Öncelikle kıymetli bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim. Konuyu takip ettim fakat, henüz vakit bulabiliyorum yazabilmek için.
Hobilerin en güzel yanı derinlere indikçe insan yetilerini artırması ve malzeme bilgisine uyandırdığı merak. Mühendislik eğitimi aldım, malzemeler, fizik, hesaplamalar aşina olduğum şeyler. Fakat hobilerin insana öğrettikleri şaşırtıcı şekilde çok güzel. Hem de zorunlu ders değil severek öğrenmek istiyor ve araştırıyorsunuz.
Balık avı için güzel atış için aksiyon değerleri en ideal olta kamışı arayışı, en hassas malzeme ve suni yem ile hedefteki balığı yakalama çabası insana fiziği, hesaplamayı öğretmek için en eğlenceli yollardan birisi. Veya atıcılık hobimde silah yağlarını araştırırken; otomobil yağlarında buhar yanma sıcaklığı, 5 derece eğimdeki akıcılığı gibi tüm teknik detaylarını verilirken silah yağı üreticilerinin bu verileri neden paylaşmadığını merak edip, amerikan ordusunun m16 piyade tüfeği için kullandığı silah yağının aslında teknik olarak hangi motor yağı ile denk olduğunu araştırmak bence büyük bir keyif. Silah yağı olarak 30ml'si 90 liraya, motor yağı olarak 4lt'si 150 liraya satılabiliyor mesela.
Burada da çok kıymetli forum üyeleri teknik ve deneyimsel manada bilgilerini paylaşıyorlar. Havalı olmasına rağmen, peletin aeorodinamik verilerini, rüzgarı, askeri mil dot hesabını öğrenip uygulayan birisinin ihtiyaç halinde ateşli yivli bir tüfekle de başarılı olmaması için bir sebep yok.
Namludan içeri sürdüğümüz tek şey minik kurşun peletler. JSB, H&N gibi rüzgar direnç katsayılarını ölçümleyip standarda bağlayıp üretim yapan markaların peletlerini satın alıyorsam, hassaslığını korumak ve test atışlarımda kararlı sonuçlar görmek isterim.
Bu hobiye 2 ay olmadı başlayalı ama 500 liralık tüfeğime 1000 lira civarı harcayıp dürbün+dampa aldım. Ve sürekli FX impact v.b. tüfekleri takip eder oldum. FT yarışma videoları da öyle keza. Hayırlısı..
Sn. umtys cevap için teşekkür ederim. whiscombe honey benzeri bir karışımdan hazırlayabilirim, bir kutuya 3 damla varla yok arası etki edecektir. Denemek güzeldir Pellet holder ve pellet pouch deyince güzel örnekler gördüm. Özellikle pellet pouch yaşca büyük eski atıcıların önemli bir aksesuarıymış gördüğüm kadarıyla. Havalı ile avlanmanın yasak olmadığı ülkelerde, boyunlarına astıkları deriden sert kese içinde peletlerini taşıyorlarmış. Peleti almak da kolay içinden.
Sn. karamurat hazırladığım yuvarlak teneke kutu cepte taşımak için ideal oldu. Sünger de baskı yapınca zerre oynama olmuyor peletlerde.
Sn. berkman , Sn. umtys 'nin pellet holder yönlendirmesi ile çok güzel örnekler görmüştüm. Hucum yeleği içinden çıkan bir köpük plaka var elimde, delme denemesi yaptım, tüfeğin elimi atmadığım bir noktasını tespit ettim, oraya cırt bantla kolayca yapıştırıp, sökülebilen bir pelet tutucu yapmayı deneyeceğim. Videolarda da izledim, kutu taşımaktan kesinlikle daha pratik ve hızlı bir yöntem bence.
Şu da eskilerin sevdiği boyna asılanın tanıtım videosu
http://www.youtube.com/watch?v=-RaIMOPSI8w