ozyilmaz tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

    Evet arz talep meselesi. Çok güzel özetlediniz :thumbup:

    Bu arada basspro denen zincirin Orlando şubesine Ekim ayında gittim. Gitmez olaydım...
    Bu forumdaki herkesin aklını başından alacak bir yer. 5M Migros büyüklüğünde bir yer düşünün ve içi havalı silah, ateşli silah, okçuluk, balıkçılık, kamp, tekne, atv gibi hobi ürünleriyle dolu.
    Burası yeri değil belki ama paylaşmak istedim...
    Forumdan Bora arkadaşımızın yivli alacağını öğrenince aklıma düşüp yivli fiyatlarına bakmıştım internetten. Buradakinin 3'te biri fiyatı neredeyse. Ve ruhsat harcı vs masrafı yok. Bizim 3 katımız gelirleri var ve bizden çok daha az paraya hobileri için satın alım yapabiliyorlar. Nasıl?

    Sayın Groove,

    Bahsettiğiniz yarı otomatik + yüksek kalibre zaten mevcut:
    Evanix Conquest 9mm
    Ama gördüğünüz üzere çok pahalı ve pyramydair kullanıcı yorumlarına bakarsanız pek satın alan da yok...

    Bunun sebebi Amerika için oldukça aşikar: yivli tüfek almak çok kolay. 200 $ gibi bir paraya yarı otomatik Remington marka yivli almak mümkün:
    Basspro Yarı Otomatik Yivli Tüfekler
    Satın almak da çoğu eyalette serbest:
    Amerika eyalet ateşli silahlar kanunları
    Bu kadar ucuz ve kolayken kimse yüksek kalibre havalı silahla uğraşmaz. Bir dolu tüple 20 atış yapabildiğiniz için yanınızda tüp taşımak isteyeceksiniz bu da kullanımı kısıtlıyor.


    Asıl konuştuğumuz konu olan Calesman'a dönersem diyeceğim şudur: belki de çok başarılı bir dizayn yaptı ama daha kuvvetle muhtemeldir ki garajında üretilmesi zor / pahalı veya kullanılması zor / sakıncalı bir şeyler yaptı. Onun için de kimse bunu üretip satmak istemedi. Ben böyle derim.

    Saygılar

    Bence teknolojinin her alanında uygulanan bir taktik bu. Mesela cep telefonları, bilgisayarlar, silahlar. Her bir modelin bir öncekinden yalnızca 1-2 fazla özelliği var. İsteseler en üst seviyeyi yakalayabilirler. Hele teknoloji, mekanik bu kadar gelişmişken. Ancak ürettikleri ürün son seviye olsa bir alt modellerine gerek kalmayacak ve bir daha model üretmek için daha farklı şeyler düşünmeleri gerekecek. O yüzden her geçen gün farklı bir telefon, bilgisayar modeli çıkıyor. Adamlar yaptıkları hesaplarla öyle bir füze üretiyorlar ki, binlerce km ötedeki bir hedefteki "canlılığa son vermek için" yapmaları gereken tek şey koordinatları girip düğmeye basmak. Teknoloji bu kadar gelişmişken piyasada hala bu kadar güçlü full-auto havalı silahların olmamasının nedeni bence bu. 9 mm çapında kurşun pellet kullanan, ortalama hızı 800-1000 fps arası olan, kuru hava ya co2 ile çalışan bir silah üretilse, dünya çapında ateşli silah pazarına inanılmaz bir darbe vurulur. Aynı şekilde suyla çalışan araba yapılsa petrol şirketleri istedikleri gibi dünya piyasasında at koşturamazlar. Bir şekilde teknolojinin dizginlenmeye çalışıldığı çok açık.


