teknoturk tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

    Hawke 3-9x40 AO için ben de Aliexpress'ten almayı düşünüyorum. Ön mercek çerçevesini 50mm ölçtüm. 49.5mm olandan almam gerekiyor sanırım.

    Bu güneşliklerin faydası hakkında deneyimli arkadaşlardan bilgi isterim. Askeri kullanımda, karşıdan mercek parlaması farkedilmesin diye bu tür ürünler kullanıldığını biliyorum ama bizim atışlar için faydasını da merak ediyorum.

    Dürbünüm pazartesi geldi. Hawke Vantage 3-9x40 MD AO IR modelini aldım. Aslında IR yani ışıklı imleci olan almayacaktım ama Hawke'nin distribütöründe yoktu ışıksız model.

    Geldiği gün DM60 ayak ile montajını yaptım lastikleme ile. Bugün 25-30-35 m de hızlıca ayarlama ve denemeler yaptım. Uygun vakitte mildot notlarımı alarak çeşitli mesafelerde ayar işini halledeceğim.

    Bugünki atışlarda aldığım keyfi anlatamam. Şişe, kağıt, tuğla v.b. herşeyi harika isabetle ve hızlıca nişan alma keyfi ile vurdum. Gittim yer moloz döküm alanı ve şişeleri orada kırdığımı tekrar hatırlatayım.

    Dürbüne sadece dikey çizgide ayarlama yapmam yetti. Güzel oturmuş yani.

    Fikir veren herkese teşekkürler.

    5075-e3097300.jpg

    30 adım mesafeden 8 atışta patlattığım fişek. Fişek 3 isabet aldı, sonuncu tam merkeze denk gelince fişeği patlatabildim.

    5087-8d91c6b5.png

    Herkese merhabalar,

    Ateşli silahlarda yaşadığım bir durumu havalı silahta da yaşayınca, tüfek ağırlık ve ebatları hakkında gerçek kullanıcı deneyimlerinin paylaşıldığı bir başlık açmak istedim. Tüfeğimi seçerken mümkün olduğuca hafif olan modeli seçmeye çalıştım ama katalogta yazan ağırlık gerçeği yansıtmıyormuş. Bu başlık sayesinde tüfek seçiminde, üreticinin hatalı verebileceği değerlerle yanlış seçimlere engel olabiliriz diye umuyorum.

    İlk olarak ben kendi havalı tüfeğimin dijital tartı ile ölçtüğüm bilgilerini paylaşayım.

    Hatsan Vortex 87 QE Dijital Kamuflaj Renk 5.5mm .22

    Ağırlık : Katalogtaki ağırlığı 3350 gram belirtilmiş fakat gerçek ağırlığı : 3845 gram (495 gram eksik yazmışlar kataloğa)

    Ek bilgi vereyim. Tüfeğin ayarlanabilir dipçik yanaklığı bile 360gram sadece. Plastik yanak, içindeki kalın metal mil ve kalın metal ayar somunu toplam 360 gram!

    Uzunluk : Tüfek uzunluğu katologtaki gibi 113cm

    Hedefi bugün denedim, sök tak çok pratik, ömürlük bir hedef oldu havalı için. Bu arada çelik kaşıklar neredeyse hiç etkilenmiyor çarpan peletten. Çok yakından, uzaktan farketmiyor. Kaşığın kenarlarına gelince kaşığı ezmiyor hatta iz bile göremedim. Ortadaki sap kısmında ise kurşun lekesi kalmış sadece. Döner olması sebebiyle, peletin enerjisini dönmeye harcıyor, darbe oluşmuyor. Tek sıkıntı ayna gibi parlaklık. Ortamla kamufle oluyor. Turuncu sticker yapıştırmak gerek 30m den sonra.

    5014-d8bebc9a.jpg

    barut_selim

    Beğendiğinize sevindim. Şişeler ve doğa duyarlılığı konusunda hem fikiriz.

