Atış yapmayı seviyorum
> Nişancı olmak gerçekten zor uzun süre pratik yapmak lazım ne kadar çok döküman okursan oku pratik şart sanırım Torpedo 150 TH i alınca bayağa bir pratik lazım bu arada internetten bulduğum bir metni sizinle paylaşmak istedim
NİŞANCILARDA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER VE SEÇİM ESASLARI:
Nişancıların eğitime alınmadan önce dikkatli bir elemeden geçirilmesi gerekir. Seçim aşamasında adayların mevcut kayıtlarından istifade edilerek keskin nişancı olabilmesi için gerekli potansiyel yeteneklere sahip olup olmadıklarına bakılmalıdır. Muharebede elinde bulunduran taraf için önemli bir kuvvet çarpanı olan keskin nişancıların seçimi büyük önem taşımaktadır. Nişancı seçimine esas teşkil eden temel hususlar aşağıda sıralanmıştır:
a. Nişancılık: Keskin ve uzman nişancı adayları mükemmel seviyede nişancı olmalıdırlar. Adayın kendi kadro silahı ile ilgili yönergede yer alan atış görevlerinde üstün ve
[size=2][/size]
istikrarlı bir performans göstermesi gereklidir. Atış tekniği üzerine yazılmış bazı temel bilgileri okuyan herkesin keskin nişancı olacağını zannetmek iyimserlik olur. Keskin ve uzman nişancı olabilmek için nişancılığın bütününü kapsayan her hareketin tek tek öğrenilmesi, tavsiyelerin tatbik edilmesi gerekir. Bu da nişancının kendi üzerinde yapacağı sabırlı çalışmalar sayesinde mümkün olacaktır.
b. Fiziksel yeterlilik: Nişancı; normal gelişmiş, kalıcı ve kronik hastalığı bulunmayan, zihnen ve bedenen atışa mani bir rahatsızlığı olmayan, refleksleri sağlam, fiziki kondisyonu yüksek, sabırlı, dayanıklı ve çalışkan personel arasından gönüllülük esas alınarak seçilmelidir.
c. Görme Yeteneği: Nişancı için görme yeteneği hayati öneme sahiptir. Adayın her hangi bir görme bozukluğu ve renk körü olmaması gerekir. Eğitimlerde gözlük kullanan kişilerin de atışlarda başarılı oldukları görülebilir. Ama muharebe ortamında hasar gören bir gözlük sorun yaratacaktır. Kişinin hedefini etkisiz hale getirmesi için ilk önce hedefini tespit etmesi gerekir. Arazide parlayan bir gözlük camı da gizleme ve kamuflaj kurallarına aykırı olup nişancının yerinin belirlenmesine sebep olabilir.
ç. Zihinsel Durum ve Duygusal Denge:
(1) Hedefe atışı gerçekleştirirken atıcının birçok faktörü göz önünde bulundurması gerekir. Bunlar rüzgârın hızı, rüzgârın yönü, mesafe, hedefin hareketi, miraj, ışık, ısı durumu ve basınç gibi atışı önemli derecede etkileyen faktörlerdir. Taktik eğitim, mühimmat bilgisi, telsiz kullanımı, harita bilgisi, balistik hesaplamalar ve diğer teorik konuları en iyi şekilde kavrayabilecek ve arazi ortamında uygulanabilecek bir zekâ seviyesine sahip olması gerekmektedir.
(2) Hızlı ve doğru değerlendirmeler ve zihinsel hesaplar yapma yeteneği,
(3) Duygusal olarak dengeli bir kişisel hayat sürdürme yeteneği,
(4) Baskı altında etkin olma yeteneği,
(5) Tam olarak odaklanabilme yeteneği,
(6) Yalnızlığa dayanabilme yeteneği,
(7) Sabır, detaylara dikkat etme ve ciddiyet gibi karakter özelliklerine sahip olmalı.
(8) Nişancının tetiği doğru yerde ve zamanda çekmesi çok önemlidir. Kendisine karşı yapılan fiilî bir taarruz karşısında düşmanını öldürebildiği gibi, kendisine tehdit olarak yönelmeyen ancak görevinin gerektirdiği seçilmiş düşmanı da soğukkanlılıkla, hiçbir kaygı ve vicdan azabı duymadan öldürebilmelidir.
d. Alkol ve Tütün Mamulleri Gibi Belirli Kötü Kişisel Alışkanlıklara Sahip Olmamak: Bunların kullanımı, aday için bir dezavantajdır; bununla birlikte, bu kötü alışkanlıklar diskalifiye için tek başına neden teşkil edemezler.
e. İnisiyatif Sahibi Olmak: Nişancının hedefe nasıl ulaşacağı, nasıl mevzileneceği, ne zaman ateş edeceği, ateş ettikten sonra tespit edilmeden nasıl sıyrılacağı, ters bir durum olduğunda doğru kararı vermesi inisiyatif sahibi olmasını gerektirir.
f. Kararlılık:
(1) Kararlılık; bir keskin ve uzman nişancı için olmazsa olmaz bir özelliktir. İyi bir atış için en iyi anı yakalayabilmek maksadıyla, dakikalar hatta saatler boyunca hedefine yoğunlaşabilmelidir.
[size=2][/size]
(2) İyi bir nişancı, bir an için hedefini yakalayıp doğru zamanda ateş edebilmelidir. Bunun için kısa bir süre hedef üzerinde kalabilmesi yeterli olacaktır.
(3) Takım içinde görev yapan (toplu kullanım) bir uzman veya keskin nişancı, tüm ekip arkadaşları kendilerine tahsis edilen hedefleri yakalayıp atışa hazır olana kadar, hedefini kaçırmadan takip edebilmeli ve hedef üzerinde kalabilmelidir. Yanlış zamanda yapılacak bir atış veya isabetsiz bir atış görevin başarılmasını tehlikeye sokabilecektir.
(4) Nişancı hedefini tespit ettiği andan itibaren, uygun atış zamanını yakalayabilmek maksadıyla hedef üzerinde uzun bir süre hedefini kaybetmeden kalabilmelidir. Bunu başarabilmek için; fizik gücü, yoğunlaşma, yetenek ve eğitime ihtiyaç duyulacaktır.
(5) İyi bir nişancı bir sonraki atışa hazır olmak üzere tekrar aynı hedef üzerinde kalabilmelidir.