Bir süredir havalı tabancalarmla atış yapmaya ara vermiştim, tekrar başladım. Başka sebepleri bilemem ama benim ilk gördüğüm sorun, havalı tabancalar hakkında elle tutulur güncel bilgi, inceleme, yorum yok. En azından bu sitenin yönetici seviyesindeki üyeleri, siteyi canlandırmak için bu silahı tutup adam akıllı inceleyebilmeli. Kendisinde yoksa diğer üyelerden temin etmeli veya bu üyelerden inceleme yapmasını istemeli.
Mesela ekol es 92 diye bir tabanca var. Ne YouTube'ta ne de burada 6-8 metreden, düzgün, anlaşılır, videolu bir testini görmedim. Hakkindaki tüm bilgiler afaki, boş, gereksiz, çöp. Sitede mal satmaya gelen çok ama yönetici seviyesindekiler de dahil, anladığım kadarıyla birşey vermeye niyetli değil. Tamam, tutup pyramydair, airgundepot, replica airguns gibi inceleme yapılamayabilir. Onlar sonuçta satıcı ve bir sürü ürünleri var. Ama insanlar niye birşey elde edemeyeceği bir siteyi güncel takip etsin. Silah çok, ama bu silah hakkında bilinmeyen, bahsedilmeyen bir özelliğini, tecrübi bilgiyi paylaşan yok. O zaman da kendim için diyorum, keseme uygun birşey satan varsa gelir bakarım.
Yani site görevlilerinin kendisi ortaya birşeyler koymalı. Derseniz ki "iyi de bu vakit istiyor, emek gerektiriyor". O zaman cüzi bir miktarda abonelik ücreti istersiniz. Normal aboneye az, paralı aboneye tam hizmet verirsiniz. YouTube'ta da bunu yapar, kısa videoyu herkese, tam videoyu para veren aboneye gösterisiniz veya buraya yönlendirme yaparsınız. Kısaca, site yöneticilerinin sitenin başında durmaktan çok kendilerinin sağlam bir emek vermesi lazım.
Bu arada yermek değil amacım. Sadece kendi tespitim.
Hocam en iyi inceleme bana göre kullanıcı deneyimi incelemeleri. Kendimden örnek vereyim FXMaverick PCP kullanıcısıyım ve tüfekle ilgili araştırdığım bildiğim + ve - taraflarını mod ve tamir bakım kısımlarının videosunu çektim dilim döndüğünce bilgim yettiğince. Bu tüfeği alıp forumda araştıran birçok kişi bu tüfek ile ilgili bilgiyi edinmiş olacaktır. Benim gibi her kullanıcı biraz vakit ayırıp bir topik açsa ve o başlık etrafında kullanıcıları buluşsa süper olacak ama uğraşılmıyor.
İçerik üretmek istediğimden biraz sordum soruşturdum en doğru içeriği ürünü satın alarak yapabiliyorsun. Büyük av bayilerine sorduğumda kimisi ya sıcak bakmadı yada ben kendim çekiyorum tanıtım videosu diyor. Üreticilerin kendine sorduğumda abone sayını soruyor. Tamam istedikleri sayıya ulaştın ha de bide gel de göm bakayım o ürünü bir daha yolluyorlar mı? İsim vermeyeceğim sırf bu yüzden izlediğim bir videodan yanılgıya düşüp aldığım bir PCP oldu. Kötüleyemiyorlar kötü gördükleri kısmı paylaşmamayı seçiyorlar. Ben FXMaverick aldım kullanıcısı olarak iyisi ve kötüsü ile itin bitarafına sokup çıkartabiliyorum. Forum godomanları bilgiyi paylaşmak yerine ticarete dökmüş durumdalar. Ne yapmak istiyorsan tüfeğine yada tabancana mühimmat ekstra ciğer sert yay çekiç yapacak biri var ücretini verdiğin sürece ama bilgisi yok. Üzülsem de kınayamam meslek edinilmiş çünkü. Allah başımızdan eksik etmesin diyorum. Site yöneticisine gene de danışacağım Kullanıcı kulübü başlığı altında aynı ürünü kullanan kullanıcıları toplayabilir miyiz soracağım.
ÖRNEK
Ekol Es 92 Kullanıcı kulübü gibi.