    Aslına bakarsanız, attığımız saçmalar da hiç masum değil. Hem balıkçılıkta hem de ateşli ve havalı silahlarda kurşun metali ile doğayı zehirliyoruz. Balık tutarken ve atıcılıkta elime kurşun değdiyse, ellerimi yıkamadan bişey yemezdim. Hatta havalı tüfeğe saçma koyduktan sonra elimizle tüfek kundağına, dipçiğe, tetiğe dokunuyoruz ve tüfek de kirleniyor. Evde tüfeği öylesine elime almışsam bile, o ellerimle yeğenime dokunmuyorum. Yere pelet düşer de yeğenim bulup ağzına atar diye korkuyorum. Kurşun vucuttan atılamayan ve zehirleyici bir madde.

    Kazancından çok vakit geçirmek ve sevdiklerimizi ağırlamak için sahip olduğumuz ve emekle baktığımız bir meyve bahçesi var. Toprağına kasa kasa gübre veriyoruz, toprak analizi yaptırıyoruz, eksik maddeleri tamamlamaya çalılıyoruz. O toprağa bir kurşun tanesi dahi karışsın istemem. Emeklerimize kıyamam, toprak zehirlensin istemem. Veyahut bölgemizde baraj ve göletler var, oradan tarım arazileri sulanıyor, o sularda kalan olta kurşunları, suya yapılan atışlardaki kurşun saçmalar içimi acıtıyor.

    Heryer böyle, dünya tüm insanlığın bahçesi. Heryeri sahiplenmek gerek. Bu kadar ağır, ucuz ve kolay şekillenebilir metal olmadığı için kurşun kullanıyoruz ama zararlarını da düşünmemiz gerek. Balıkçılıkta, taş ve mermerden kurşun alternatifi arayışlarımız bile olmuştu bir forumda.

    Kağıda grupman atışları için metal kovadan bir pelet yakalayıcı da yapacağım. Bir hevesle pelet ne kadar güçlü, ne kadar uzağa gidiyor diye sağa sola ateş ediyoruz ama vicdanen rahat değilim. Açık poligon haricinde arazi ve bahçe için peletleri yakalayan taşıması kolay bir düzenek de yapacağım.

    Öncelikle kıymetli bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim. Konuyu takip ettim fakat, henüz vakit bulabiliyorum yazabilmek için.

    Hobilerin en güzel yanı derinlere indikçe insan yetilerini artırması ve malzeme bilgisine uyandırdığı merak. Mühendislik eğitimi aldım, malzemeler, fizik, hesaplamalar aşina olduğum şeyler. Fakat hobilerin insana öğrettikleri şaşırtıcı şekilde çok güzel. Hem de zorunlu ders değil severek öğrenmek istiyor ve araştırıyorsunuz.

    Balık avı için güzel atış için aksiyon değerleri en ideal olta kamışı arayışı, en hassas malzeme ve suni yem ile hedefteki balığı yakalama çabası insana fiziği, hesaplamayı öğretmek için en eğlenceli yollardan birisi. Veya atıcılık hobimde silah yağlarını araştırırken; otomobil yağlarında buhar yanma sıcaklığı, 5 derece eğimdeki akıcılığı gibi tüm teknik detaylarını verilirken silah yağı üreticilerinin bu verileri neden paylaşmadığını merak edip, amerikan ordusunun m16 piyade tüfeği için kullandığı silah yağının aslında teknik olarak hangi motor yağı ile denk olduğunu araştırmak bence büyük bir keyif. Silah yağı olarak 30ml'si 90 liraya, motor yağı olarak 4lt'si 150 liraya satılabiliyor mesela.

    Burada da çok kıymetli forum üyeleri teknik ve deneyimsel manada bilgilerini paylaşıyorlar. Havalı olmasına rağmen, peletin aeorodinamik verilerini, rüzgarı, askeri mil dot hesabını öğrenip uygulayan birisinin ihtiyaç halinde ateşli yivli bir tüfekle de başarılı olmaması için bir sebep yok.