    Serbest piyasa ekonomisinde bu bahsettiğiniz şekilde firmaların ürünlerin ulaşacağı teknolojik seviyeye gem vurabilmeleri için o ürünün piyasasında tekel veya kartel olması şart.
    Cep telefonu örneği vermişsiniz ama bu örnek doğru değil çünkü şu anda Apple Samsung'dan 2 ay sonra ürün çıkarabildiği için bile çok büyük kayıplar yaşıyor, hatta önümüzdeki 2 yılda tamamen piyasadan silinebilecekleri konuşuluyor.
    Mesela işletim sistemi piyasasında Microsoft tekele örnektir. Otomobil piyasası da kartele örnektir. Zaten bu piyasadaki ürünlerin gelebildiği noktalardan herkes de şikayetçi.
    Ama tekel ve kartel piyasalarının sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

    Asıl konuya dönersek: havalı silah piyasası bir tekel ya da kartel midir? Ya da ateşli silah piyasasından baskı yer mi?
    Tekel olmadığı kesin çünkü başa baş bir çok marka var. Kartel olabilirler mi? Kanıtlayamam ama bu da bana uzak ihtimal olarak geliyor.
    Ateşli silah piyasasından baskı yiyebilir. Ama o bile bana çok anlamlı gelmiyor. Çünkü eğer ateşli silah firmaları havalı silahların kendi ürünlerine alternatif olduğunu düşünselerdi kendileri bu konuda yatırım yapar ya da başarılı havalı silah şirketlerini satın alırlardı. Aynı Google'ın youtube'ı kendine rakip görüp parayı bastırıp alması gibi.

    Bence PCP havalı silahlarda çok büyük bir enerji depolama problemi var. Yaylı havalılarda da seri atmak mümkün değil. Bu problem(ler) çözülmeden ateşli silahlara alternatif olması mümkün değil.

    Saygılar

    Silah oldukça kuvvetli görünüyor.
    Ama bu silahı kimse test etmiş mi?
    Ne kadar sıklıkla mekanik problem çıkarıyor? Belki aşınmalar çok fazla olduğu için parçaların bir kısmının sık sık değişmesi gerekiyor.
    Daha da önemlisi insan sağlığını tehlikeye atacak zayıf bir noktası var mı? Yani gün gelir de durduk yere patlar mı? Bunun için uzun süreli testlerden geçirmek ve mukavemet ile ilgili benzetim yapmak gerekli.

    Bazen haber bültenlerinde "suyla-gazla vs'le çalışan araba yaptı" diye bir sanayi ustasıyla röportaj yaparlar ya, bence bu silah da onun gibi bir ürün olabilir. Hiçbir hesap, benzetim veya test yapmadan , maharetli bir insanın çok emek harcayarak yaptığı ama güvenilir bir ürün olamayan bir şey. Çünkü bir ürünü çıkarmada harcanan zamanın %90'i hesap, benzetim ve test ile, geriye kalan kısmı üretmek ile geçmeli. Özellikle test için harcanan emek neredeyse tasarım için harcanan ile aynı düzeyde.

    Amerika gibi bir yerde ürünleşemediyse mutlaka bir sorun vardır.

    Saygılar

    Pil ve motor PCP lerde kullanılabilir mi, teknolojik olarak mümkün mü onu araştırıyorum. Mümkün olsa bile masraf ve ağırlık problemleri yüzünden fizibiltiesi olmayabilir.
    Ama benim kafamda kurduğum iki olasılık var:
    1. Scuba tüp yerine motor ve pilden oluşan seyyar ve hafif (ama muhtemelen daha yavaş) bir dolum sistemi
    2. Silahın üzerine monte edilen, PCP'lerdeki tüpü dolduracak bir dolum sistemi. 1. seçenekteki sistemden daha hafif olabilir.

