Köpeğimin en sevdiğim huyu başka köpek ve başka avcıyla avlanmaması...
Bu yüzden bu tür olaylardan uzak duruyorum herzaman
Başka avcıyı değil köpeğini vuranları da gördük zaman zaman...
Lamek tarafından yazılan gönderiler
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Kıvırma aletin çok nizami kıvırmıyor. Otomatik tüfeklerde sorun yaratabilir. Fişeklerin ağız kısmı hep şişmiş.
Bu sorun kovanın malzemesinden veya fazla kıvırmaktanda kaynaklanabilir ama 2side değil bence. Alette sorun var.
Bende 20 kalibre kıvırma aleti çok aradım ama bulamadım.
Kendi attığın fişeği kendin doldurman güzel bişey. 4-5 aydır kalıp yaptırıp kurşunlarıda kendim döküyorum.
Kolay gelsin sizede...Saygılar,,,
-
Arabaya bu tip avda el konmaz. Far avı yapılyorsa veya hayvanı arabanın içinden vuruyorsan yani yaptığın avda araba da iş görüyorsa araba av silahı olarak işlem görür.
Bu haftasonu av sezonu açılıyor. Bende üveyikle başlıyacam kısmet olursa. Tüm avcılara rastgele diyorum.Saygılar,,
-
Kovanları nerden temin ettik öğrenebilirmiyiz?
-
Balık tutkalının ekseriyetle mersin balığından yapıldığı doğrudur. Fakat bol kılçıklı her tür balıktan elde edilebilir.
Balık tutkalı suya ya da buhara maruz kaldığında hızlı bir şekilde çözülür ve açık alanda kullanımı tavsiye edilmez. Osmanlı yaylarının yağmurda dağıldığını sanmıyorum. Balık tutkalının suda çözülmesini engellemek için aluminyıum sülfat gibi katkılar kullanmak gerekir.
İngilizce adı "hide glue" olan ve tam türkçe karşılığını bir türlü bulamadığım hayvan tutkalı da ahşap işlerinde kullanılır, suya, neme karşı daha dayanıklıdır ve yapıştırma gücü balık tutkalına göre daha fazladır. Tahminimce yaylarda kullanılan tutkal da hide glue'dur ve bu da ustalar arasında balık tutkalı olarak biliniyor olabilir.
İki tutkalı da şanslıysanız bulabileceğiniz tek yer enstruman yapımcıları, yani "lütye"ler olacaktır. Modern ahşap işlerinde bu tutkallar çoktan terkedilmiştir fakat ahşap enstruman yapımında hala kullanılmaktadır.
Yay yapımında kullanılan tutkal balık tutkalıdır ve ingilizce karşılığıda direkt aynıdır " FISH GLUE " ve başka bir tutkalla da yay yapılmaz yapılsada kısa zamanda dağılır.
AlıntıBalık tutkalı suya ya da buhara maruz kaldığında hızlı bir şekilde çözülür ve açık alanda kullanımı tavsiye edilmez. İngilizce adı "hide glue" olan ve tam türkçe karşılığını bir türlü bulamadığım hayvan tutkalı da ahşap işlerinde kullanılır, suya, neme karşı daha dayanıklıdır ve yapıştırma gücü balık tutkalına göre daha fazladır
-Balık tutkalı dünyanın en güçlü tutkalıdır... Bu işle yıllarıdır uğraşan bir abim var herşeyi ondan öğrendim. Lütfen yalan yanlış bilgiler paylaşmayalım. Bu işi yapan Osmanlılar yay konusunda savaşçılık konusunda dünyanın en iyisidir. Onlar bir malzemeyi kullanmışsa o malzemenin daha sağlamı veya ikamesini bulmak imkansız gibi birşeydir..
Saygılar,,,
-
Bütün bu malzemeleri bulmuşum 1 yıldır da heryerde balık tutkalı arıyorum bunu yanlış bilme ihtimalim olabilirmi acaba?
-
Yayda kullanılan balık tutkalının sazan balığının hava keselerinden yapıldığını duymuştum ama nasıl yapılıyor dersen ona cevap veremeyeceğim.
Ben "mersin" balığı diye biliyorum. Türkiye'de de Çanakkale tarafında bir köyde yapılrmış bu tutkal "çakal" tutkalı derlermiş...
-
Dünya üzerinde en etkili yaylar Osmanlı yaylarıdır. Bizde 1 tane yapmaya çalışıyoruz.
