İlk video da 8:45 de anlatılan kuyruk hadisesi bana AVATAR filmini hatırlattı. Bu filmde, bilimkurgu zırvalıklarını temizlediğinizde, konunun özü bence batılıların bizi hangi gözle gördükleridir...
trakon tarafından yazılan gönderiler
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
O atasözünü, "bilgi alışverişi yapalım alınganlık yapmadan" babında söylemiştim...
Ama yinede lafı uzatmadan; iğneyi kendimize batıralım, bir özür daha dileyelim, istemeden kırıcı olduysak... insanlığımızdan bir şey kaybetmeyiz aksine iyi örnek oluruz evelAllah.
Saygılarımla.
-
Ooooof of....Ben ne dedim de alay etmiş oldum, ne polemiği allah aşkına.. Bu kadar alınganlık da fazla. Ama yinede istemeden kırıcı olduysam özür dilerim ama bende sana senin söylediğinin aksini idda etmedim, fikirlerimi yazdım(Mesela 1200mt de 2 isabetin şans da olsa başarı sayılacağı). Artık insanlarımızın alınganlık yapmadan, kendi fikrine katılmayanların polemik yaptığını zannetmeden fikirlerini paylaşabilmesi lazım..Ha birde bilmemek değil öğrenmemek ayıp sevgili kardeşim..selametle.....
-
Sivil bir kullanıcının 600m ve ötesi atış yapması boşa fişek israfı gibi bir cümle biraz fazla iddalı olur.
Daha öncede söylediğim gibi "Türkiye şartlarında (senelik 200 mermi hakkı ile (en istikrarlı ve kaliteliside olmayabilir))" maalesef gerçek bu...
Avcılıkla alakalı söylediklerinize tamamen katılmakla birlikte bu işi ciddiye alarak uygun mühimmat ve düşük moa lı bir tüdekle 600m ve üzeri atışlar yapan pek çok sivil mevcut
600mt ve üzeri atışlarda; Rüzgar-nem-basınç-sıcaklık gibi parametreleri hesaplayıp 200mermi istihkakı ile başarılı atışlar çıkaran sivil kullanıcıları tebrik etmekten başka bir seçenek yoktur...
ama dediğim gibi bu söylediğiniz av ile ilgiliyse kesinlikle katılırım lakin amaç hedef atışıysa; örneğin ben 300 winchester magnum mühimmatı kullanan, üzeirnde en az 24 büyütmeli bir dürbün barındıran bir tüfekle 1200m bel atışı büyük bir zevkle atarım elbette 10 atışın 2 tanesi belki denk gelir(benim acımdan en azından) ama bu mesafelerdeki atışların zevkini bana 200m den sigara paketi vurma atışları vermez aynı şekilde avcı olmamakla birlikte 300m nin üzerindeki av atışlarınıda dediğiniz gibi gereksiz bulurum.
saygılar..300win mag veya .308win vs.. dediğiniz atışı yapabiliyorsanız,(10 da 2 bile yeter) siz sniper düzeyinde bir atıcı sayılmış olursunuz.
Saygılar.
-
Tabii ki .308win.. Sebepleri şunlar;
.308win in namlu atım ömrü ve peşpeşe atımlarda dağılım performansı .300win mag dan daha iyidir. Namlu atım ömrü .308win da uzun mesafe grupman amacı göz önünde bulundurulursa(kıyaslama açısından ort.) 15-20.000 ise .300win mag da 5-10.000 civarı olacaktır. Çünki .300win mag un barut hakkı ve fişek basıncı çok daha fazladır. Bu sebeple namlu ömrü ve namlunun peşpeşe ısınması .308win e göre daha fazla olacaktır. Tepmaside cabası...
Yurt dışında yarışmalarda en çok tercih edilen kalibre .308win dir. Ayrıca MKE de fişeğini bulmak daha kolaydır ve .300win mag a göre daha ekonomiktir.
Bazı forum sitelerinde .300win mag u övücü hatta ülkemizde tek seçenek gibi göstermeye çalışanlar olsada, bu fikirlerinin sebebi herhalde; sahip oldukları tüfek kalibresinde daha çok tüfek satılmasını sağlayıp, MKE de oluşacak fişek sıkıntısını aşmaktır veya kendilerince başka bir sebepte olabilir...
