shooter54 tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Sayın Everlost bu noktada sanırım şimleme devreye giriyor ve dürbün ayna yöntemi ile alt üst atari halledildikten sonra şimleme yapılabilir. Yalnız alt üst şimleme sonrası gerçek paralel konumu nasıl ay atlatacağım ısı düşünmek lazım zira pellet yolu ile dürbün ekseni zaten kesişmeyecek. Yani bahsettiğiniz durum bu yöntemin zayıf noktası sanırım

Sayın ardaseyhan tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler

Samet hocam eline sağlık, güzel yazı hazırlamışsın. Ankaraya bir bahaneyle bekliyoruz artık, arayı çok açtın.

Ben Nikko 8-32 dürbünümü kullanırken incelediğim, kullandığım Airgun Helper Mobile, Strelok Ballistic Calculator ve Hawke Chairgun Pro yazılımlarının üçünde de farklı atış eğrileri elde etmiştim, özellikle de Hawke yazılımında. Ne var ki Hawke dürbünler ile kendi yazılımını kullandığımda tam olarak uyum sağladığını görmüştüm.

Benim gibi problem yaşayıp bir çözümünü bulan varsa paylaşmasını rica edeceğim bende.

Yasin hocam teşekkürler. Ben de sizleri ve sizin ortamınızda bulunmayı çok özledim. Önümüzdeki zamanlarda mutlaka gelecegim . Bahanem de hazır v-mach :)

Bence de gayet doğru anlamış ve yorumlamışsınız. Zaten Kamuran bey de yazısında aşağı yukarı şimlemenin ikinci planda olduğunu belirtmiş. Aşağı yukarı şimleme bana göre ateşli yivlilerde daha önemli zira ateşli tüfeklerde düşme oranının havalıya göre çok az olması ayarı bir kere yap kurtul denmesine sebep. Ama bizim silahlarda düşme o kadar fazla ki aşağı yukarı şimlemeye zaten gerek kalmıyor. Pelletin düşey pozisyonu da zaten farklı mesafelerde düşey yönde farklı noktalara atış sağlıyor. Bu yüzden ft müsabakalarında turret cap lar sadece yükseklik ayarını yapmada kullanılıyor. Sağ sol ayarı ise uzun mesafe benchrest atışlarında rüzgarın şiddetini ve pellete etkisini tölere etmede bir kaç click için kullanılıyor. Hatta hawke ürettiği sr reticle larında rüzgar dotları koyarak buna gerek dahi bırakmıyor

Öncelikle anlatacağım bu yöntemin tam olarak çıkış hızınızı veya stabilitenizi değil de belirli bir pelletle tüfeğinizin ortalama atış gücünü tahmin etmenizi, buna bağlı olarak chair gun hesaplamaları yapmanızı sağlayacağını bilmenizi isterim. Dot hesabı ve optik bilgisi bu hobide ilgimi çeken en önemli unsurdur.

Bu yönteme başlamadan önce bilgisayarınızdaki chair gun programına şu bilgileri kesin doğru biçimde girmeniz gerekmekte.
    1) Scope Height (Dürbün Yüksekliği)
    2) Pellet ve BC değeri (Balistik Katsayı)
    3) Dürbününüzün tam Reticle Türü (Generic Mil-Dot/Diğer )
    4) Sıfırlamayı yaptığınız ve denemeyi yapacağınız zoom değeri.

İşlem bu değerleri doğru bir şekilde girerek başlıyor. Ardından ilk aşama olarak dürbünün optik merkezlemesini yapıyoruz. Bkz: Optik Merkezlemenin Önemi

Ardından tüfeğimizi kesin olarak bir mesafeye (bu örnekte 30 m) sıfırlıyoruz.

Sıfırlama bilgilerini girdikten sonra Programda Poi eğrisini ekrana getirip dürbün dotlarını ve line larını görünür hale getiriyoruz böylece elimizde çıkış hızını bilmediğimiz bir tüfeğin 30 metreye sıfırlı atış eğrisi oluyor.

Eğri1
    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/278QBd.jpg]

Ardından bu örnekte 50 metre olarak verilen mesafeye atış yapıyoruz (zoom değeri ya da pellet değiştirmeden) bu atışı bir kaç kez tekrarlayıp pelletin düştüğü yeri iyice belirliyoruz.

[Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/ydLAd0.jpg]

Bu aşamada programın gösterdiği düşüş noktasının ve pelletin düştüğü dotun kesişmediğini görüyoruz (tabi default olarak girilen değer tesadüfen tüfeğimizin çıkış hızına denk gelmediyse)

Şimdi yapacağımız işlem basit. Program grafik ekranında 50 metrede bizim yaptığımız atıştaki pellet düşme noktası ile programdaki pellet düşme noktası kesişinceye kadar programın çıkış hızı bilgileri ile oynamak yani bir nevi deneme/yanılma yöntemi.

[Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/BXDRoj.jpg]

50 metredeki iki nokta kesiştiğinde silahımızın çıkış hızı ekranımızda demektir.
    En başta verdiğim bilgiler ne kadar kusursuz girilirse o kadar gerçeğe yakın sonuçlar alıyoruz.

