1. Daha yaygın olan terimler m, m/sn,gram mıdır dünyadaki havalı silah sektöründe yoksa fps,grain gibi terimlermidir.
2.Anlaşılır olanı kullanmak konusunda ; elbetteki bende bu terimler yerine bildiğimiz anladığımız terimleri kullanmak isterim.Zaten başındada dediğim gibi bu yabancı terimlerin kullanıldığı yerlerde bilindik türkçe terimlerinde açıklayıcı mahiyette kullanılmasını uygun bulduğumu söyledim.
saygılar.
dragunow tarafından yazılan gönderiler
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Uzun lafın kısası herhangi sektörde ülke olarak alt sıralardaysak ve kullandığımız mühimmat bu sektörün mihenk taşlarına aitse onların kullandığı birimleri bilmemiz gerekir.Yoksa çok değil 4,5 sene önceki fps terimlerini m/sn olarak algılayan ıbs leri kg zanneden insanlar çıkabilir.Bilek güreşi örneğinde ve extreme örneğinde anlatmak istediğim buydu.Umarım anlatabilmişimdir.
saygılar.
-
Elbette bu birimler sadece havalı silahlar için kullanılan birimler değil ama burada bahsettiğimiz şeyler havalı silahlar. Yazımdada dediğim gibi eğer bu birimleri bilmezsek basit bir örnekle ; daha ilk havalı silah sitesinde burdaki birçok arkadaşım ve abimiz tartışıyoruz gamo hunter extreme silahını fark etmişim o zamanlar kullanılan yabancı ölçü birimlerini yeterince bilmediğim için ; fazla ayrıntıya girmeye gerek yok az kalsın tüfeği alıyordum. Allahtan işi bilen abilerimiz uyarmıştı o zamanın parasıyla yaklaşık bir milyar cebimde kaldı.Bunların dışında eğer yaptığınız şeylerin dünya nazarında ne anlama geldiğini görmek istiyorsanız bütün dünyada kullanılan birimleri bilmeniz gerekir. Bunun acısını özellikle bilek güreşi yaptığım dönemde ziyadesiyle yaşadım bir çok terimi öğreninceye kadar göbeğim çatladı.Bu yüzden temel terimlerin ve ne anlama geldiklerinin yazılmasını çok önemli buluyorum.
saygılar. -
Özellikle havalı silahlarla ilgili kaynak araştırmalarında; fps, grain, foot pount , yard ,ıbs gibi kavramlar kullanıldığını görürsünüz. Havalı silah sektörü sürekli gelişen ve büyüyen bir sektördür bu sektörün mihenk taşları ise ABD , ispanya, ingiltere gibi ülkelerdir.Bunların kullandığı birimleri ,ülkemizdeki havalı silah sektörünün gelişmesi ve doğru bilgilere ulaşılması için bilinmesi gerekir.Özellikle yapılan çalışmaların dünya nazarında ülkemizde ne boyutta olduğunu öğrenmek için bu birimlerin kullanılması, naçizane benim görüşüm gereklidir.Fakat bu değerlerin yanına özellikle yeni başlayanlar için m/s,m kg, gr şeklinde açıklamalarında yapılmasını gerekli olduğunu düşünüyorum.
saygılar. -
Dünyanın en zeki insanı olarak kabul edilen Prof.Dr.Naida Camukova, 1 yaşında konuşmaya başlamış. Camokova, çok fazla kitap okuduğu için 23 yaşında beyin kanaması geçirmiş. Fotografik hafızaya sahip olan Naida Camukova 300 sayfalık bir kitabı iki saate anlayarak okuyor ve bitiriyor. 33 yaşındaki Camukova, 3 binden fazla kitabı hafızasında taşıyor.
IQ zeka ölçüm testlerinde, Picasso ölçüm standartlarına göre 360 üzerinden 357 puan alan Camukova(normal bir insanın ıQ su 98 ila 102 arasındadır bu ölçüme göre bayanın ıQ su 199.37 oluyor), Okan Üniversitesi´ni ziyaret etti. Prof. Dr. Naida Camukova, üniversitenin İşletme Bölümünün girişimiyle öğrencilere ´Dünya Bilim kurgusu ve Türkiye´ konusunda konferans verdi. Konferans öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Prof. Dr. Naida Camukova soruları yanıtladı.