.300win mag un .308win e göre avantajı, enfazla 100mt daha düz uçuş yolu ve sağladığı extra mermi enerjisidir. Neticede iki kalibre ile de 400mt üzeri atışlarda az yada çok ballistik parametreler devreye girecektir. Avcılık açısından domuz-geyik gibi avlardan daha büyük av a gitmiyorsanız, .300win mag un sağladığı extra enerjiyede ihtiyacınız olmayacaktır. Tecrübeli avcılara soracak olursanız zaten avın yaralı gitmemesi veya temiz bir isabet için geneldeatışlarında 300mt de geçmediklerini öğrenebilirsiniz...İnternet ortamında yazılan "600mt şöyle attım domuz yıkıldı vs vs..." tarzında yanıltıcı bilgilerden kafanız karışmasın
.308win ile bir sniper 800mt civarlarında uygun şartlarda 1200mt ye kadar isabetli atışlar yapabilmektedir ancak sivil bir kullanıcının 600tm den ötesine çalışması ülkemiz şartlarında boşa fişek israfıdır(şahsi görüşüm)
Özetler benim tercih ve tavsiyem .308win...
-
Şu Weihrauch amcayı anlamak mümkün değil Zamanında Gunspares.com dan Weihrauch namlu aldıydım,(şu anda satışı yok sanıyorum) 8 yivset li idi. Ancak silahlar üzerinde de 6 yivset li namlu var. Bence; hw de .177 en güzeli, zaten yaylıda daha fazlasına gerek yok(av mevzuuları hariç), .22 Bence PCP ye daha yakışıyor. Ben olsam silahın .177 ile değişimini isterdim.
-
Daystate-Eley wasp Magnum furyası sona eriyor galiba yavaş yavaş. İlk başlarda ne heves etmişti millet, yüksek BC değeri, 300-400mt vs diye. Ama ne kadar enerjili ve bc li olursa olsun çanak anten büyüklüğünde grup yapıldığını görünce bende bu sevdadan vaz geçtim şahsen. Havalısilahta ağır pellet kullanımı zaten av için düşünülmüş birşeydir.
Yurt dışı .22lr müsabakalarına bakıyorum onlar bile 25-50yrd en fazla 100yrd gibi mesafelerde yapıyorlar müsabakalarını. Bence bir havalısilah için grupman açısından 16-18grain pellet ile 100mt yeterli. Daha fazlasında zaten şişe kırma vs yapıldığından yine klasik pellet lerimiz en iyi seçim bana kalırsa. Zaten düntada da Eley wasp manum kalmadı yanlış bilmiyorsam.
-
Pardon konuyu yanlış yere açmışım, moderator arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
-
Walther cp88 namlusundan, orjinal halinde harbi ile pellet geçirdiğimde, yivsetler sadece etek kısmında ve hemen hemen muntazam çıkıyordu. Ancak silahla atış yaptığım pellet lerde ki izleri incelediğimde, etek kısmında yivset lerin yarısının izinin çıktığını gördüm. Bu da pelletlerin, şarjörden namluya atış esnasında girmesinden kaynaklanıyor. Namlu tarafından her yönü ile desteklenmeyen pellet in istikrarı da o ölçüde oluyordu. Silahın orjinal hali ile grupmanı 6mt ort. 2-2.5cm idi.
Silahın namlusunu çıkartıp, bir pellet i yavaşça içinden geçirdim. İlk 3 de birlik kısmında pellet zorlanıyor ve daha sonra rahatça namludan geçiyordu. Namluyu, düz demir bir satıha yatırıp, ortadan namlu ucuna doğru çekiçleme işlemi yaptım. Namluya hafif çekiç darbelerini 5 kez vurup daha sonra namluyu 2-3mm kadar çevirerek tekrar tekrar aynı işlemi yaptım. Her turdan sonra namludan pellet geçirerek zorlanma durumuna ve yivset izlerine baktım. Yeterli seviyede net yivset izleri oluşana ve pellet namlu bayunca hafifçe zorlanarak gidinceye kadar bu işlemi sabırla tekrar ettim.
Sonuç olarak namludan harbi ile geçirilen pelletlerde mükemmel denebilinecek yivset izleri oluştu. Silahla atış yaptıktan sonra pelletleri incelediğimde çok silik belli belirsiz yivset izler vardı ama pellet eteğinin her tarafı eşit seviyede namlu tarafından kavrandığı belli oluyordu. Bu şekilde gruplar 1-1.5cm ye indi. Ayrıca şarjör çıkışlarında hafif havşalar var, pellet traşlanmasının önüne geçmek için. Namlu giriş çıkışları da 1200 zımpara ile pürüzsüzleştirildi. Dürbün desteği olabilse idi tabii ki bu gruplar 1cm yi geçmeyecekti.