    Namludan içeri sürdüğümüz tek şey minik kurşun peletler. JSB, H&N gibi rüzgar direnç katsayılarını ölçümleyip standarda bağlayıp üretim yapan markaların peletlerini satın alıyorsam, hassaslığını korumak ve test atışlarımda kararlı sonuçlar görmek isterim.

    Bu hobiye 2 ay olmadı başlayalı ama 500 liralık tüfeğime 1000 lira civarı harcayıp dürbün+dampa aldım. Ve sürekli FX impact v.b. tüfekleri takip eder oldum. FT yarışma videoları da öyle keza. Hayırlısı..


    Sn. umtys cevap için teşekkür ederim. whiscombe honey benzeri bir karışımdan hazırlayabilirim, bir kutuya 3 damla varla yok arası etki edecektir. Denemek güzeldir :) Pellet holder ve pellet pouch deyince güzel örnekler gördüm. Özellikle pellet pouch yaşca büyük eski atıcıların önemli bir aksesuarıymış gördüğüm kadarıyla. Havalı ile avlanmanın yasak olmadığı ülkelerde, boyunlarına astıkları deriden sert kese içinde peletlerini taşıyorlarmış. Peleti almak da kolay içinden.

    Sn. karamurat hazırladığım yuvarlak teneke kutu cepte taşımak için ideal oldu. Sünger de baskı yapınca zerre oynama olmuyor peletlerde.

    Sn. berkman , Sn. umtys 'nin pellet holder yönlendirmesi ile çok güzel örnekler görmüştüm. Hucum yeleği içinden çıkan bir köpük plaka var elimde, delme denemesi yaptım, tüfeğin elimi atmadığım bir noktasını tespit ettim, oraya cırt bantla kolayca yapıştırıp, sökülebilen bir pelet tutucu yapmayı deneyeceğim. Videolarda da izledim, kutu taşımaktan kesinlikle daha pratik ve hızlı bir yöntem bence.

    5007-63e21f82.jpg

    Şu da eskilerin sevdiği boyna asılanın tanıtım videosu

    http://www.youtube.com/watch?v=-RaIMOPSI8w

    Herkese merhabalar,

    Forumda cevap aradım ama bulamadım. Youtube'da izlediğim bazı videolarda gördüğüm uygulamaları merak ettim ve sormak istedim sizlere.

    1) FT yarışmalarını izliyorum yerli ve yabancı. Orada yarışmacılar peletleri cebinde mi taşıyor acaba? Sorum garip gelebilir ama yanlarında kutu v.b. görmedim, ellerini FT ceketlerinin cebine atıp peleti tek tek yerleştiyorlar namluya. FT gibi hassas atışlar yapılan bir yarışmada, pelet serbest şekilde cepte taşınmıyordur diye düşünüyorum, eteği ezilse sapma yapar. JSB'nin premium peletleri var, tek tek süngerdeki boşluklara yerleştirilmiş, onun gibi bir düzen var diye düşündüm ceplerinde.

    2) Bir hevesle atışa gittikçe elimdeki pelet çeşitlerini yanımda gezdiyorum ama içim acıyor, şıkır şıkır sallandıkça. Kaliteli pelet almaya çalışıp, sağa sola taşırken kalitesini düşürmek, etek ezmek akıllıca değil. Pelet taşımak için özel bir kutu var mı? Sonuçta özellikle PCP kullanıcıları tek tip pelete alışıp hep onu kullanıyorlar gibi.

    3) Videolarda peletleri birkaç damla yağlayıp kutuda muhafaza edenleri göndüm. Hatta su altında kevgirle hoplata hoplata yıkayıp, kurutup sonra yağlayan da var. Elimde JSB'den 5-6 kutu, Spoton v.b.'den 4-5 kutu oldu. JSB 18.13 atıyorum genelde, elim diğerlerine gitmiyor, oksitlenmesin diyorum. Yağlama tavsiye eder misiniz.


