eblemis tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

    Namlu üretim tekniklerinde benden daha bilgili olan abilerim var fakat bahsettiğin yöntemde erkek kalıbın üzerine sac sarmaktansa daha önce hazırlanmış ve ısıtılmış bir çelik boruyu kalıp etrafına geçirip dövme işlemini öyle gerçekleştirmek daha homojen bir ürün çıkması açısından daha uygun olabilir.

    Adamlar bahşişi bile tarifeye eklemiş. Böyle işverene can kurban. ;kihhik,

    Türkçesini de yazayım, tam olsun.

    2 koli (40kutu) yani 1000 adet fişek ücrete dahil
    İki tam, iki yarım gün olmak üzere 4 gün üveyik avı
    Havaalanında karşılama
    Cordoba'da karşılama ve gümrük işlemlerinde destek
    Çiftlikte 3 gece 4 gün konaklama
    Tüm yemek ve içecekler (Amerikan usulü kahvaltı ve akşam yemeği çiftlikte)
    Tüm Cordoba içi ulaşımlar (Havaalanından çiftliğe, çiftlikten havaalanına, av alanlarına 4x4 araçlarla ulaşım)
    Öğle yemeklerinde av alanında geleneksek Arjantin "asado"ları(bir tür et mangal)
    Avcı başına bir kuş toplayıcı(sanırım bird boy bu olsa gerek)
    Av esnasında içecekler
    Açık büfe

    7 veya daha kişiden oluşan gruplar için kişi başına 1650 dolar,
    7'den az sayıda kişiden oluşan gruplar için kişi başına 1800 dolar.

    Pakete dahil olmayanlar:

    Uçuş masrafları
    Telefon görüşmeleri
    Bahşişler (Kuş toplayıcılara genelde günde 40 dolar bahşiş verilir)
    Silah kiralama (Her silah için günde 50 dolar)
    Silah izni (Yanınızda getirdiğiniz her silah için 100 dolar)
    Ekstra fişekler (Pakete dahil olan fişekler tükendikten sonra 12, 20, 28, ya da .410 kalibrede 25'li kutu başına 11,50 dolar)
    Av lisansı (Kişi başına günlük 60 dolar)

    İkisinin de yere dik atılması durumu söz konusu ise silahla atılan çekirdek limit hıza kadar yavaşlar, elle atılan çekirdek de limit hıza varana kadar hızlanır. Sonuçta bir noktada ikisinin de hızları eşitlenir fakat yere aynı anda düşmezler çünkü nihai hızları eşit olsa da silah ile atılan çekirdeğin ortalama hızı el ile bırakılandan daha yüksek olacaktır.

    150-200 metre de örneğin şişe kırmak istiyorsan T12 çok iyi bir tercih olacaktır. S10 ile o mesafelerde isabet kaydetmekte oldukça zorlanacağını sanıyorum. Yine de deneyen kullanıcılar varsa tecrübelerini ileteceklerdir.

    Şu sıralar bildiğim kadarıyla satılık ikinci el T12 yok. Fakat ikinci el almak istiyorsan forumun Satın Almak İstediğiniz Silah ve Aksesuarları bölümüne bir ilan bırakabilirsin.

    Benimde demek istediğim bu idi. Artı yere paralel bir atış yaptınız, Mermi önce biraz yükselip daha sonra düşüşe geçmezmi

    Hayır, mermi namludan çıktığı anda düşüşe geçer. Bir top bir masanın kenarına yuvarladığınızı düşünün. Topun altında masanın topun potansiyel enerjisinden daha yüksek olan potansiyel enerjisi bulunduğu için masanın ataleti, topun ataleti ne galip geldiğinden top düşüş yaşamaz fakat masanın kenarından çıktığı anda altında bulunan yerçekimine ters kuvvet de oratadan kalkar ve top düşmeye başlar. Bu olayda topu ne kadar hızlı yuvarladığınızın bir önemi yoktur. Silah namluları ve atılan mühimmat da birebir aynı ilişki içindedir. Mühimmat namluyu terk ettiği anda düşmeye başlar.

    Bir hedefe atış yoaarken namludan çıkan mühimmatın önce yükselip daha sonra düşüşe geçmesinin sebebi ise namlunun pratik kullanımda asla yatay olmamasıdır. Yani amiyane tabiri ile her silah atışında bir miktar "havan atışı" açısı bulunur. Mühimmatın namludan yükselerk çıkmasının sebebi olan bu pozitif açı vurulacak hedef uzaklaştıkça artarken yakınlaştıkça da azalır.

    Bütün diğer değişkenleri göz ardı ettim işte formülde sadece yer çekimi kuvveti var ;#^+.