    Ben bunun teknolojik olarak mümkün olabileceğini düşünüyorum. Aşağıda detay birkaç analiz yazayım.
    - 250 cc bir PCP tüpünün içine her kullanımda (100 bardan 200 bara) yaklaşık 12,000 Joule enerji depolanıyor. %10 verimle dolum yapıldığı varsayılırsa 120,000 Joule enerji gerekli. Scuba tüpten dolumda verim bu kadar ama bence dolumun daha yavaş olması durumunda bu rakam artacaktır. 800 gram Li-poly bir pilde 500,000 Joule enerji var. Bu da en kötü durumda 4 kere dolum yapmaya yetecektir.
    - Li-poly piller 7.5 kw/kg güce sahip, yani 800 g pilde 6 kw güç mevcut. Bu da orta büyüklükte bir dc motoru çalıştırmaya yetecektir.
    - 200 Newton'luk bir güç uygulamak için orta büyüklükte bir dc motor yetecektir ama bunu ayrıntılı araştırıp bu gücü sağlayan motorların en az kaç gram olduğuna bakmak lazım.
    - Brushless DC step motorları kontrol eden devreler çok ucuz ve küçük. Bu motorlarla çok hassas bir şekilde kompressör dizayn edilebilir gibi geliyor bana.
    - Maximum 200 Newtonluk bir mukavemet olacak şekilde dizayn edilen bir kompresörle 30 dk'da 250 cc lik bir tüp doldurmak mümkün. Maksimum kuvvet arttıkça zaman azalacaktır. Ama bu da motorun boyutunun artması demek.

    İşin özeti şu: bence scuba tüpü atıp yerine <10dk altında dolum yapan 2-3 kg'lık seyyar bir kompresör yapmak mümkün. Ama silahın üzerine kompressör ağırlık/dolum süresi sebebiyle olmayacaktır.

    6 lt tüp olduğunu varsayarsak %10 verim var, yani scuba tüpteki enerjinin %90'ı silah tüpüne hava aktarırken ısınmadan dolayı gidiyor.
    % 15 civarı da silahın mermiye aktardığı enerji.
    Scuba tüpün toplam verimi %1-2 civarı bir şey. Yani scuba tüpteki enerjinin ancak %1-2'sini pellete aktarmak mümkün. Bu feci verimsiz bir sistem.
    Keşke aradan scuba tüpü atarak direk motor ve pil ile çalışan bir silah olsa. Böyle bir şey duyan var mı? Brushless DC motor ve Li-poly piller ile mümkün olabilir.

    Evet bu doğru hesap. P * V değil toplam enerji. İntegral gerekiyor. Düzeltme için teşekkür.


    O zaman silahtaki sürtünmeden dolayı kayıp %80 gibi. Hatsan bt 65 5.5mm için (60 Joule/atış * 30 atış) / (100 bar * 0.25 lt * 450) = %16 aktarılan enerji. Yani enerjinin çok küçük bir kısmı pellete aktarılabiliyor.
    Scuba tüpten silah tüpüne aktarımdaki kaybı hesaplamak için toplam atış sayısına ihtiyaç var.
    Var mı bir dolu scuba tüpüyle toplam atılan pelleti sayan?

    Merhaba,

    PCP havalı silahları doldurmak için kullandığımız scuba tüplerdeki toplam enerjiyi merak ediyorum.
    6lt 300 bar tüplerde kullanılabilir (kullanılabilir = scuba tüpteki basınç 120 bar'a düşünceye kadar) yaklaşık 110,000 Joule enerji var gibi. 10 tane Li-Ion kalem pildeki enerjiye denk. Komik değil mi...

    Bu da %100 enerji kullanımı varsayılırsa BT 65 5,5 mm (bir atış 60 Joule) bir tüfekte 1800 atış demek.
    Ama tabi ki scuba tüpten silah tüpüne doldururken ısınmadan dolayı, ve silahta atış yaparken sürtünmeden dolayı kayıplar var.
    Ben bu kayıpları merak ediyorum. Silahtaki sürtünmeden dolayı kayıp %30 civarı gibi (60 Joule/atış * 30 atış = 1800 Joule toplam çıkan enerji. 100 bar'dan 200 bar'a 255 cc dolum 2550 Joule toplam giren enerji).

    Ama scuba tüpten silaha dolumdaki kayıp için başka rakamlar gerekli.
    Onun için scuba tüp kullanan arkadaşlar bir tüple kaç tane atış yaptıklarını ve bir atışın takribi olarak kaç Joule olduğunu paylaşabilir mi? Bunun istatistiğini tutan var mı :)
    Bu PCP olayındaki enerji konusunda kafa yoran bilgisi olanlar hesaplarımda bir yanlış görüyorlarsa düzeltsinler lütfen. Yabancı siteleri daha araştırmadım bu arada.