    Atışa giderken sadece JSB'nin Jumbo Heavy(18,13gr) ve Jumbo (15,89gr) modelini yanımda taşımak için iki bölmeli içi sünger ve kumaş bant kaplı bir kutu yaptım, çok sessiz oldu. Bölmeler 150 kadar peleti rahat alıyor. En azından şıkır şıkır etmiyor taşırken. Victory Sport peletin kutusunu da kadife kumaş ve kumaş bant ile kapladım denemelik.

    4952-0be43114.jpg


    Bir de balıkçılıkta olta iğnesi ve olta kurşunu taşımak için kulandığımız şu kutuları deneyeyim dedim olmadı. Peleti almak için baş ve işaret parmağın rahat gireceği bir genişlikte olmalı yuvalar. 200'lük yuvarlak metal kutular kadar geniş olmalı gözler rahatça peleti almak için. Dar gözden kolayca almak sıkıntı. Burda da amacım peletleri azar azar bir sürü gözde muhafaza edersek birbirlerine yükleri ve darbesi azalır diyeydi.

    4951-4d60b035.jpg

    Merhaba,

    M71 yeni bir tüfek, Ersüs firması da aynısını üretiyor. Sadece dış giydirmeleri farklı, kundak v.b. Merak ettiğim bir tüfek ama bir yaz dönemi görse iyi olur. Yazın arazide daha çok dener sahipleri. Hem Ersüs hem Husan'n kullanıcı yorumlarını takipteyiz silah gruplarında. Tavsiyem, facebook'da taktik gruplarını ve firmaların gruplarını takip etmeniz. Tüfeklerin fişek dikme v.b. sorunu varsa video ile paylaşıyor bazı kullanıcılar. Şikayetini dile getirmeye çalışıyor insanlar.

    Ruhsatlı tüfeği olanların yeni bir tüfek daha alabilmesi için gerekli belgeler.

    a) Şahsın mevcut Yivsiz Tüfek Ruhsatı var ve Ruhsatın düzenlenmesinde

    ibraz ettiği belgelerin tarihleri 6 ayı geçmemiş ise istenecek belgeler:

    1. Kaymakamlık Makamına Dilekçe.

    2. Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi (TC.No Olacak).

    3. Adli sicil aydı. ( isteğe bağlı ).

    4. (2) Adet Fotoğraf (Son 1 yıl içinde çekilmiş).

    5. Mevcut Yivsiz Tüfek Ruhsatı.


    b) Şahsın mevcut Yivsiz Tüfek Ruhsatı var ve Ruhsatın düzenlenmesinde

    ibraz ettiği belgelerin tarihleri 6 ayı geçmiş ise istenecek belgeler:

    1. Kaymakamlık Makamına Dilekçe.

    2. Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi (TC.No Olacak).

    3. Adli sicil aydı. ( isteğe bağlı ).

    4. (2) Adet Fotoğraf (Son 1 yıl içinde çekilmiş).

    5. Toplum Sağlığı Merkezi veya Aile Sağlığı Merkezinden, Yivsiz Tüfek Ruhsatı almasında.

    Psikolojik, Nörolojik ve Fiziki açıdan sakınca olmadığına dair doktor raporu.

    6. Mevcut Yivsiz Tüfek Ruhsatı.

    Mobil sitede "İzlenen konular" menüsüne tıkladığımızda listelenen konulardan birisine tıkladığımızda, bizi doğrudan son sayfayı gösterse iyi olur. Her defasında, konunun ilk sayfasındaki ilk mesajı görüyoruz ve sonra yeniden son sayfa numarasına tıklayıp gidiyoruz. Zaten izlemede olduğumuz için ilk mesajları daha öncesinde birkaç kez okumuş oluyoruz.

    Normal temada, son mesaja gitmek için buton var konu adı yanında fakat mobilde olmadığı için mobile özel son mesaja gitme kodu eklenebilir url'lere.

