bir açıklama daha yapmak istiyorum oldu olacak çin malları konusunda tv de izledim ilginç geldi çin malı ferrari yapmışlar fabrikayı gezdiriyorlar işadamlarına mühendis açıklıyor diyorki biz kalitesiz mal yapmıyoruz bizlere gelen müşteriler bize diyorki bize 1$ mal üretin diyor bizde onların istekleri doğrultusunda o fiyata üretiyoruz kaliteli olsun 5$ deseler onu da üretiriz bizim için önemli olan müşterinin arzusunu yerine getirmektir diyor yoksa taklidini birebir yaotıgımız ürünün aynisini de yaparız diyor düşünüyorum adamlar haklı o halde bile dünya piyasalarını sarsıyor elinde bulunan dolar rezervi ile amerikanın ekonomisini yıpratıyor japonlar da ayni politikayla amerikan ekonomisini sarsıp dünyada söz sahibi oldular gerektiği kadar kaliteli gerektiği kadar ucuz
çin sanayide ve imalat ta kalkınmada büyüme hızında belki de dünya lideri geçen sene okumustum kişi başına düşen milli hasıla yıllık 6700 dolar deniyordu bizde o zamanlar 2500 3000 dolar seviyesindeydi milli gelirden kişi başına düşen para nufüsunu tam bilmiyorum ama 1.3 milyar cıvarı 6700 dolarla çarparsak dünya ekonomisinde neleri başardıgını görürüz
Sonuç : çinliler istese bu teknolojileriyle süper mallar üretebilirler ama hesapları dünyadaki 1milyar kişinin alım gücü değil 4 milyar kişinin alım gücüne hitap edebilmek nasılsa işçilik ucuz alan kişiler de ancak bu tarz malı alabilirler diye o kesime hitap ediyor
konu amacını aşıp ekonomi sanayi üretim iyice çığırından çıktı Mustafa Serdar hocam bizi forumdan atmadan sesimi keseyim bu başlık altında yazdığım son yazı olacak başka başlıklara bilgimiz dahilinde veya bilmem öğrenmem gereken konularda yazarım
saygılar sunarım