar su anda stabil atış 12 pellet civarında... Beraberinde gelen sert yayı takıp ayar vidasını sonuna kadar cevirdim. Fx pellet'te 1150fps veriyor. ama 20. atışta 100'e dusuyor basınç.
    Birde bu hızda pelletler biraz stabilitesini kaybediyor galiba.

    Alıntı

    Tetik söylendiği kadar sert ise (denemedim) çok başarılı bir gurup tebrik ederim


    Genede basınç ayarı dusurulse bile 15 ten fazla stabil atış yapmaz bence. Tabi henuz denemedim. Tetik herkeze göre deyil ama alışılabilinir. Hatta sertligi benim gibi acemi atıcılara bir sure hitap edebilir.


    Ama kesinlikle Bülent beyin grupmanı başarılı Hatta benim butun gurupmanlardan daha başarılı (ama ben yarım destekle atış yapıyorum ;confused;;confused;;confused; )

    iki tane getirebilirim..

    Ama henuz tam bilmiyorum Amerikadan gumruk cıkısı yaparken gumrukteki amerikalı arkadaslar sorun cıkartır mı.

    Birde cok dusuk bir ihtimal ama T.C. grişinde sıkıntı yaşarmıyım. Aslında benle beraber gelecek amerikalı bir arkadaşım var acaba o dahamı rahat geçiririr.

    Birde şu atış uzmanı amerikalı arkadaşımızın emaile filan varmı. Amerikan pasaportlu birisi havalı tufek sokmak isterse T.C. ye ondan ögrenelim..

    Hayalde sınır olmazmış.

    Sabit zoom bir kaç sebepten dolayı ilginç geliyor.
    1) haraketli parça sayısı az
    2) daha az parca ve lens takımı bana daha aydınlık bir dürbün olacagını düşündürüyor.
    3) zoomlu dürbünler gerçekten çözüm mü onuda sorgulamak lazım diye dusunuyorum. zoom lu mil-dot dürbünde cok dikkatli çalışmalar yapmadan mesafe tahmini yapmak zor gibi geliyor bana. ve Şu an kullandigım durbunun zoom ayarı o kadar sıkı ki her seferinde durbun ayarını mı bozuyorum diye endişe ediyorum.
    4) birde sabit zoomun benim gibi bir acemi için atış istikrarı saglıyacagını duşunuyorum. Zoomlu dürbünde ister istemez oyna dur durumu oluyor.
    5) diger tipteki durbunlerim bulundugu için sabit zoomlu bir durbunle deneme yapmak iyi olur diye dusunuyorum.

    Ne dersiniz Denemeye deyermi