Merhaba,
Dürbün sıfırlama ilgili olarak bende bir kaç ekleme yapmak isterim. Öncelikle dürbünüzü tüfeğiniz tam parelel oalrak monte etmelisiniz. İçindeki artikle ile tüfeğiniz birebir parelel olmalıdır. Bu işi biraz aman alıyor işte...
Lazer güzel bir yöntem ancak bu iş için kullanılmayan lazerler tam düz bir hat izlemeyebilir ve tüfeğinize namlu ile aynı hizada monte etmeniz çok zordur. Bu iş için yurtdışında satılan ve 4,5 mm den başlayıp ateşi silahlara uyabilen namlunun içine sokulabilen prof. lazerler mevcut.Opticpalnet de görmüştüm zamanında...
Benim izlediğim yol ise şöyle;
PCP tüfek kullandığım için ve dürbünüm 10 metreden net bir görüş sağlayabildiği için aşağıdaki tabloyu kullanıyorum. Hedef kağıdını 10-15 metreye koyunuz.(noktalar çok küçük gelebilir bu sebeple daha büyük nokta haline getirmenizde sakınca yok). Daha sonra atış yaptıkça vuruş noktalarınıza göre yukarı-aşağıya ve sağ-sol olarak ayarlayınız. Clik ve MOA ayarlarını uzun uzuna anlatmaya gerek kalmadan deneme yanılma yolu ile kendiniz de bulabilrisiniz. Eğer vuruş aşağıya 1 cm vuruyorsa dürbününüzün üst kısmında bulunan düğmesini "up" yazan ok yönünde (clik) çeviriniz. Yukarı vuruyorsa da tam tersi işlemi yapınız. Vuruşunuz sağ-sol ayarı içinde yine aynı işlemi aynı mantık ile yapınız. Buradaki en önemli hususlar.
1-Tüfeğinizi destekli olarak atış yapmanız. Mümkünse sabit.
2-Tüfeğinizi sıfırlama yaparken kullandığınız mermiler her zaman kullandığınız mermi olmalıdır. Farklı mermiler farklı vuruş noktalarına sahip oldukları için hangi mermi ile sıfırlama yaparsanız o mermiyi kullanınız.
3-10 metreye sıfırladığınız tüfeğiniz, tüfeğinizin gücüne bağlı olarak, 20-30 metrede yukarı, 50 metre sonrası da aşağıya vuruş yapabilir. Ama siz her zaman sıfırladığınız mesafeyi baz alıp diğer mesafelere atış yaparken de buna göre hesaplamalısınız. Önemli olan dikine düz bir hat da vuruş yapmanızdır. Sağa ve sola kaçan vuruşlar, düzgün bir sıfırlamadan sonra, rüzgarın etkisi veya merminin yapısından kaynaklanabilir. Sıfırlamanızı bozmadan atış istikrarınızı koruyunuz ve bunlara göre hesaplayınız.
Benim bildiğim bir kaç küçük notu sizinle paylaştım eksiklerim yanlışlarım olursa daha tecrübeli arkadaşların düzeltmelerini rica ederim.
Bu konu ile ilgili Mustafa Abi nin daha önce yayınlamış olduğu yazı çok işinize yarayacaktır.
NOT: DİANA ABİ BEN BU YAZIYI YAZARKEN AYNI ANDA DAHA TEKNİK VE DAHA GÜZEL OLARAK ANLATMIŞ. ANLATIMI ÇOK GÜZEL OLMUŞ. KENDİSİNE TEŞEKKÜR EDERİZ.
Dürbün Montaj,Ayar ve atış ile ilgili Flash Demoları
The content cannot be displayed because it is no longer available.