Manda boynuzu, akçaağaç, dana lifi temin ettik marangozu ayarladık fakat "balık tutkalı" sorunu çıktı karşımıza..
Balık tutkalı bulabilirsek enaz 300-400 metre atan bir yay inşa ediceğimize eminim..
Balık tutkalı konusunda yardımcı olabilecek benimle irtibata geçerse mutlu olurum..Saygılar,,,
-
biraz araştırdım yasaklanma durumu varmış galiba...
Evet biraz araştırmışsın.. Yasaklanma durumu yok zaten yasak...
-
Saçma dağılımı 12 no kadar geniş olmaz o kesin fakat atıcı bu sorunu çözebilir bolbol pratik yaparak..
20 kalibrenin bir avantajı hafif olduğu için çok kolay nişana gelmesi...
Bugün yine bol miktarda atış yaptım ve hala doyamadım 20 kalibrenin tadına..
Sezon açılınca avdaki performansıda görücez..
Benim korkum avın düşmemesiyle ilgili değil, korkum avın tek parça düşmemesi
Arkadaşın havaya attığı boş kola kutusunun 7 no saçma attıktan sonraki halini görünce avı ne hale getirir diye düşünmeye başladım.
Ağırlık ve tepmenin 12 kalibreye göre daha az olması daha sağlıklı nişan almayı kolaylaştırdığı için saçma sayısı ve dağılımının olumsuz etkileri binevi ortadan kalkıyor. -
Yıldız bana göre şuan en iyi yerli üretici.. Huğlu ve Sarsılmaz'ın önünde olduğunu düşünüyorum ürünlerini inceleyince...
20 no pozeye gelince geçen hafta av bayine gittiğimde Torun marka vardı. Elime almamla tamam dedim ve aldım. Şimdiye kadar 2 kutu fişek attım herhangibir sorunla karşılaşmadım hoşuma gitti diyebilirim kısaca.
Saçması çok kuvvetli.. Bıldırcın avında kullanırım dedim ama bıldırcını dağıtma ihtimali var saçmayı çok hızlı çıkardığından..
60-70 metreye istediğin numara saçmayı at hedefi %99 buluyor. Uzak uçan kuşlarda özellikle ördek ve üveyik avlarında kullanılacak en ideal çap bana göre.. Kurşun atımı da gayet güzel, 24gr. kurşun domuz avındada kullanılabilir.Saygılar,,,
-
Bir arkadaş aldı. Beraber enaz 300er kurşun attık. En ufak bir sorun görmedim.
Tabi tipik yerli üretim sorunumuz aynı model tüfeklerin birbiriyle farklı olan verimleri.
Benim gördüğüm kusursuz bir tüfekti. İşçiliği, görüntüsü, dipçik ve kundak işlemeleri çok hoş...Saygılar,,,
-
Ben arkadaşınız iyi atıcıymış derken kurşun atmasından bahsetmedim... 180 metre 250-300 adım arası bir mesafedir. Metre göreceli bir kavram olmasada her insanın tahmini metre hesaplaması farklı oluyor gördüğüm kadarıyla.Ortalama 275 adımdan geçen bir domuzun domuz olduğunu bile anlamak zor bana göre.
Başka yönden yaklaşacak olursak 180 metreye istikrarlı bir şekilde gidecek 12 no yivsiz tüfek kurşunu daha icat edilmedi.
Zaten yivsiz namludan çıkan 50-75 metre arası şeklini dolayısıyla kaybeden kurşun bundan ötürü takla atmaya ve bunun sonucu olarak rotasından sapmaya başlar. 180 metreden değil 100 metreden bile isabetli atışlar için şans faktörü mühimmat kalitesinden daha önemli bir hal alır.
Bir başka noktada bahsi geçen tüfeğin yarı otomatik ve gaz kaçırma sistemiyle çalışan bir model olması..
Bu tür tüfeklerin mekanizma sisteminin çalışması için barut gazının verdiği basıncın %15-20sini çalması menzilli ve isabetli bir atış yapmayı negatif yönde etkileyen diğer bir unsur..
Nişan alma konusuna gelince, yaşadığımız dünyada yerçekimi denen bir kuvvet olduğundan yivsiz namludan çıkan kurşun belirli bir mesafeden sonra düşüşe geçer ki bu kesinlikle 100 metrenin altındadır, 180 metreden hedef vurmak için uygun açıyı yakalamak gerekir ve gez arpacığı hedefin üstünde tutmak lazımdır bu düşüşün etkisini yoketmek için.