    Sn. teknotürk, bu konu forumda o kadar konuşuldu ki, yine de sizin uygulamadaki sonucu merakla bekliyorum, dm60 benzeri mantıkla çalışan yatagun ile bir sabit odaklı dürbün alıp mod.87 de şansımı deneyeyim diyorum.Bu arada dampaya guvenmeyip paket lastiği ve stoper önü serum lastiği uygulamasını ben olsam dikkate alırım.

    Paket lastiğine de alternatifler düşündüm. Paket lastiği kauçuktan olduğu için zamanla kurur sertleşir, nemden çürür diye düşündüğüm için kalıcı birşeyler kullanmak istiyorum.. Paket lastiği veya saç için kullanılan ince ve renkli lastikler yerine tek seferde dürbün etrafına düz oturan birşeyler olsa daha iyi olur diye düşündüm. Dengelemeyi tam yaparsam, vidalara da loctide gibi sabitleyici sıkar iyice sabitlerim dampa-dürbünü.

    Bunlardan ilki yaban ellerde "slingshot flat band" denilen latex malzemeden üretilen düz sapan bantıydı. Elimde bu banttan mevcut, her yeri eş kalınlıkta ve dürbün çerçevesine tam sarılır. Geniş olduğu için düzgün ve sıkı oturur dampa iç yüzeyi.

    Diğeri Nitecore marka pil şarj aletimin yanında gelen yine çok esnek siyah ve sarı renkteki iki band. Esneyip geniş objektiften geçirmesi kolay ve bir kere oturdu mu evladiyelik sabitlenir.

    Diğer bir malzeme de elektronik s-igar-a kullananların, alet patlamasın diye ve tarz olsun diye etrafına sardığı esnek silikon bantlar. Bunlar da kalıcı iş yapacaktır, kalınlıkları sabit.

    Son malzememiz de hepimizin bildiği o ringler. O ring mucizevi bir malzeme benim gözüm de. Pek çok şeyde kullanıyoruz. 1inç çapında 1mm-1,2mm kalınlığında her dampa ayağı için 10 tane yan yana dizilse çok iyi iş yapacağını düşünüyorum. Ayrıca hem tepmede dürbünü tutacak kadar güçlü durur hem de yan yana dizilmiş yatay çizgi şeklinde yüzeye tutunan silindirler olacağı için darbe emme için daha düzgün haraket edebilir. Hatta önce nitecore düz lastik, onun üstüne de 3 tane oring deneyebirim, dampa çapı müsade ederse.

    11mm tüfek rayına da çok çok ince silikon bant yaparsam, tüfek-dampa-dürbün arası 0 metal teması ile aşırı garanticilik yapabilirim. Eğer hala dürbün kırılacaksa helal olsun, ne diyeyim :)

    Hazırlıklar bende tamam gibi :) Dürbün işini önümüzdeki haftaya bıraktım, h.içi siparişimi veririm büyük ihtimal.


    4902-9fbda7db.jpg

    yaylı için çinin en kaliteli dürbünü vector optics lere bakın derim.alternatif olarak fixed zoom dürbünlerede bakabilirsiniz önemli olan cama işli reticle dürbünlere bakmanız dampa ayaklar kaç mm bilmiyorum ama mesela şu 30mm dürbün güzel..

    https://www.aliexpress.com/item/Tactical-…iceBeautifyAB=0

    Vector Optics ürünlerini de inceleyeceğim, teşekkür ederim.

    Dün, Sportsmatch, Hawke, Airgundepot, Pyramidair gibi sitelerdeki müşteri yorumlarından kendi yaptığım araştırmayı da paylaşayım.