    İyi atışlar

    Ben de buna benzer bir kundağı ahşap ile yapacaktım ama vazgeçtim. Yeterince sağlam bir ahşap oldukça ağır olacaktır ve benim için ağırlık önemli bir kriter. Ama bunu dizayn eden arkadaşa helal olsun, ergonomik görünüyor. Biraz ince işi var tabi.
    Bu arada moderatör işini hiç konuşmadık aslında değil mi? Bundan bahseden arkadaşım biraz açar mı?

    Merhaba,

    Forumda ve internette aramama rağmen bulamadım, belki benzer bir konu bir yerlerde vardır. Tekerrür varsa affola.

    Zoraki Hp01 tabancaya uygun kundak ve foregrip bir yerlerde satılıyor mu?
    Bir arkadaşımız yabancı bir sitede paylaşmış ama sanki kişisel bir proje gibi, satın alınan bir parça değil.
    Zoraki kundak

    Diğer Türk silah sayfasında da var ama üye olmadan görülemiyor malum...

    Merhaba,

    TheNightHawk ve berkman arkadaşlarımızın verdiği tavsiyeler doğrultusunda yurtdışında oldukça yaygın ve ucuz olan paintball tüplerini nasıl pcp'ler için kullanabileceğimizi biraz olsun anladım sanırım. Aşağıda madde madde sorunları ve olası çözümlerini açıklıyayım.

    1. Neden Paintball tüpleri?
    Öncelikle neden böyle bir ürüne ihtiyacımızın olduğunu anlatayım: bu tüplere 300 bar dolum yapılabiliyor, ve küçük boyutlarda olduğu için taşıması kolay. Eğer 200 bar yeterli olur derseniz alternatifleri Türkiye'de de mevcut:
    200 bar Alüminyum Tüp

    2. Bu tüpleri nasıl dolduracağız?
    TheNightHawk'ın da belirttiği ve benim de denediğim üzere bu tüpler pompa ile doluyor. Çünkü tüpü doldurmak için yanda bulunan küçük vana male foster fitting. Foster vb için güzel bir link: Foster vb.
    Tabi bunun için female foster ucuna sahip olmak gerekiyor. Female foster uç pompaya takılmalı, sonra paintball tüpünün yan vanasına geçirilip doldurulmalı. Ancak unutulmamalı ki pompa ile 200 bar'a kadar dolum yapbilirsiniz, daha yukarısı tehlikeli.
    Bir alternatifi ise (denemedim, hata var ise düzeltin) pompa yerine başka bir scuba tüpü ile dolum yapmak. Yani bir scuba tüpünden diğerine hava aktarmak. Prosedür yukarıdaki pompa için olandan farklı değil.

    3. Bu tüpleri PCP silaha nasıl bağlayacağız?
    Paintball tüplerin hava çıkış ucu ASA denen bir arayüz. Bu arayüzden havayı silaha aktarmak için remote coil denen bir kablo var: Amazon Ninja Remote Coil
    Bu kabloyu nasıl bağlayacağınızı anlatan video: Youtube All About Paintball Remote Coils

    Ama bu yeterli olmayabilir çünkü remote coil'i tüpe bağladıktan sonra hala diğer ucu ASA arayüzü, ama PCP silahların giriş ucu ASA değil. Bu arayüzü foster'a (Hatsan ve diğer bazı ürünlerinki foster değil) çeviren bir aparata ihtiyaç var: Benjamin ASA adaptor. Foster olmayan PCP arayüzleri için ne yapılabilir bilmiyorum, onlarında ASA aparatını bulmak gerekir.

    Yani yapılacak şey şu: paintball tüpüne remote coil bağlıyoruz, sonra açıkta kalan uca "ASA to foster" adaptör bağlıyoruz. Artık paintball tüpümüzü foster uç kabul eden PCP'ye bağlayabiliriz.