Hedef 180 metredeki bir domuz ise arpacık zaten onu kapatacaktır ki arpacığı biraz daha kaldırırsanız attığınız hedefi bile göremezsiniz araya namlu bantı, namlu bantsızsa arpacığın alt tarafındaki bağlantı yerini görürsünüz.
Sonuç olarak çok şanslı bir atıcı 20-30 atışta belki 180 metreden duran bir hedefi vurabilir ama hareket eden bir hedefi tamamen şans eseri vurabilir. O mesafeden domuza isabet eden kurşunda domuzun postunda birikmiş çamur parçacıklarını belki biraz temizleyebilir. -
tüfek modifiye değil magazin eklemişler 12 mermi alıyor. Mekanizma ve hız satılan modelleriyle aynı. Süper magnum modeliyle 89 mm. 180 m. domuz vuran arkadaşlar oldu
180 metrden domuz? Bu tüfek yivli mi? Yivli diyelim dürbün olmadan 180 metrede domuzu arpacığa getirirsen domuz kaybolur.
Helal olsun arkadaşına iyi atıcıymış -
Evet 20 no domuz avında kullanılabilir domuzu öldürür ama durdurmaz onuda araya sıkıştıralım. Seri atış yapma olanağı olmamasından ve buna paralel olarak atış sonrası silahın mekanizmasını kurmak nişangahı bozacağından sürek avlarına uygun değildir.
2 silahta güzel hatta bende düşünüyorum Toz almayı. fantastik silahlar bunlar avla bağdaştırmamak lazım..Saygılar,,,
-
Ben kullanıyorum ve tavsiye ediyorum. O fiyata alınabilecek en iyi tüfek.
Malzeme ve sağlamlık olarak diğer markaların üstünde olduğu kesin.. -
Doğru olma ihtimali var. Baikallar soğuk hava şartlarına göre yapılmış tüfekler.
Mesela -5,-10 derece havada yerli veya avrupa otomatikler 32-34 gr. dolularda tutukluk yapabiliyoken, Baikal ile 28-30gr. dolular rahatlıkla atılabilir.
Ağır dolu atmak içinde adamlar gaz odasına ayar yapma imkanı vermiş. Yani her hava koşuluna, her ağırlıktaki doluya göre gaz basıncı ayarlanabiliyor. -
Ördek avlarında gramajı yüksek fişekler atıldığından superpoze almanı tavsiye etmem. Tetik tertibatı zarar görür.
Aynı zamanda yine ördek avında 71 ve üstü namlular daha kullanışlı olur.
Fakat bıldırcın ve çulluk avında superpoze kullanabilirsin ayrıca bu avlarda tüfeğin ağırlğı da ön planda olmalıdır, namlu boyu 61-66 olsa hem daha kullanışlı hem daha hafif olur.
Yıldız'ın 66 namlulu ejektörlü tektetik bir pozesini aldım elime geçenlerde ve hayran kaldım.
En yakın zamanda edinmeye çalışıcam.
Baikal otomatik hakkında konuşmaya gerek yok, hiç düşünmeden gönül rahatlığıyla alabilirsin.
Dikkat edilecek nokta var bu silahın yorumlarında; silahı kullanmayan "ağır, işçiliği çok zayıf" der.
Fakat ne ağır nede o kadar kötü işçiliği yok. Kullanıp memnun olmayan görmedim daha enazından.
Mesela benim gözüm başka otomatiklere kaçmıyor artık gayet memnunum.Saygılar,,,
-
arkadaslar sarsılmaz franchi bu fişekleri ve diğer yerli adi fişekleri bile tutukluk yapmadan atıyor bilginize....
Çok teşekkürler bilgilendirme için.
Ben Kral, Huğlu ve Baikal MP 153 gibi yarıotomatikler ile tutukluk yapmasını boşverdim, vurduğum çulluk, ördek, tavşan ve domuzların sayısını unuttum o fişeklerle...
Şu "adi" lafı beni çok kızdırır. Birinin kutusu 12-13 lira birinin 25-30 lira birazda bu yönünü düşünelim.
Fiyatlarına göre gayet verimli fişekler bunlar, kullanıyorumki söylüyorum.. -
Koli olarak alınırsa fabrikadan alma imkanı var ama oraya gitmek lazım.
Koli fiyatları çok makul. Hemen hemen bayi fiyatının 1/3ü..