Lamek tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Yaf Fişekleri (Yavaşçalar Fişek) Balıkesir'de üretim yapıyor.. Her gittiğimde bol miktarda alırım ve uzun zamandır kullanıyorum otomatik tüfeğimde..
    Hiçbir sorun yaşamadım.. Fiyatına göre çok düzgün fişekler..

Tüfek kasası üzerindeki dürbün kanallarına güvenmeyin...
    Ya tetik mekanizmasını tutan pimlerle kasaya monte edilen yanak yada tüfeğin kasasının üstüne 4 vidayla tutturulmuş ray şeklindeki ayaklar işe yarar...
    Yivsiz av tüfeğinde dürbün çok kullanışsız bir aksesuar, REDDOT kullanmak daha mantıklı.. Hem hafif olduğundan kayma falan yapmaz hemde dürbüne göre daha çabuk nişan alma olanağı tanır...

Saygılar,,,

Benim ruhsatımda sadece "bulundurma" ve "taşıma" tabirleri geçiyor, "kullanma" diye birşey yok :)
    Emin olki sen atış yaparken gelen en üst rütbeli memurun insafına kalmış birşey bu...
    Ruhsat sadece bulundurma ve taşımayı kapsar, kullanmayı kapsamaz.
    O zaman şehir içindede silah kılıf içindeyse atış yapabilirsin veya arabanın bagajından atış yapabilirsin ^^

Şarjöründe veya atış yatağında fişeğin varsa av yapıyosun demektir.
    Sadece takoz olarak düşünmemek lazım bunu.
    Avlakta elinde silahın dolu olarak dolaşıyorsan avcılık belgesi yoksa veya vizesi yapılmamışsa daha büyük ceza kesilir.
    Bu cezaların uygulanması için illa hayvan avlamak gerekli değil, dediğim vaziyette bir orman memuru yakalarsa fena yapar.

Şahsen ben domuza gitmem

İsabetli karar. 36 no o domuz avında kullanılamacak kadar küçük bir çaptır. Safirin en kötü yönü herzaman tutukluk yapmaya meyilli bir silah olması.Bide o yönüyle değerlendirilmesini düşünüyorum.
    Ben ilk atışımı yaptıktan sonra " acaba 2yi atış yatağına aldımı" diye bir soru işareti kalmasını istemem kafamda.
    Tutukluk yapmaması için o fişeklerden kullan, burayı böyle yap, onu tak, orayı yağla, burdan çıkar, burayla çarp .. vb.
    Domuz avında kendinize, enaz kendiniz kadar da tüfeğinize güvenmelisiniz hele elinizdeki 36 no yivsiz bir silah ise...

Saygılar,,,

Peki her yıl tekrarlanan bu işlemlerin maliyeti nedir? Bir de ilk maliyeti? Ruhsat 19.90'a maloldu ama bu tezkere silah ruhsatı gibi bir şeye malolacak gibi...

İlk önce halk eğitim merkezlerinin açtığı avcılık kursuna gidip sertifika almanız gerekli avcılık belgesini almadan önce. Bunun maliyeti 60-100 lira arası değişiyor kursa katılan kişi sayısına göre.
    Sonra heryıl yaptırılan vize var. Avcılık derneklerine üye olup olmamaya göre değişiyor.Bu da 80-100 ytl arası.
    Bide avlanma pulu var, o da şehir içi ve türkiye geneli olarak 2'ye ayrılıyor. Maliyeti 80-100 lira.

Direkt vergi mükellefi oluyorsunuz bide o da var.
    Her yıl vizenizi yaptırmak zorundasınız aksi halde haciz işlemleri bile karşınıza çıkabilir.
    Buna paralel olarak her yıl Çevre ve Orman bakanlığı'ndan da avlanma pulu almanız gerekir.
    Eğer herhangi bir yıl avlanmayacaksanız avlanma pulu almaya gerek yok fakat hiç avlanmasanız bile vizeyi her yıl yaptırmak zorundasınız.

Hocam sen de hep muhalefetsin :) ,bu video nasıl bişi ifade etmiyor,diğerim elinden düştü çamura tüfek benelli olsa ya da beretta diğer bilinen markalar bu kadar iyi çalışırmı ?

Orda silahın videodakinden daha hızlı otomatik yaptığını kastettim.
    1 saniye veya altında bir zamanla 5 atış yaptırıyorum benimkine..

Baikal mp 153 kullanıyorum ve rahatlıkla bu videonun hiçbirşey ifade etmediğini söyleyebilirim...
    Tüfeğin otomatik sistemi çok hızlı en azından şuna kadar çıplak gözle gördüğüm en hızlı otomatik yapan silah diyebilirim.
    Bu haftasonu 24gr. dolularda denedim ki çoğu silah 24gr. fişekle otomatik yapmaz.
    1 kutu attım banamısın demedi. Benimde çektiğim videolar var, ileride upload edip bu başlık altında paylaşırım.
    Aldığımdan beri yeni-eski, hafif-ağır ne tür dolular attıysam 1 kere bile tutukluk veya fişek dikme yapmadı.
    Fiyatına göre üst düzeyde verim alınan bir silah,fiyatı yerli markalarla aynı hemen hemen.
    Yakıcılığı çok iyi, 2 kutu fişekten sora bile namlunun içi ayna gibiydi. Kullanılan malzeme muazzam.
    Rahatça sökülüp temizliği rahat şekilde yapılıyor. Herkes ağır diyor silah için fakat öyle değil normal bir otomatik ağırlığında..
    Gaz odası hafif ve ağır dolular için ayarlanabiliyor. Yani 24 gr.'dan 56gr.'a kadar fişek kullanma imkanı yaratıyor.
    İşçiliğine kötü derler o kadar da değil.
    Şimdilik bu kadar bende 15-20 gün önce aldım bukadarını söyleyebilirim.
    [Resim Engellendi: http://img61.imageshack.us/img61/5439/dsc00825ra0.jpg]
    [Resim Engellendi: http://img61.imageshack.us/img61/dsc00825ra0.jpg/1/w640.png]
    [Resim Engellendi: http://img363.imageshack.us/img363/908/dsc00076el1.jpg]
    [Resim Engellendi: http://img363.imageshack.us/img363/dsc00076el1.jpg/1/w640.png]