    4. Bu tüplerdeki output basıncı yeterli mi?
    Hayır. Paintball silahlar 500 - 850 psi (35 - 60 bar) basınç ile çalışıyorlar. Halbuki bizim PCP'ler 1000-3000 psi (70 - 200 bar) basınçla doluyor. Yani standart olarak bu tüplerden çıkan hava basıncı PCP'leri doldurmaya yeterli değil. Bu çok büyük bir sorun. İki çözüm var.
    A. Uygun regülatör alınmalı ve paintball tüpünün üzerindeki ile çıkarılıp değiştirilmeli: 4500 psi regulator
    B. Ninja paintball regülatorlerden çıkan basınç içindeki shim'lere ekleme yapılarak artırılabiliyor: Shimming Ninja Regulators (sayfa sonunda Bob denen arkadaş deneyini yapıp grafik olarak paylaşmış).
    Bunun için bir sete ihtiyaç olacak: Ninja Paintball Regulator Rebuild Kit
    A seçeneği pahalı bir ek. B seçeneği ise ince işçilik ve tecrübe istiyor. İşin gerçeği yüksek enerji depolamaları sebebiyle ben bu tüplere modifikasyon yapma fikrinden pek haz etmiyorum. Ama bu benim bu işi daha önce yapmamış olmamdan kaynaklanan yersiz bir endişe de olabilir.

    Durum budur. Görüldüğü üzere bu tüpleri kullanmak için epey uğraşmak gerek. Ayrıca yukarıda belirttiğim bazı parçalar Türkiye'de satılır mı bilmem. Satılırsa nerededir, satılmazsa nereden sipariş verilir bilenler söylesin.

    İyi atışlar

    Cevap yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim. Bilgi ve tecrübe sahibi olanların zaman ayırıp sorunlara çözüm önermeleri bu forumu değerli kılıyor.

    Ben kamp ve hiking yapıyorum. Havalı silahlara başladığımdan bu yana hayalim ufak ama etkili bir havalı silahı yanımda taşıyabilmekti. Birkaç hafta önce Benjamin Marauder Pistol aldım:

    https://lh4.googleusercontent.com/-aoHbIA7rw3I/U…52014.23.49.jpg
    Bu bir çanta içine giriyor:
    https://lh6.googleusercontent.com/-mH92wICTtHE/U…52014.26.04.jpg


    Amacım bir tüp alarak atış sayısını artırmaktı. Bunun için yurtdışından paintball tüpünü getirdim:
    https://lh5.googleusercontent.com/-9uLZAKhgiSM/U…52014.38.46.jpg
    https://lh4.googleusercontent.com/-dGw8AMpe_Ig/U…52014.38.55.jpg
    https://lh6.googleusercontent.com/-WHq08IjpFew/U…52014.39.04.jpg

    https://lh3.googleusercontent.com/-mRUD7T8E0xg/U…52014.39.15.jpg
    https://lh3.googleusercontent.com/-mRUD7T8E0xg/U…52014.39.15.jpg
    Ben scuba tüplere bağlanan hızılı pcp dolum aparatını bir şekilde bağlarım diye düşünüyordum çünkü bağlanmış şekilde de satılıyor aslında:
    http://www.drozdmax.com/high-pressure-…-68u-black.html


    Ama ben bu siteden alamadım maalesef.
    Benim anladığım kadarıyla bu tüpü kullanabilmek için benim biraz uğraşmam gerekecek. Paintball mekanlarına gidip ellerinde ne var bir bakacam. Olmadı gerekli parçaları internetten sipariş vereceğiz.

    selamlar sevgiler

    Standart motor yağı namluyu yağlamak için kullanılırsa "dieseling" denen patlama olur.
    Yağ tetiğe bastığında sıkışıp patlıyor, ve aynı içten yanmalı motorlarda olduğu gibi itki oluşturup pelleti ekstradan hızlandırıyor.

    Bu merminin çıkış hızını çok artırsa da silaha büyük zarar veriyor.