[Resim Engellendi: http://img153.imageshack.us/img153/1664/resim1x.png]
Siluet atışı, vurduğu zaman bir şeyler olmasını görmeyi seven atıcıların sporudur. Hedefe isabet eden iyi yapılmış her atış, sehpadan havaya uçan hedef ve çıkan sesle birlikte farklı bir keyif verir. Siluet atışı hem zorlu hem de eğlenceli yarışma dalıdır.
Siluet atış sporunun kökeni, 1900 lü yılların başın da Meksika'daki avcılara dayanır. Siluet yarışması, ilk başlarda, canlı hayvanların siluet gölgesi olarak görülebildikleri bir görüş hattına yerleştirilmesi ve bu hayvanlara atış yapılması şeklinde başlamıştır. Bu yarışmalarda, hayvanı vurarak öldüren atıcı ödülü almaktaydı. Bu yarışma şekli kısa süre de yayılarak, 1940 lı yıllarda, tam ölçekli metal hedeflerin, uzak mesafeden, güçlü ateşli silahlarla vurulması seklinde gelişmiş; daha sonra da her türlü spor silahıyla yapılır hale gelmiştir.. Siluet atış sporu, günümüzde centerfire tüfek, kara barutlu tüfek, rimfire tüfek, havalı tüfek, centerfire tabanca, rimfire tabanca, ve havalı tabanca kullanılarak yapılmaktadır.
Orijinal siluet hedefleri, gerçek boyuta tavuk, domuz, hindi ve koç figürlerini kalın çelik sac levhadan kesilmesiyle yapılmıştır. Havalı silah yarışmalarında siluetlerin, 1/10 ölçeğinde küçültülmüş versiyonu kullanılır. Yarışmalarda, hedefler, dört cins hayvan siluetinin, beşli sıralar halinde farklı mesafelerde düzenlenmesiyle oluşturulur. Havalı tüfek siluet yarışmasında, atıcılar 20 yarda dizilen tavuk, 30 yardada dizilen domuz, 36 yardada dizilen hindi ve 45 yardada dizilen koç hedeflerine atış yapar. Havalı tabanca yarışmalarında da siluetler benzer şekilde 10, 12.5, 15 ve 18 yarda aynı sırada yerleştirilir.
Tipik bir maç 40,60 veya 80 atıştan oluşur. 40 atışlı bir maçta, atıcı, beşli grup halindeki 4 sıra hedefe, iki sefer atışla toplam 40 atış yapar. 60 veya 80 atışlık yarışmalarda atış sayısına göre her sıraya yapılan atış turu artırılır. Siluet yarışmalarında sehpa üzerine dizilen hedeflere atış soldan sağa doğru sırayla yapılır. Her hayvana bir atış yapılır. Eğer bir hedefi kaçırsanız, sıradaki sonraki hedefle devam edersiniz. Sırası dışında vurulan hedefler ıska sayılır. Skor yapmak çok basittir. Sehpada, tamamen devrilen veya sehpadan aşağı düşen her hedef puandır.Hatta doğru hedefi yıkan seken bir atış bile puan yazılır. Doğru sıradaki hedefin devrilme ve düşmesi dışındaki her şey ıska sayılır. Her sıraya atış yapmak için atıcıya 2.5 dakika süre verilir. Bu süreyi, diğer siluet sırasına geçmek için 15 saniye hazırlık süresi takip eder. 5 atışını 2.5 dakikada tamamlamayan atıcıların kalan hedefleri ıska sayılır. Havalı silah siluet atışlarında atışlar ayakta “of hand” pozisyonunda yapılır. İlave destek kullanmaya, tüfek kayışından destek almaya , omuz askısına, avuç desteği, destekli eldiven ve atış ceketlerine izin verilmez.
Tabanca dalı da yine desteksiz ayakta (iki eli kullanmak serbesttir) veya serbest atış pozisyonuyla yapılır. Serbest atış pozisyonu Creedmore pozisyonu gibi alışılmadık bazı atış şekillerini de kapsar. Creedmore pozisyonu atıcının yerde sırt üstü yatarken, ayak tabanı yere düz basarken, dizlerin bükülerek bacağın yerden kaldırılması ve atıcının sağ bacağından destek alarak atış yapma tekniğidir. Bütün pozisyonlarda her halükarda tabanca atıcının vücudu dışında bir şeyle temas edemez ve hiç bir şekilde tabanca dış destekle desteklenemez. Buna Creedmore pozisyonunda atıcının giyebileceği çizmenin kenarı da dahildir.
[Resim Engellendi: http://img10.imageshack.us/img10/2025/resim2fj.jpg]
Spor Meksika kaynaklı olduğu için yarışmalarda ve hedeflerde geleneksel olarak İspanyolca lisanı kullanılması adet olmuştur.. Gallina (Tavuk), Javelina (Domuz), Guajalote (Hindi), ve Borrego (Koç) hedefler için kullanılır Yarışmada hakemin komutları Listo (hazır),Fuego (Ateş),Alto Fuego (Ateşkes) şeklindedir.
Şu anda iki büyük organizasyon bu sporda etkin kuruluş olarak öne çıkmaktadır. Amerikan NRA (Milli tüfek Birliği) ve Uluslar arası IHMSA Uluslararası Tabanca Metalik Siluet birliği. Kurallar ve silah sınıfları benzer olsalar da her iki organizasyonun kuralları arasında ufak farklar mevcuttur. Tüfek yarışmalarında NRA kuralları daha popüler olup havalı tüfekte 3 kategoride , tabancada IHMSA kuralları daha popülerdir ve tabancada 6 kategoride yarışma düzenlenir. .22 kalibreye kadar havalı tüfekler ve tabancalar kullanılabilinir.
Kaynaklar :
http://www.airguns.net/comp_silhouette.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Metallic_silhouette
http://www.sunnyvalegunclub.com/activities/silhouette.html