    Sportsmatch sitesi, DM60 ürünü için diyor ki. Ön mercek çapı 51mm'i geçmeyen ve AO özelliği olmayan dürbünlerde kullanabilirsiniz. AO'dan kasıt hem zoom özelliği olamayacak hem de paralax ayarı. Yani mercekler sabit olacak 4x32mm, 10x44mm gibi. Bu bilgi işin mühendislik hesabı ve ürünün güvenli çalışma limitleri içinde kalması için verilen teknik bilgi. Yani bu "sınırlar içinde kalırsanız dürbün bozulmaz ve olur da bozulursa bizden hesap sorabilirsiniz, biz de hatamız varsa geliştirme yapar gönlünüzü alırız falan fişman" diyor :) Yaylı, PCP ayrımı yapmamış.

    Airgundepot'da Hawke dürbünlerin yorumlarını okudum. İnsanlar yorumlarda bilgi istemiş, bilenler de deneyimlerini paylaşmış. "Orta güçlü yaylıda olur mu?", "magnum yaylıda olur mu?" diye sorular var yorumlarda. Orada Vantage serisi yaylıda sağlıklı olmaz, 4x32 gibi sabit dürbünle dm60'la orta güçlüde olur gibi yorumlar var. Hawke'nin Airmax serisinin yaylılar için uygun olduğu, AO zoomlu olanları dahi güvenle kullanabileceklerini söyleyen kullanıcı yorumları. Airmax serisi de aşırı pahalı aynı özellikteki Vantage serisinden.

    Pyramidair sitesinde de benzer 1-2 yorum vardı sanırım.

    Özetle; Hem DM60'ın üreticisi hem de Hawke ürünlerinin teknik sınırlarını belirlemiş, ona göre seriler yapmış ve o sınırlar içindeki ürünlerine güvence vermiş. Sn. KaRaSaY gibi dampa ve lastikle önlemini alarak 40-44mm çapını geçmeden AO özellikli veya sabit yakınlaştırmalı bir dürbün kullanıp kullanmamak bize kalmış. Hüseyin Bey'in mod125, mod135'teki deneyimlerine güvenerek, Sn. ZETAX 'ın yaylı tüfekte dürbün kullanım bilgilerini dikkate alarak keyfim için bu riski almak istiyor ve havalı deneyimimi artırmak istiyorum :) Bütçeme göre Hawke, Vector vb. markalardan seçim yaparım.

    Benim de böyle bir şeyler yapmam gerekiyordu,teşekkür ederim fikir oldu.

    Rica ederim. Dönen metal hedef aradım, Gamo'nun modelleri var ama stokları tükenmiş hep istediğim tarzda olanlar. Pinterest uygulamasından "flip targets", diy metal targets" diye aratırsanız çok güzel modeller var. Bu yaptığım kısa sürede kesip biçmeden şekli. Yaza ağaç gövdesine çakılabilir tek modellerden yapacağım, field target yarışma videlarınındaki gibi mini parkur yapacağım bahçede. :)

    Ekleme : Field target yazınca aklıma geldi. Daha 2 ay öncesine kadar elime havalı tüfek almamıştım şimdi parkura özeniyorum. 2-3 arkadaşım havalıya heves etse daha neler yapar insan, Pcp falan :)

    Herkese merhaba,

    Cumartesi günü tüfekle harika birgün geçirdim. Hava güneşli ve sıcaktı, dedemlerin köydeki uçsuz bucaksız bahçesinde emniyetli bir şekilde ve istediğim mesafelerde, emaye tencere, alüminyum çaydanlık, bakır kova, eski yağ filtreleri gibi çeşit çeşit hurdayla güzel bir poligon yaptım :) Tüfeği jilet gibi sıfırladım hedef kağıdında.

    Pazar günü ise hava yağışlı ve soğuktu, ateşli tüfekle poligona gidecektik ama olmadı. Günü garajda tüfek temizliği ve hedef yapımı ile geçirdim. Metal hedef aklımdaydı ve Pinterest'e girip oradaki metal hedef fikirlerini inceledim. Malzeme olarak eski bir bisliklet sele borusu, kalın malzemeli çelik yemek kaşığı ve işime yaramayan dandik bir tüfek harbisini kullandım.