Namluya şok verildikten sonra Atılmış AA 4.51 ve harbi ile geçirilmiş Hatsan pointed
6mt AA 8.44 4.51
6mt Hatsan pointed
6mt Hatsan pointed
-
Resimler silinmiş yeniden ekledim;
HW95 - Hatsan pointed
HW95-HW40 - AA 10.3Grain
HW95 Piston sorunsalı -
Kundak vidalarının gevşemelerine karşı, vidaya uygun büyüklükte O ring takıp sıkıyorum, çok işe yaradı.
-
Hw 95 in dipçik ölçülerine uyarmı acaba, emin olsak güzel olur tabii ki. Aslında bu mekanizmadan takmak istememizin sebebi, dipçikde ki ağırlığı 150-200gram kadar daha arttırıp, tüfeğin atış anındaki hareketlerinin stabilasyonunu arttırmak. Bu mekanizma yerine aslında orjinal dipçip pedinin önüne sarı dan bir ara parça da yapılsa olabilir. Mesela hw97k 4kg, AAatx200 4.2kg, FT yarışmalarında az farklada olsa AATX200 daha başarılı, tabii LW namlu faktörüde var ama ağırlığında pozitif bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Mesela Diana da bunu fark etti demek ki 5kg lık tüfek üretti keratalar Ama bence en iyisi 4.3kg lik lamine hw97k, çünki hem ağır hemde ağırlığın fazlasının kaynagı daha ağır yapıda olan kundağı, böylece ağırlık merkezi daha geride.
-
Bizde mail attık amcaya, tüfeğin seri no sunu gönderip üretim tarihini sorduk. 2008 çıkışlı imiş, bayii 2010 da geldi bu tüfek demiş.
Namlu havşasının adam edilmesinden sonra atılan Hatsan pointed, yivset ler gerçekten çok muntazam görünüyor.
[gallery]3610[/gallery]Piston sürtünmesine çözüm, resimli anlatım.
[gallery]3613[/gallery]Nette bu soruna ait bir kaç fotoyada rastladım, weihrauch amcanın bu sorunu tesbit edip çözmemeside bana çok enteresan geldi.
Ayrıca şu ayarlı dipçik mekanizmasından nasıl temin edilir, bilen varsa anlatırsa çok makbule geçer,
[Resim Engellendi: http://s016.radikal.ru/i334/1012/45/de94671f602d.jpg] -
HW95 in piston contası, oturduğu kanalda 1 mm kadar hareket ettiği için, piston un ön kısmının bazı yerleri piston içine sürünüp aşınma yapabiliyor. Bunun çözümü, piston contasının oturduğu kanala iki kat röntgen filminden kesilmiş şerit sarmak. Böylece piston contası yerine cuk oturuyor ve kendi ekseni hariç hareket etmediğinden piston, silindire; sadece conta ve piston geri kısmından temas ediyor.
Piston zaten iki ucunda daha çaplı olduğunda pistonun orta kısımlarının silindir yüzeyine temas etme ihtimali yok. Piston un ön kısmını (silindire temas etmemesini garantiye almak için)bir kat eğe ile hafiften alıp, daha sonra 1200 zımpara ile tüm pistonu zımparaladık. Piston un iki uç kısmını da cila macunu sürülmüş deri ile ayna gibi parlatınca işlem sona erdi.
Kalın gelen kurma kolu ayakkabısı tabir edilen parçayı da üstten hafifçe eğeleyerek yuvasında rahat çalışır hale getirince, silah kendine geldi. Üzerindeki parça bk075 imiş, gunspares.com dan 074 ünü alalım dedik onlarda 075 göndermiş Weihrauch bu silahı sarhoşken yaptı herhalde
Unutmadan söyliyeyim, silah 3.2kg idi. Kundak içini matkapla yavaş yavaş boşaltıp, içine 750gr kadar kurşun döktük, oldu silah 3950gr. Kurşun da döktürdük artık silah a birşey olmaz, 50-60mt de değil hw97k, AA pcp ler ile yarışır Silahın ağırlık merkezi tetikden 6cm önde şu anda.
Weihrauch silahı olanlar için faydalı bilgi olabilir diye yazayım dedim, iyi atışlar...
-
.....
HW95 Türkiyede 600tl ye alınabiliyorsa, Almanyadan gelişi hadi 500tl olsun
Şimdi siz karar verin, 500tl ye HW95 gibi kalite akan bir tüfek mi parasını hakediyor, yoksa 350tl lik kaval namlu Mod135 mi?.....Weihrauch hakkında ki fikrimden vaz geçiyorum, en azından defolu olanlar için. Bu da sebebi;
-
Rica ederim ne demek. Benim anladığım kadarı ile işin püf noktası kalite kontrol. Bir tüfek ithal edilirken kalite kontrolden geçmezse, üretici de defolulardan salla gitsin der. Acı ama gerçek...