Zekasını ilk önce annesinin fark ettiğini anlatan Naida Camukova, ´Birinci yaşımı doldurduktan sonra cümlelerle konuşmaya başladım. ´r´ harfini diğer çocuklar söyleyemiyormuş, ben ise tam telaffuz edebiliyormuşum. Doktor olan annem bunları fark edince doktorlara başvurmuş ve durumumu öğrenmiş.´ diye konuştu. Zekanın ne işe yaradığı şeklindeki soruya Camukova, ´Gözümüzde büyüttüğümüz problemleri, basite indirgeyerek beynimizi kullanımıyla çözmeye yarar.´ cevabını verdi.
´Türkiye de sizin gibi çocuklar var mı?´ sorusu üzerine Camukova, ´Çocuklarda çok görüyorum. Özellikle okula başlamamış olan çocuklarda çok var. Ama eğitimde, devlet okullarındaki öğrenci sayısından kaynaklanan imkansızlıklardan dolayı, bana göre daha da vasatlaşıyorlar.´ şeklinde konuştu.
Zekanın zaten doğuştan geliştirilmesi gereken potansiyel olduğunu ifade eden Camukova, geliştirmedikçe, her şey gibi, zekanın da köreldiğini dile getirdi. Türkiye´ye sık sık geldiğini ifade eden Camukova, ´Son günlerde Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu ile birlikte üstün zekalı çocukların eğitimiyle ilgili çalışmalara başlıyoruz. İnşallah faydalı olacak.´ açıklamasında bulundu..
Çok fazla kitap okuduğundan 23 yaşında beyin kanaması geçirdiğini de anlatan Camukova, ´O zaman çok okuyordum, tıbben fazla birikimden olduğu söylendi. Okumayı azalttım. Fakat beynim her zaman çalışıyor olması gerekir. Az bir boşlukta kaldığımı düşünmeye başladığım zaman sıkıntı yaratıyor.´ dedi.
Boş kalmamak için neler yaptığı sorusuna Camukova, ´Çalışıyorum´ yanıtını verdi. Camukova, çalışmanın illa kitap okumak ya da makale yazmak anlamında gelmediğini belirterek, ´Beyni bir şekilde çalıştırmak, problem çözmek de beyni boş kalmamasını sağlar. Benim yapmaya çalıştığım şey, beynimin sadece bana faydalı olmasını değil çevredeki insanlara yasadığım ülkelere, dünyaya yararlı olmasını sağlamaktır.´ şeklinde konuştu.
Başarı konusunda sorulan soruya ilişkin Camukova, ´Doğru çözümlere ulaşmak için strese girmemek ve ne yapmak istediğini bilmeli ne yapacağını değil ne yapmak istediğini bilmeli ne yapacağını değil. Ne yapak istiyorsa onu hedef koyarak aradaki yılları araç olarak kullanmak.´ diye cevap verdi.
´Erkeklerin daha zeki oldukları iddia ediliyor bu konudaki düşünceleriniz´ şeklindeki soruya Camukova, ´Dünyada erkeğin zekası egemenlik yaratmamıştır. Erkek, zekasıyla birlikte cesareti egemenlik yaratmıştır. Dolayısıyla kim daha zeki konusu tartışılmaması gerek.´ diye konuştu
-
Pelletlerin namluya zor girme olayı öncelikle silahtan silaha farklılık gösterebilir basit bir örnekle benim elimdeki 1. nesil patriota promagnumlar çok rahat giriyor fakat prohunter lar cok zor giriyor.Bunun gibi bir çok örnekte aynı silah kullanıldığı halde bir arkadaşın tüfeğine tam oturan ts18 diğerininkine girmeyebiliyor.
İkinci olarak eğer merminin namludan çıktığı anda balistik özelliği ve namlu kalitesiyle orantılı olarak izafi bir hassasiyetle hedefe gittiği düsünülürse :merminin en iyi şekilde namlu içi yivsetleerine oturması yani belirli bir oranda namluya sıkışması gerekir birçok başlıktada belirtildiği gibi namluya boş gelmeyen yani hafif sıkışan mermilerin hassasiyeti her zaman daha iyidir diyebiliriz.