Bir dönem chronom vardı ve deneyerek teyit etmiştim. Sonucun çeliştiğini görünce dürbün yüksekliğini yanlış girdiğimi farketmiştim.
    Burada verilen ikinci dot noktası ne kadar uzakta olursa ölçümün hassasiyeti o derece artıyor.

Liseler için sınav dönemi ve ben bu akşamdan 18:00 den beri yazılı okuyorum :) biraz olsun uzaklaşmak için bu paylaşımı yapmak istedim. Tecrübeli/bilen arkadaşlar zaten bilir. Daha önce denemeyen arkadaşlar içinse vakit geçirecek bir konu diye düşündüm. Keyifli paylaşımlar dilerim.
    Samet

Bolu belki biraz ütopik olabilir fakat Sakarya-Düzce birbirine gayet yakın yerleşkeler. Bu hobide takımlaşmanın önemi ve keyfi, birlikte geçirilen zamanın verimliliği malumunuz. Şahsen takımlaşma sürecini de verdiği keyif ve verimliliği de Ankara'da bulunduğum yıllarda A-Takımındaki hobidaşlarımdan gördüm.
    Ben foruma not düşmek adına böyle bir başlık açayım gün gelir toplanma fikri olur, kalabalıklaşırız, hobiye başka arkadaşları da teşvik ederiz belli olmaz. Şimdiden katılım ve ilginiz için teşekkürler.

Not: Hemen buluşalım hadi yarın atışa gibi bir durum söz konusu değil. Önemli olan ilk aşamada forum ortamından birbirimizi bulmak ve fikir edinecek kadar tanımak.
    Keyifli paylaşımlar
    Samet

Arkadaşlarında dediği gibi daha yenisin öğrenmen gereken çok şey var pellet seçimin güzel. 15.89 - 16 grain kaliteli pelletlerle bu işi yaparsın. dürbün konusnda acele etme. zamanla kendin kavrarsın.
    dürbün sıfırlamak için yapacağın şey basit. pelletler hedefin soluna topluyorsa sağ daki tareti sağa çevireceksin. yani sürekli ters işlem yapacaksın. büyük büyük çevirme 4-5 tane çevire çevire merkezle.
    kullanıcı hatasını sıfıra indirmeye calış atarken. şuan bile çooook iyi bir gruplaman var.

Hocam soluna vuruyorsa turreti sola, sağına vuruyorsa turreti sağa, üste vuruyorsa üst turreti sağa, alta vuruyorsa üst turreti sola çevirmek gerekir.
    Daha iyi akılda kalması için: Vida gibi düşünürsek turreti sıktıkça reticle elimize doğru gelir

Elinize sağlık tüfeğinizin en stabil attığı değerleri bulup o basınç aralığında çalışırsanız daha güzelleri de çıkar ortaya. Krono yoksa eğer 170 bardan itibaren karton bir hedefe 110 bara kadar hep aynı noktaya atış yapın bir yandan da basıncı kontrol edin. Pelleterin en çok toplandığı aralık genellikle en stabil aralıktır. Her şeyden öte paylasiminiz için teşekkürler :thumbup:

Güle güle kullanın. Genelde pompadan memnun forum arkadaşlarımız. Ama ben kendi adıma scuba varken pompayla asla uğraşmam. İş pompaya kalırsa ya fx pompa temin ederim ondan da emin değilim ya da yaylıya dönerim

Samed ellerine saglık senin at44 de uretim hatalı olanlardan galiba :P yanlıslıka mukemmel uretilenlerden pelletleri nereden temin ettin ..

Arif abi sorma defolu yanlışlıkla üretilen bir tüfek geçti elime ne yapsam bilemedim :rolleyes:
    Abi fx'leri Aksuavdan temin ettim sen iyi bilirsin çeyrek altını bulmak kolay bunları bulmak zordu bir dönem :) Görünce üç beş alayım dedim :)

Bu iki pellet jsb yapimi benim anlatmaya calistigim ayni markanin serilerinin bile farklilik arzadebilecegi. Bu farki 9x bir dürbünle hayli bir tüfekte farketmeniz zaten olanaksız. Adamlar +- 5 FPS lik regule müsabaka tufeklerinde 32× ilk müsabaka atislarindaki ayrintiyi dikkate aliyorlar. Hatsan jsb lerin eteklerinin ince olması pelleti namluya sürerken yayli tüfekte parmaginizla ittirmek suretiyle eteğe verdiğiniz en ufak bozulma flyer olarak dönebilir benim söylediğim bu. Hatta bunun için de pellet PEN denilen bir aparat düşünmüşler.
    Bir de bunların hepsi forumda var hocam kimseye vahiyle gelmiyor. Ben arastirmanizi tavsiye ederim

Bu haftanın kapanışı.
    60 metreden raptiyeye bi denedim. İlk atistaki düşme DOT hesabimin tam tutmadigini gösterdi muhtemelen basinctandi. Ancak ikinci atista raptiyeye yapisinca pellet. Gaza gelip grupman denemek istedim. Ancak birden ufleyen rüzgar Hevesimi kursagimda birakti. Paylaşmak istedim.
    İmzamdaki ekipman İle
    Fx 16grn
    Hafif ruzgarli
    Masa ve çift parca atis yastigi destekli
    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/dj5p67.jpg]