Bir yaylı sever olarak bütçe imkan verse AATX200 den başkasını tanımam ama tercihim 4.5mm.
-
Hw57 1kg hafif olması bir avantaj değil aslında. Hw97k-77 ağır ama bir sebebi var o da isabetlilik. Hw57 nin bir dezavantajı da asansör yükleme tarzı. Bu sistem de zamanla arızalanabiliyor ve isabete etkisi de negatif tabii ki. Hw namluları enteresan yapıyor .177 de 12 yivset .22 de 8 yivset kullanmışlar ve namlu töleransları biraz fazla. Weihrauch silahlarda bu sebepten .177 nin daha az pellet seçme ihtimali var. Üretim töleransları sebebi ile aynı silahın bazısında .177 si bazısında .22 daha isabetli çıkabiliyor. Ancak namlusu asla bir LW kadar kaliteli değil.
Bir arkadaşım 4.5mm Hw95 almıştı bir süre önce mercan meydan av dan, namlu ucu havşası hatalı açıldığını fark ettik yani namlu eksenine tam dik açılmamış, kendi imkanlarımızla düzelttik. Namlu girişinde de açılan havşada defo vardı, zımpara falan hallettik.
Namludan pellet geçirildiğinde ilk 15cm de zorlanma oluyor daha sonra şok a kadar çok rahat gidiyor pellet, alladan sok var yağni namluda(Son 2-3cm lik kısımda ki zorlanmadan anladığımız)...Ayrıca silahta kurma kolu ucuna takılan Shoe tabir edilen parça başka bir modele ait olduğundan zamanla sürtünme yaptı. Daha sonra servisinden başka parça takmışlar, oda zamanla sürtünme yapınca arkadaş gunspares.com dan aldı orjinalini lanet olsun deyip...Bu sürtündeme piston keçesinin hafif sağa sola oynamasınında payı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca silahın silindirinde ışık tutulup bakıldığında ufak çukurluklar var.Ben arkadaşa silahı geri vermesini söyledim ama bu sorunları fark etmeden önce kundak üzerinde bazı operasyonlar yaptığından, onu hallet bunu düzelt derken geri de veremiyor, adamcağız bu hobiden nefret etmeye başladı
Yani demem o ki, Weihrauch du alman mühendisliğiydi falan demeyin, silahı aldığınızda havşasını, namlu yivset ini, silindir iç yüzeyini falan kontrol edin 8 gün içinde, hatalı bir silah ise direk geri verin silahda hiçbir oynama yapmadan, benden söylemesi...
-
Saçma atımı açısından 12ga daha fazla saçmayı daha büyük bir huzme ile göndereceğinden av indirme şansı olarak tabii ki 12ga. 36ga 15-20mt den yakın kalkan avları fazla saçma ile dağıtmadan avlamak için kullanılır.
Tek kurşun olayında, 12ga bir merminin hedefe vuruş alanı daha fazladır ve taşıdığı enerji de. 36ga nın bu oranları 12ga ya göre çok daha düşüktür. Yani 12ga daha öldürücüdür. 12ga aşağı yukarı 100mt sınırlarında bir yivli tüfek etkisindedir.
Ancak 36ga yı da hafife almayın, 10,4mm çapında 100grain civarı ağırlığında bir mermi neticede ve namlu çıkış enerjisi enerjisi de aşağı yukarı bir .44 magnum kadar.
-
Neticede yarı otomatik bir av silahı. Diğer yarı oto lar ne kadar güvenli ise bu da o kadar güvenlidir. Hiçbir silahda haddiden güçlü fişek kullanmamak lazım. Bazen hatalı dolum bir fişek(fabrikasyonda olabilir) yüzündende kazalar olabiliyor. Sonuçta namlu ve kubuz çeliklerinin bir standartı var av tüfeklerinde, kimse kafasına göre malzemeden yapmıyor bu tüfekleri.
-
Video da silindir ve pistonu komple MOs2 diye bir yağ ile yağlıyor bir kullanıcı. Ayrıca piston keçesini de ayrı bir yağ uyguluyor ve hiç dizelleme olmuyor. Bu Mos2 demek ki sıfır dizellemeyi sağlıyor;
Harici İçerik www.youtube.comDış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.