Saygılar,,,

Peki arkadaşlar şevrotin, değişik büyüklüklerdeki saçmalar, tek kurşun v.s. bunlar hangi amaçla nerelerde kullanılır bana anlatabilir misiniz?

Saçmalarda avın büyüklüğü arttıkça saçma boyları da büyür.
    Fakat numaralarla ters orantılıdır. Yani 2 no bir fişekteki saçmalar 5 no bir fişekteki saçmalardan büyüktür.
    Saçma numarası düştükçe fişeğin içindeki saçma sayısıda küçülür.
    Mesela üveyik avında 7-8, tavşan avında 3-4 numara fişek kullanırsın av hayvanının bünyesine göre.
    Fişeklerdeki gramaj değişsede saçma büyüklükleri hep aynıdır sadece saçma sayısı değişir.
    Şavrotin ve tek kurşun ise iri av hayvanları için kullanılır. Şavrotinin içinde 9 adet büyük saçma vardır.
    Ama şavrotinin kullanıldığı bir av hayvanı yoktur domuz avında sadece nişancılığına güvenemeyen avcılar kullanır.
    İstikrarlı bir fişek türü değildir. Avına isabet ettirmek kolay fakat aşırı ve dengesiz dağılımı yanında bir takım kazaları da getirebilir.
    Örneğin, köpeğin önünde koşan domuza şavrotin atan avcı büyük olasılık köpeği de vurur veya başka bir arkadaşını. Nitekim köpek vurmalara birkaçkere bende şahit oldum.

Saygılar,,,

14-16 gram kurşun için 1,5 bence çok fazla...
    Belki kovanın sıcaktan şişip tutukluğa sebep vermesi bundan kaynaklanabilir.
    36 noda 1-1,2 idealidir bana göre kaldıki 12 no 28-34gr. kurşunlarda bile 1,5 kullanırız..
    2-2,1 ölçüler sadece 36gr. üstü kurşun ve saçmalarda 89mm. atış yatağına sahip süper magnumlarda kullanılıyor zaten.

Barut özelliklerine gelince,, yanıcılığı en önemli nokta.
    Özellikle yerli fişekler kullandıktan sonra silahı temizlerken namlu ve atış yatağını boşverin, mekanizma kızağında, yayda bile yanmamış barutlarla karşılaşıyorum.
    Babam da avcıydı ve geçen yıl köydeki evi karıştırırken 10larca yıl öncesinden kalma 1,5kg yeşil barut buldum.
    Hemen 15-20 fişek doldurup test ettimki sonuç mükemmel...
    Bu yüzden artık kendim dolduruyorum fişeklerimi...

Saygılar,,,

Uğur Kardeşim Kesinlikle o çift bilyeli fişekleri kullanma namluyu değiştirmek zorunda kalırsın benden söylemesi..Victory Sport iyi kalitede bir fişek bende denedim dediğin gibi barut hakkı biraz fazla 16 gr.Zuber 14 gr.Ama sana Zuber tavsiye ederim.. :thumbup: Tüfeğini fazla yormaz..Eğer ben av Yapacam, domuz vuracam diyorsan o zaman sana Federal veya remington tavsiye ederim..Piyasadaki Bütün 36 cal.fişekleri denemiş biri olarak yazıyorum...

Barut hakkı 16-14gr. mı??
    O fişeklerde 14-16 gram barut olsa namlu değil ne tüfek kalır ne kol ne bacak..
    Fişeklerin üzerinde yazan gramaj içindeki barutun değil, kurşunun veya saçmaların ağırlığıdır.
    Mesela domuz avında kendi yaptığım bilye tip kurşunlardan kullanırım 34gr. , burda 34gr. kulanılan barutun değil, kurşunun ağırlığıdır.
    12 nolar için bile 1,5-1,9 arasında değişir barut hakkı. Yaz ayları 1,5 kış ayları 1,7 falan koyarım dolularıma..

Saygılar,,,

Nedendir bilinmez avrupa çifteler namlu çelikleri veya kendinden namlu şokları nedeniyle yerli mallarından biraz daha iyi mermi yakar...Ayrıca üveyik dediğimiz kuşa bana kalırsa 7 numara biraz kalın diye düşünüyorum...Fikrimi sorarsanız 32 gr 8-9 tercih edilmeli hatta 9 numara ve kullanılacak olan fişeğin türü de çok önemlidir siz uzak geçen bir kuşa keçe tapa yada bior tapa kullanırsanız fişek kısa mesafede yayılım gösterdiğinden zaten saçmalar boşluk yaratacaklardır onun için long range tabir edilen remington fişekler kullanırsanız çok daha avantajlı olur sizin açınızda....

10 no ve 32 gr. kullanırsanız avın eti kadar saçma çıkma ihtimali var içinden.