Üçüncü olarak birkaç örnekle acıklamak gerekirse :gamo power pellets adındaki sarı pelletlerin namluya boş geldiğini yani namluya diğer pelletlere göre daha az sıkıştığını özellikle 4.5 liklerini kullananlar rahatlıkla görebilir.Bu pelletlerin açıklamasına bakttığınızda ise namlu çıkış hızını %25 arttırdığını yazar bu farkın en önemli nedeni merminin namludan çıkarken oluşan sürtünmenin diğerlerine nazaran daha az oluşudur.Çeşitli kaynaklarda havalı silahlarda pelletin enerjisinin %70 ini bazı kaynaklarda %50 sini namlu icindeki sürtünmeden dolayı kaybettiğini yazar.Sonuç olarak mermi namlu sürtünmesi nekadar fazlaysa namlu çıkış hızı o kadar düşük olur.
Esas soruna gelecek olursak bu sürtünmenin ve enerji kaybının ;(eğer yivli bir silahta hassas atış yapmak istiyorsak ) mutlaka olması gerekir
fazla ayrıntıya girmeye gerek varmı bilmiyorum yani sabot mermiler kullanan silahların özelliklede bazı tankların yivsiz namlu kullandığı ve namlu çıkış hızı ile orantılı olarak deliciliğinin yüksek oranda arttırdığıda bir gerçektir.Fakat bu soruları havalı silahlar üzerinden sorduğunuzu düşünerek yukarıdaki açıklamaları yaptım.
saygılar. -
Muhtemelen tüfeğinizin yayı kırılmış. Tüfeği göndermekle iyi yapmışsınız.
saygılar. -
epey karavana yapmışız anlaşılan.
saygılar. -
Dün gece can sıkıntısından biraz güç araştırması yapayım dedim ortaya ilginç sonuçlar çıktı: paylaşayım dedim
İlk olarak güç farkının anlaşılması açısından standart bir 9mm parabellum mermisinin namlu çıkış hızı 320 ila 370m/s yani ortalama 420 ila 450 joule=320 ft/ıbs civarındaki güç ortalamasını hatırlatalım.
1. glock 50 li kalibrelik abancalar furyasına [Resim Engellendi: http://img25.imageshack.us/img25/4148/73788913.th.jpg] resimde görünen 50 gı mermisiyle girdi.
275 gr mermi
900fps
270m/s
492ft/lbs=667 joule
300gr mermi
860 fps
260m/s
493ft/ıbs=668 joule
evet bu hızdaki 50 li callik merminin kısa mesafeden durduruculuğu tartışılmaz ama yinede hızı çok düşük ve mermide inanılmaz bir alçalma yapar:bana göre değil işin aslı.2. olarak AMT Automag V 50ae mermisi yani action ekspres mermisi nam ı diyar desert eagle mermisi kullanıyor gücü ise hemen hemen desert eagle 50 cal ile aynı
3. olarak desert eagle
12.7 çarpı 33mm
325grlık mermi
ortalama 1200_1400 fps genel ortalama 1350 fps yani 415m/s
1300 ft/ıbs yani ortalama 1700 ila 1680 joule
[Resim Engellendi: http://img21.imageshack.us/img21/2145/38325030.th.gif]üstteki resimdede görüldüğü gibi desert eagle nin 50 li cal lik tabancasının gücü pekte abartıldığı kadar yokmuş...
4. olarak haklı bir üne sahip olan smith wesson 500 magnum
12.7 carpı 41mm lik
[Resim Engellendi: http://img19.imageshack.us/img19/5223/54683431.th.gif]
resimdede gördüğümüz muazzam kovan hacmine sahip mermiler kullanıyor
350 gr lık çekirdek ortalama 1900 fps lik yani yaklaşık 570m/s lik ilk hız
buda her nekadar sitelerde 2600 2900 ft/ıbs gibi değerlerden bahsedilse de ortalama enerjisi maksimum performans için üretilen tabancada 2700 ft/ıbs
yani 3600 joule civarındafakat benim asıl dikkatimi çeken s&w firmasının ürettiği 460 magnumun enerjisinin 500 magnumdan daha yüksek olması bir çok sitede enerji değerleri farklı olsada 460 magnumun resimlerdede gördüğünüz gibi 500 magnum enerjisinden yüksek olması hatta 308 winchester yani nam ı diyar g 3 mermisinden de yüksek olması
: işin aslı belirtilen kovan boyları ve çekirdek şekline baktığımızda:aradaki çok az olan çekirdek çapının pek bir etkisinin olmadığını gerek delicilik gerekse toplam enerjideki yüksekliğiyle 460 magnumun şu anda aşırıya gidilen tüfek modelindeki tabancaları saymazsak belde taşınabilecek en güçlü silah olduğunu gördüm.Fakat bukadar maximum power muhabbetinden sonra benim tercihimi soracak olursanız ortalama 1370 fps = yaklaşık 420m/s ilk hıza sahip yine pek çok sitede farklı değerlerden bahsedilsede 550 ft/ıbs yani 740 joul lük enerjisiyle s&w 357 magnumdur.
