Arkadaşımızın Gerçekten niyet edip bir RAW sahibi olması için elimden geleni yapıyorum. Hatta bunun için Türkiye satış temsilcisini bile aradan çıkarttım
Malesef konuyu bizimle birlikte bir çok forum üyeside izlemekte ve doğal olarak hayal kurmakta. Şu anda forumda iki ayrı konuda yurt dışından tüfek getirtmekle ilgili yorumlar yapılıyor.
Ancak ortada folda yok yumurtada. Sonuçta gerçek te prosedür ne ve reel maliyet nedir kimse bilmiyor. Bilmiyor ama mangalda da kül bırakmıyor.
İsterdim ki ithalat mevzuatına haiz arkadaşlarımız bu konuda bilinçli yönlendirmeler yapsın ve forum üyeleri bilgilendirilsin. Konunun Türkiye ayağı olarak ben yorum yapmak istemedim.
Ancak gerçekten yurt dışından alım yapmak isteyen arkadaşlarımız, bu işe bir hevesle başlayıp , işin boyutunu görünce KEŞKE demesin diye . Bilgi vermek istiyorum.
Aşşağıda ki tüm bilgiler vergi muafiyeti dilimini aşan ve gümrüğe tabi ürünler için geçerlidir.
Prosedür basit:
1- Satıcıdan alınan Proforma fatura ve ürün tanıtım klavuzu yada broşürü tercüme ettirtilip emniyete izin başvurusu yapılacak.
Tercüme bedeli sayfa başı 100 tl desek. Söz konusu ürün için 1 sayfa proforma fatura ve 1 sayfa broşür toplam 200 tl yani 100 dolar
Eğer 30 -40 gün beklemiyeyim derseniz takipçi vasıtasıyla 3 günde izin hazır olur ve bedeli 150 Dolar
2-Ürünün proforma faturası CIF yani ürün bedeli+nakliye+sigorta şeklinde olması lazım .Bırakın sigortayı karşı taraf yaptırsın daha ucuza gelir 45 usd gibi.
Eğer böyle olmassa mal gümrüğe geldiğinde ayriyeten nakliye faturası ibraz etmeniz ve matrah üzerinden %3 sişgorta bedeli ödemeniz gerekir.
Bunun için Amerikadan en uygun kargo USPS ve desi başına 10 dolar alıyor. (Desimetre cinsinden kargonun en-boy-yükseklik çarpımı)
Adı geçen ürün için 120cm*30cm*12cm yani 43.2 desi 432 dolar. Ama karşı taraf ödeme yaparsa desisi 7.5 dolara kadar indirim alabilir.
3-Mal gümrüğe geldiğinde GTİP(gümrük tarife istatistik pozisyonu) 93.04.00.00.00.00 üzerinden gümrük vergisi ödüyorsunuz. Bu vergi dilimi ürünün hangi ülke menşeyli olduğuna göre değişiyor.
Bunun için taşıyıcı firma Menşe Şaadetnamesi düzenliyor ve genelde maliyeti 50 dolar. Amerika için gümrük vergisi oranı 3.2 gümrük vergisi matrahı
Mal bedeli (CIF) yani 1280+432+45 = 1757 dolar matrah üzerinden 56 dolar
4-Malı gümrük çekebilmek için beyanname vs işlemleri yürütecek bir Gümrük müşaviri atamalısınız. Eğer gümrük müşaviriniz yoksa zaten taşıyıcı firma sizi anlaşmalı olduğu gümrükçüye yönlendirecektir.
Gümrükleme maliyeti :
a) Ordino bedeli 100 dolar seve seve.
b) Ardiye bedeli 70 dolar mal ardiyeye girsede girmesede minimum 3 gün kesilir.
c)İç nakliye(Malın sağ ofisten sol ofise geçmesi ) 30 dolar komedi gibi.
d)Müşavirlik hizmet bedeli 100 dolar fiks
5- Sonunda geldik meşhur KDV ye. KDV Matrahı : ( Mal Bedeli + Navlun + Sigorta + Gümrük Vergisi + Ordino Ücreti + Ardiye + Diğer Gider + EKP + ÖİV ). Yani
1280+432+45+56+100+70+30+100 =2113 dolar *%18 = 380 dolar
Hepsini toplarsak Mal bedeli 1280 usd
Nakliye bedeli 432 usd
Sigorta bedeli 45 usd
Tercüme bedeli 100 usd
İzin bedeli 150 usd isteğe bağlı
Gümrük vergisi 56 usd
Menşe Şaadetnamesi 50 usd
Gümrükleme bedeli 300 usd
KDV 380 usd
TOPLAM MALİYET 2793 USD Birde amerikaya para transferi için ödenilen banka komisyonu var
Yukarıda belirtilen tüm maliyetler gerçek değerler üzerinden hesaplandı çünkü HM1000 X modeli için ben ödedim. Ve bu RAW dan 2. alımım.Sonuçta paylaştıklarım sadece yaşadıklarım.
Bunun dışında bu yazılanların amacı kimse yurt dışından mal almasın diye değil . Alım yapacakların, bunları bilerek alım yapmaları içindir.
Bir ülkeden aldığınız malın maliyetiyle aynı malı aynı fiyata başka ülkeden alımınız arasında bile . Gümrük vergisi ve Nakliye birimlerinde çok büyük fark olabilir.
Aslında konunun ilk ve en önemli noktası yanlızca mal fiyatı ,maliyet konusunda yanıltıcı faktör olabilir.
Sonuçta bende baktığımda BMW almanyada 27500 euro Burda 60 000 Euro ?
Niye bunca insan borusan dan BMW alıyorda almanyadan almayı akıl edemiyor sormak isterim.
Özellikle Türkiyede distrübütör ü bulunan bir ürün için 3. şahıslar üzerinden dahi yurda sokulsa toplatma ve el koyma riski vardır.
Geçtiğimiz günlerde Maliye tarafından el konulan yüzlerce lüks otomobile (hepside kanuni yollardan ve vergisi ödenerek. Gümrüklemesi yapılarak Ülkeye girmesine rağmen) nasıl el konduysa
fatura tutarını düşük göstererek v.b yolla yapılan alımların tümü risklidir.