    Hayır, formüle bir de mermilerin yeryüzündeki yerini değişken olarak ekliyorsun. O değişken de denklemde sabit olan yerçekimini etkileyerek bağımlı değişken haline getiriyor. g;$i

    Eğer silah ekvator çizgisine paralel bir doğrultuda ateşlenmez ise 2 si aynı anda yere düşmez. Çünkü yer çekimi ekvatordan kutuplara gittikçe artar.
    Silah ekvatora doğru ateşlenirse mermi çekirdeğine etki eden yer çekimi kuvveti gidiş esnasında azalırken kutuplara doğru ateşlendiğinde artacaktır. Elle yere bırakılana ise sürekli aynı yer çekimi kuvveti etki edecektir.
    Diye düşünüyorum 8o

    Diğer değişkenleri yok sayıyoruz tabii ki. Yoksa atmosfer basıncından hava sıcaklığına, neme, rakıma kadar her şeyi hesaba katmak gerek. =)

    evet alçak basınç yüksek basınç olarak düşünürsek o şekilde oluyo. Uçaklarında kanatlarının üst kısmı bombeli, uçarken o bombeli kısım havayı yukarı iterek orda bi boşluk yaratıyor ve alçak basınç alanı oluşuyor, aynı şekilde alt kısmıda havayı alta iterek yüksek basınç oluşturuyor ve bu şekilde yukarıda oluşan alçak basınç kanadı yukarı doğru çekiyor bununda mantığı aynıymış ben olaya sürtünmeden girdim ;şrofls;.

    Havayı yukarı ittiği için alçak basınç oluşmuyor. O yüzeydeki hava akışı daha hızlı olduğundan alçak basınç oluşuyor. Bernoulli Prensibine göre bir akışkanın hızı arttığında akışkanın hızı ve potansiyel enerjisi, ve dolaylı olarak ataleti azalır. Uçak kanatlarında kanadın üt kısmından akan hava alt kısmından akan havadan daha hızlı aktığı için daha düşük atalet ve daha düşük basınca sahip olur. Bu da kanadın altında yukarıya doğru bir kuvvet kolu oluşmasını sağlar. Magnus Etkisi de içerisinde Bernoulli Prensibini de barındıran bir etkidir.

    Sorumun cevabını vereyim.

    Aslında airsoft ve paintball ile uğraşan arkadaşlar cevabını tahmin edebilir.

    Akışkan dinamiğinde Magnus Etkisi denilen bir etki vardır. Buna göre bir akışkan içinde kendi çevresinde dönerek hareket eden bir cisim, hareket yönüne dik olan bir kuvvet altında kalır.

    Bu kuvvet, dönen cismin dönerken bir tarafındaki akışkanın akışını hızlandırırken diğer tarafındaki akışkanın akış hızını azaltmasından kaynaklanır. Akışkan içinde hareket eden cismin iki tarafındaki akış hızı farklı olduğunda yavaş akan akışkan hızlı akan akıştan daha fazla direnç göstereceği için akış hızının yüksek olduğu tarafa doğru bir kuvvet oluşur. Uçakların kanat profili de bu etkiden faydalanmak amacıyla alt kısmı düz, üst kısmı bombeli olacak şekilde tasarlanmıştır.

    Magnus etkisinden faydalanan airsoft ve paintball namluları attıkları topun üst kısmına geriye doğru bir dönüş vererek topun altında bir kaldırma kuvveti oluşmasını, dolayısıyla topun daha düz bir uçuş yoluna sahip olmasını ve daha uzak mesafeye ulaşmasını sağlar.

    Yivli namludan çıkan mühimmat da yanal rüzgarlara aynı şekilde tepki verir. Yazdığım örnekte saat yönünde dönen mühimmata sağdan etki eden rüzgar mühimmat üzerinde sağa ve aşağı doğru, soldan etki eden yanal rüzgar ise sola ve yukarı doğru bir kuvvet oluşturacaktır. Durağan akışkan içinde ise mühimmatın dönüş yönünün etkisi olmamaktadır.

    Bu durumda namludan çıkan mühimmat rüzgarsız havada yere bırakılanla aynı anda yere temas ederken, sağdan esen rüzgarda daha önce ve soldan esen rüzgarda ise daha sonra temas edecektir. Mühimmatın dönüş yönü saat yönünün tersine doğru olursa bu durum da tersine döner.

    Yani tek doğru cevabı veren ilkertozluklu. ;d;

    [Resim Engellendi: http://schema-root.org/science/physics/effects/magnus/magnus_effect.png][Resim Engellendi: http://www.avalanche-center.org/Education/topics/Magnus_effect.gif]

    Bu arada pelet tasarınımı beğendim. Özellikle namluya temas eden yüzeyinin küçük olması iyi olmuş. Hatta peletin belinde ortadaki çıkıntıdan da vazgeçilebilir.

    Bana kalırsa etek derinliğini biraz daha artır. Etrafındaki malzeme kalın olsun ama etek derin olsun. Sadece eteğin çizimde şışa doru açılmaya başladığı yerden sonraki dış kenarlarını incelt. O kısım hava ile şişerek yivleri hava karçırmayacak şekilde doldurabilmeli. Bir de uca koyduğun parçadan vazgeç. Maliyet yükseltici bir unsur olmasının yanısıra isabet ve tahribatı da negatif etkileyecektir. Standart yuvarlak başlı tasarım en güzeli.

    Benim fikirlerim böyle.

    Bir de çizimleri hangi yazılımla yapıyorsun?