saygılar.[Resim Engellendi: http://img17.imageshack.us/img17/7625/15078732.th.jpg]
-
dragunow svd aslında ak47 ile nam ı diyar keleşle akraba sayılır, ikiside rus yapımı ak 47 rus bir general, dragunov ise askeriyede çalışmış bi makina mühendisiydi hatırladığım kadarıyla. 7.62*54mm askeri mühimmat kullanan ve dünyada;her nekadar hassasiyeti ve gücü tartışılsada gayri nizami harp savaşında benim tek geçeeceğim tüfeklerdendir.Çok şey sayılsada özelliği hakkında, internet siteleride kurulsa ateşli silahlar hakkında gerekli yasal düzenlemeler yapılmadığı taktirde bunlara sahip olmak şu anda imkansız en azından yasal yollarla.
saygılar. -
Evet walther p 38 görüntüsü fakat namlunun boyasında bi gariplik görür gibi oldum bence işteki çapanoğlu bu silahın ateşli değil, aslına uygun yapılmış bir havalı tabanca olması; olmaz olmaz demeyin desert eaglenin bile varsa bunun hayli hayli olur.Tabi bunlar tahminden öteye gidemez şimdilik.
saygılar. -
Kara yılan ya garip dejavu93 arkadaşın mod 125 inin dipçiğine mum bastığımız zaman kara kalemle kara yılan yazıp kulağına üflemiştik.Demek başka kara yılanlarda varmış
saygılar. -
89mm lik fişek yatağına sahip tüfeklerde tepme işin ehli olmayanlar için gerçektende acı verici ve silahtan soğutucu olabiliyor.180M den natural atış, yivsiz bir namlu ve muazzam bir tepme atıcı nekadar iyi olursa olsun bu mesafelerde yivsiz av tüfeklerinin hayvanın kuyruğuna nişan alınsa merminin burnunun ucundan gecebilecegini unutmamak lazım. Ama şans faktörüde önemli 10 atışta vurulmaz ama 11 incide denk gelebilir ve denk gelirsede hayvan için hoş olmaz.
saygılar. -
Allah korumus, özellikle mod 125 ayarında magnum sınıfı pistonluların sorun verdiği anlarda kişiye göre halledilebilir gibi görünsede işi bilen insanlara göndermekte fayda var. Yoksa ciddi sakatlamalar kaçınılmaz olur.Tekrar geçmiş olsun.
saygılar. -
Ülkü abi resmini koyduğun tüfek 12.7*107 lik mühimmat kullanan rus yapımı osv 96 lardan mı? biraz benzettim biraz benzetemedim bi kac 50 bmg ye baktım bulamadım.Enerjisi 15000 joulün üzerinde bir tüfekmi?
saygılar. -
At 44 ün şarjörüne uyacağını garanti edemem fakat ülkü abinin gücü 15 foot pount ve üzeri tüfekler için tasarlanmış bilgisinden yola çıkarsak 27 foot pount luk patriotlar ve namlu cıkış hızı 900fps civarında olan at 44 ler rahatlıkla kullanabilir.Tabi 50m ve üzeri mesafelerde 14.3 veya 15 grn gibi pelletlere göre; özellikle 5.5 luklarında alçalma epey olur.
saygılar. -
Arkadaşlar son atış buluşmasında dejavu 93 arkadaşımla 1.nesil patriotu deneyip dürbün sıfırlaması yapacaktık genelde kullandıgımız gamo prohunter lerden bi kereliğine vazgecip, gözümüze ilişen gamonun ts 22 lerini denemeye karar verdik.Bi dönem 21 grn lik diana pelletleri ağır gelirken patriotun gücünede güvenerek 22 grn pelletler ile dürbün sıfırlamaya koyulduk. Sonuç gercektende cok güzeldi :ortalama 10m den dejavu 93 te bende 2cm lik alanlara topladık mermileri .