    Öncelikle hemen belirteyim. Hedefin söküp takılabilir olması benim için önemliydi. Bu yaptığım hedefe iki adet harbi çubuğu takabiliyorum yani 8 adet kaşık dizebilirim. İşim bitince sele borusu içine harbi çubukarı somunlarıyla giriyor. Yani arazide çanta içinde sadece boruyu taşımış oluyoruz. Denemesini gelecek hafta yaparım, arazide olacağız hava iyi olursa.

    Neler yaptım

    1 ) Önce sele borusunu, tüfek harbisinin dışındaki kauçuk-lastik borunun zar zor gireceği genişlikte matkapla deldim. Kauçuk boruyu döndüre döndüre geçirebildim deliklerden, amacım da buydu.

    2 ) Yine aynı kauçuk boruyu bu sefer somunların içinden geçirdim döndürerek, somuna göre yivlenmiş oldu, somundan taşan kauçuk fazlalıklarını kestim ve çok çok sağlam oldu. Metal harbi çubuğu üstünde çok sıkı şekilde duruyor ama zorlayınca hareket de ediyor. Bu sayede kaşık v.b. takacağım metal hedeflere göre ayar yapabiliyorum. Aralara pul da takınca kaşıklar sağ-sol yalpalamadan fırıl fırıl dönüyor.

    3 ) Kaşıkları resimlerde göreceğiniz şekilde sapından eğdim. Malzemeyi kontrollü kullanmayı severim, kesip atmadım sapları hemen. Delip de takabilirdim kaşık sapını fakat kaşığın bombe kısmını örtecek şekilde bükmeyi düşündüm. Sapları eğerken, eğilme yeri yuvarlak kalsın diye çelik bir vidayı eğilen yere denk getirdim, sonra pense yardımı ile iyice ezdim ve aradan vidayı çektim. Bu sayede, pelletin dik geleceği bombe kısmı korumuş oldum, daha uzun sürede zarar görür kaşıklar. Kenarlardan zaten daha kolay seker açı sebebiyle.

    4 ) Kaşıkların birbirine değmeyeceği şekide mesafeleri somunlarla ayarlayıp pullarını da koydum. Tek çubuğa 4 kaşığı sorunsuz takabiliyorum.

    Aslında ilk aklımdaki şey resimde solda göreceğiniz uzun vidaları kullanmaktı fakat sele borusuna yiv açabileceğim aparatımı bulamadım. Bu sebeple kauçuk-plastik boru ile harbi çubuğunu kullandım. Sele borusunu müsait olduğumda uzun vida ile de kullanabileceğim şekilde yiv açıcı ile deleceğim. Alternatifim olsun.

    Hedefi arazide bir dal parçasına oturtabilirim. Ayrıca PVC borulara takılan kör tapayla toprağa saplayabileğim bir demir çubuk daha ekleyebirim. Veya alt kısımlarını da ince delip çelik tel ile ağaç parçasına bağlayabilirim. Sabitlemek sorun olmaz.

    Seleborusu alüminyumdan fakat oldukça kalın. Pelletler uzun vadede zarar verebilir belki ama sorun değil. Çelik boru ile de denerim.


    4782-b52a976d.jpg

    karamurat Evet bahsettiğiniz Diana'yı da gördüm. Daha önce soran başka birisine de tavsiye edilmiş, yorumları da çok. Forumdaki eski konuları da okuyunca şu özeti çıkardım "Yaylı için 4-16 zoom fazla, 3-9x hatta 4x sabit zoomlu dürbün yeterli". O sebeple Diana'yı değerlendirmeye almamıştım.


    Diana sağlamlık olarak nasıldır artıkıl kırılması-kayması gibi durumlara meyilli mi acaba? Fiyatı da 180lira civarı. Bir de 180 Diana'ya vermek yerine 300-350tl civarı Hawke 3-9×40 almayı düşünebilirim.

    karamurat bir de bu IR ışıklandırmalı artıkıl faydalı mıdır acaba?