Fakat bu kadar iyi hassasiyet veren 22 ler ağırlığını 50m den sonra ziyadesiyle hissettirdi, epey alçalma yaptı fakat hassasiyeti yinede muhteşemdi
önerim:patriot gücünde veya daha güçlü tüfeklere sahip olanların bir kereliğinede olsa denemeleri
saygılar. -
Arkadaşlar avcılıkla ilgili bu sitede bir cok tartışma yaşandı.Benim avcılıkla ilgili görüşlerim az çok belli bilen arkadaşlar bilir zira, bu söylediklerimi ukalalık veya gözü hiç birşeyi görmeyen ekolojik yaşam savunucularının lafı olarak algılamayın bir yanlışı düzeltmek istiyorum(aslında üstünden birkaçkez geçilen bir yanlışı):Arkadaşlar biyoloji biliminin vertebrata(omurgalılar ) dalında akademik kariyer yapan bir bir bilim adamıyım.
Bazı yazılarda corvidea (kargalar) familyası ve bir türü olan pica pica yani saksağan hakkında hiç bir bilimsel veriye dayanmayan populasyon bilgileri ve ekolojik nişi gerçekten beni üzdü.Arkadaşlar bu canlıların sayılarının mustafa abinin dediği gibi bazı dönemlerde arttığı ve düzenli ve ekosistemi yaralamayacak düzeyde populasyonunun vurularak veyahut çeşitli yüntemlerle itlav edildiği doğrudur.Fakat arkadaşlar bu türlerin diğer canlılara ve insanlara sadece zarar verdigi ve işe yaramaz canlılar olduğu için vurulmasının gayet normal karşılandığı ve neredeyse teşfiğe varan yazılar yazılması gercekten beni çok şaşırttı.
Arkadaşlar sadece şunu söyleyip bitirmek istiyorum:türkiye aves faunasındaki yaklaşık 360 kuş türünün: şu anda nüfüsu cok fazla erttı bu nasıl iştir her yeri talan ediyorlar zaten işede yaradıkları yok!! gibi yakıştırmalarla öldürülecek hiç bir türü yok lokal artışlar ve tarlalara dadanan üç beş karga için bu kadar ciddi bilimsel bir yargıya nasıl varılıyor bunuda aklım almıyor, sırf bu başlık için ornitolok bazı arkadaşlarımı arayıp bilgi aldım bildiğim halde!!
Sözlerimde hiç kimseyi kırma veya incitme amacı gütmüyorum lütfen yanlış anlaşılmasın.
Saygılar. -
Arkadaşlar cok merak ettiğim bir konudur;
1.eski zamanlarda kullanılan gerek spahilerin gerekse japonların veya ingiliz lerin kullandığı uzun yayalrın güçleri nasıldı en güçlüleri özellikle hangileriydi ve menzilleri ne boyuttaydı?
2.su anda kullanılan gerek olimpik gerekse makaralı en güçlü yayların menzilleri ve gücleri ne oranda ve eski yayların güclerine oranları ne yani kıyaslaması nasıl olur. -
tisaş ziganalarda parca uyumsuzlugu oldugunu bilmiyordum, fakat 8 bin atış yapılmış bi zigana t nin hala cok iyi durumda oldugunu biliyorum.Gerçi minimum 20000 atışömürü veriliyor9*19 lara ama gümüşay larla ilgili bildigim bir sey varsa gerek fiyat olarak gerekse türkiyenin ilk ve tek revolveri olması açısından tavsiye ederim.BAZI SİTELERDE SMİTH WESSONlarla kıyaslama geregi duymuşlar ki sekizyüz milyonluk bi silahı 3 bin euronun üzerindeki dünyanın en kaliteli revlverlerini üreten bi firmayla kıyaslayıp kalitesiz bulmak biraz yanlıs fakat misal benim gibi ;standart 38 likler bile 9*19 ları sollarken 357 magnum mermisinin gücünü ve deliciligini asla deismem ; zihniyetindeki biri icin 1. tercih 6inc lik 357 gümüşaylar gelir.Ayrıca mermilerini bulma konusunda sahiplerinden duyduğum kadarıyla bi sıkıntı yaşanmıyodu.
saygılar.